”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vihreät työpaikat ovat todellisia

Matti Hukari kiisti (HS Mielipide 29.5.) uusiutuvaa energiaa hyödyntävän tekniikan myötä syntyvät työpaikat ja vetosi Gabriel Calzada Álvarezin tutkimukseen, jonka mukaan jokainen uusiutuvan energian työpaikka olisi vienyt Espanjasta 2,2 teollista työpaikkaa.

Tutkimus on ilmastonsuojelua vastustavien poliitikkojen lemmikki, ja Yhdysvalloissa sitä ovat sekä tukeneet että levittäneet useat tahot, joiden taustalta löytyy ilmastonmuutoksen kiistäjien rahoittajia, muun muassa surullisenkuuluisa Koch Industries. Yhdysvaltalainen Renewable Energy Laboratory ja Espanjan ympäristöministeriö ovat julkaisseet Calzada Álvarezin tutkimuksesta yksityiskohtaiset kritiikit, joista yhteenvetoa esimerkiksi: http://switchboard.nrdc.org/blogs/paltman/spain_rejects_calzada_spanish.html. Espanjan silloinen ympäristöministeri Teresa Ribera Rodriguez sanoi tutkimuksen tietopohjan olevan täysin irti Espanjan energiatodellisuudesta.

Hukari kyseenalaisti saksalaisen Potsdam-instituutin tuloksen, jonka mukaan EU:n ilmastotavoitteen tiukentaminen toisi Eurooppaan kuusi miljoonaa uutta työpaikkaa. Mainittakoon, että Potsdam-instituutin johtaja, tohtori H. J. Schellnhuber, on Saksan liittokansleri Angela Merkelin neuvonantaja.

Saksan ja Tanskan taloudet pärjäävät hyvin. Ei liene sattuma, että nämä maat ovat myös uusiutuvan energian ja ylipäänsä ilmastonsuojelun edelläkävijöitä.

EU:n komission mukaan "vihreään" energiaan voi tällä vuosikymmenellä syntyä jopa kymmenen miljoonaa työpaikkaa, ja se on Euroopan suurin uusien työpaikkojen potentiaali. Seuraavaksi tulevat terveydenhuolto ja tietotekniikka.

Viime vuonna maailman sähköntuotanto uusiutuvalla energialla ylitti ydinvoiman puolitoistakertaisesti. Aurinkosähköpaneelien hinnat ovat kolmessa vuodessa pudonneet neljäsosaan. Yhdysvalloissa aurinkosähköinvestoinnit ovat vuodesta 2004 kasvaneet yli 50 prosenttia vuodessa. EU:ssa käynnistettiin viime vuonna aurinkosähkökapasiteettia enemmän kuin mitään muuta sähköntuotantomuotoa.

"Vihreä" tekniikka on muutakin kuin energiaa. Suomessa merkittävimpien cleantech-yritysten liikevaihto ylitti viime vuonna jo 20 miljardia euroa.

Suomi on tekniikkaosaajien maa. Etumme on pyrkiä osaamisellamme mukaan energia-alan murrokseen eikä uskotella toinen toisillemme, että se on vain aprillia.

 

Julkaistu Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 14.6.2012