Viha, rakkaus ja usko
Kaksi aseistettua miestä hyökkäsi Charlie Hebdo -lehden toimitukseen ja tappoi 12 ihmistä. Kaikille tuli selväksi, että he olivat islaminuskoisia fanaatikkoja.
Germanwings-yhtiön perämies ohjasi lentokoneen päin vuorenrinnettä ja tappoi itsensä lisäksi 129 ihmistä. Kysyttiinkö missään, oliko perämies katolinen, luterilainen, juutalainen, uskonnoton? Mikä on Norjassa 77 nuorta ihmistä ampuneen Anders Behring Brejvikin tai suomalaisten kouluampujien uskonto?
Bangladeshista kotoisin oleva Faiz Ullah Chisty näki tiistaina 19.5. Helsingin Kaivopuistossa lastenvaunut, jotka olivat luisumassa kovaa vauhtia kohti merta. Hän hyppäsi mereen, onnistui saamaan vauvasta otteen ja sai lapsen pelastettua yhdessä tämän äidin kanssa.
Myöhemmin hengenpelastaja perusteli iltapäivälehdessä toimintaansa islaminuskolla, joka hänen mukaansa sanoo että yhden ihmishengen pelastaminen on yhtä arvokasta kuin koko ihmiskunnan pelastaminen.
Uskontoja tulkitaan kovin eri tavoin. Meille Suomessa on selvää, että kristinuskossa on luterilaisia, ortodokseja, katolisia, helluntailaisia. Vieraammissa kulttuureissa on vaikeampi nähdä vastaavia eroja, esimerkiksi shia- ja sunnimuslimien välillä.
Olen tavannut monia ihmisiä – ja netissä keskustellut vielä useampien kanssa – jotka uskovat islamin käskevän väkivaltaan. Koraanista löytyy kohtia, joilla tämän voi perustella. Mutta myös Raamatun Vanhasta Testamentista löytyy kosolti tappamista Jumalan nimissä.
Tiedämme historiasta veriset ristiretket ja 30-vuotisen sodan, valloitusretken, jota Ruotsin kuningas Kustaa Aadolf perusteli luterilaisuuden levittämisellä. Minun sukupolveni muistaa sotilaskypäräpäisen papin, jota pilapiirtäjä Kari Suomalainen käytti Kokoomuspuolueen henkilöhahmona. Pohjois-Irlannissa tapettiin katolisuuden ja luterilaisuuden nimissä ihmisiä vielä 1990-luvulla, kunnes Harri Holkerin johdolla saatiin solmittua rauhansopimus vuonna 1998.
Silti emme pidä väkivaltaisuutta, ja toisuskoisten tappamista kristinuskon ominaisuutena. Emme, koska tunnemme niin monia aivan tavallista rauhallista elämää eläviä kristittyjä. Samanlaisia on ylivoimainen valtaosa islaminuskoisista.
Terrorismin juuret ovat mutkikkaat ja myös sen estäminen vaatii toimia monella tasolla.
Yhden osviitan antaa erään sosiaalista työtä tekevän järjestön havainto. He olivat selvittäneet ISIS-terroristijärjestön houkutukseen langenneiden somalinuorten taustaa. Moni oli tullut Eurooppaan lapsena, mutta ei ollut saanut perhettään yhdistettyä tänne. He olivat siis kasvaneet juurettomina ilman perheen tukea ja turvaa.
Kolumni Aamulehdessä, julkaistu 31.5.2015