Uusi tuulivoima ohittanut uuden ydinvoiman kauan sitten
Vastine Helsingin Sanomille
Ilmestynyt 14.3.2010
Uusi tuulivoima ohittanut uuden ydinvoiman kauan sitten
Helsingin Sanomissa 7.3. Janne Virkkunen kirjoitti otsikolla "ydinvoima tulee uudelleen" ja sanoi muun muassa: "Joka uskottelee, että ongelma ratkeaisi säästämällä energiaa ja investoimalla sinänsä tärkeään bioenergiaan ja tuulivoimaan, ei tunnusta tosiasioita."
Suomi on energiakeskustelussa kummallinen pussinperä, jossa ei haluta nähdä sitä muutosta, joka energia-alalla on käynnissä. Tässä muutamia tosiasioita.
Tuulivoima on jo muutaman vuoden ajan ollut suurin uuden sähköntuotannon muoto Euroopassa. Toisena tulee maakaasu. Hiili- ja ydinvoima taapertavat kaukana perässä. Kymmenvuotiskaudella 1999-2008 EU-maissa tuulivoimamegawatteja kytkettiin verkkoon 10-kertaisesti verrattuna ydinvoimasähkön lisäykseen. Kun otetaan huomioon, että tuuliturbiini toimii keskimäärin kolmasosalla huipputehostaan, 1999-2008 EU-maissa käynnistetyt tuulivoimalat vastaavat sähköenergian tuottajina kolminkertaisesti samaan aikaan käynnistettyä ydinvoimaa.
Koko maailmassa käynnistettiin viime vuonna tuulivoimaa 37 466 megawattia. Olkiluodon kolmosreaktorin tehoksi on luvattu 1600 MW – jos laitos joskus valmistuu eli jos ranskalaiset veronmaksajat suostuvat kuittaamaan Areva-yhtiön tappiot.
Jaetaan taas tuulivoiman teholuvut kolmella. Näin laskien maailmassa viime vuonna käynnistynyt tuulivoima tuottaa sähköä lähes kahdeksan Olkiluoto kolmosen verran. Tuulivoiman ykkösmaaksi nousseessa Kiinassa tuulivoimaa käynnistyi yksin viime vuonna melkein kolmen Olkiluoto kolmosen verran (13 000 MW), USAssa kahden (9 922 MW) ja EU-maissa vähän yli kahden (10 163 MW).
Puheet ydinvoiman "renessanssista" ovat olleet suuria kauan, mutta todellisissa investoinneissa ydinvoima jää yhä kauemmas tuulivoimasta jälkeen.
Muidenkin "vihreiden" energiamuotojen kohdalla kasvulukujen lisäksi myös rahasummat ovat isoja. Uusiutuvasta energiasta on jo tullut "uusi Nokia", itse asiassa monta sellaista, mutta ikävä kyllä muualla kuin Suomessa.
Suomen oma etu on havahtua ydinvoimahypnoosista ja pyrkiä mukaan vihreään energiavallankumoukseen, jossa kilpailu kovenee. Ydinvoimaan investoiminen olisi yhtä viisasta kuin 1990-luvulla olisi ollut panna pelimerkit lankapuhelimiin matkapuhelimien sijasta.
Satu Hassi, Euroopan parlamentin jäsen (sähkövoimatekn lis)