”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Uudet ydinvoimalat olisi viisainta panna jäihin

Jos Olkiluodon kolmas ydinreaktori joskus hamassa tulevaisuudessa valmistuu, niin voipa olla, että siinä vaiheessa aurinkopaneeleista saa jo sähköä halvemmalla.

Eilen kerrottiin Olkiluoto kolmosen viivästyvän yhä lisää. Alun perin sen ilmoitettiin valmistuvan kesällä 2009. Eiliseen asti tuorein arvio oli 2013. Nyt Olkiluodon ydinvoimaloiden omistaja TVO ilmoitti valmistumisen siirtyvän vuoteen 2014.

Nyt olisi viisasta panna jäihin ainakin ne uudet ydinvoimahankkeet, joiden rakentamista ei ole vielä aloitettu, Fennovoima ja Olkiluoto nelonen.

Olkiluoto kolmosta on nyt rakennettu seitsemän vuotta ja nyt luvattu valmistuminen on kuusi vuotta alkuperäisestä jäljessä. Viive on kasvanut melkein vuoden vuodessa. Kuudessa vuodessa oletettu valmistuminen on tullut vain yhden vuoden lähemmäs kuin sen luvattiin olevan ensimmäistä kuoppaa kaivettaessa.

Tämänpäiväiset uutiset kertovat TVO:n tekevän myös kasvavia tappioita.
http://yle.fi/uutiset/tvo_teki_alkuvuonna_11_miljoonaa_euroa_tappiota/6219982

On täysin mahdollista, että TVO saa myös kolmosreaktorin rakentamisesta turpiin vielä oikein reippaasti. Se riitelee nimittäin reaktorin toimittajan, ranskalaisen Areva-yhtiön kanssa miljardeista, joita reaktorin viivästyminen maksaa. Asiaa ratkotaan kansainvälisessä välimiestuomioistuimessa Haagissa. 5.7.12 se antoi ensimmäisen osaratkaisunsa, TVO joutuu pulittamaan Arevalle 125 miljoonaa.

http://www.areva.com/EN/news-9412/the-international-court-of-arbitration-of-the-international-chamber-of-commerce-has-ruled-in-favor-of-the-arevasiemens-consortium-in-a-dispute-with-tvo.html

Kuvaavaa on, että TVO:n omilla sivuilla tätä ei kerrota kovin selkokielisesti, kerrotaan vain että TVO vastaanotti ”heinäkuun alussa osapäätöksen Olkiluoto 3 -laitosyksikön toimitusta koskevien aiemmin maksettujen varojen luovuttamisesta laitostoimittajalle”. Summaa ei kerrota.

Pääosa noin kahden miljardin kiistasta on edelleen ratkaisematta. Mutta ensimmäisen erän ratkaisu ei lupaa TVO:n kannalta hyvää. Ainakaan luottoluokituksestaan päätellen firma ei ole kovin vahvoissa kantimissa ennestäänkään. 4.6. TVO:n luottoluokitusta laskettiin BBB+ -luokasta yksi pykälä lisää, luokkaan BBB.

En pitäisi mahdottomana, että Olkiluodon neljäs ydinreaktori, jolle eduskunta kesällä 2010 antoi periaateluvan, lopulta kaatuisi TVO:n talousongelmiin.

Ylipäänsä se, että eduskunta kesällä 2010 myönsi luvan peräti kahdelle uudelle ydinvoimalalle, on yksi Suomen taloushistorian omituisimmista päätöksistä. Siinä vaiheessa Olkiluodon kolmosreaktorin työmaa oli jo loputtoman pitkä sarja myöhästymisiä, rahariitoja, laadun ja turvallisuuden laiminlyöntejä, ja päälle päätteeksi törkeilyä työsuhteissa. Ja sitä paitsi siinä vaiheessa EU-maiden energiavaltavirta oli jo kulkenut aivan toiseen suuntaan. Koko 2000-luvun EU-alueella eniten on käynnistetty maakaasuun, tuulivoimaan ja aurinkoenergiaan perustuvaa sähköntuotantoa. Ydinvoiman ja hiilivoimaloiden yhteenlaskettu kapasiteetti on laskenut.

Mutta kesän 2010 jälkeen asiat ovat menneet ydinvoiman kannalta vielä huonompaan suuntaan. Fukushiman ydinvoimaonnettomuus osoitti, että suuronnettomuus on mahdollinen teknisesti kehittyneessäkin maassa. Tämän jälkeen Saksa ja Sveitsi päättivät luopua ydinvoimasta, Italia päätti kansanäänestyksen yli 90 %:n enemmistöllä olla rupeamatta rakentamaan ydinvoimaa, Belgia vahvisti jo aikaisemmin tehdyn päätöksen ydinvoimasta luopumisesta.

Fennovoiman ydinvoimalahanke voi kaatua ainakin kahteen asiaan, ensinnäkin siihen, että Fennovoiman suurimman osakkaan Eonin kotimaa Saksa luopuu ydinvoimasta ja toiseksi ydinjätteisiin. Samainen Eon ja yhdessä toisen saksalaisen sähköyhtiön kanssa päättivät aikaisemmin tänä vuonna vetäytyä Britannian ydinvoimahankkeista. En yhtään ylläty, jos Eon vetäytyy myös Fennovoimasta.

Käytetyn ydinpolttoaineen sijoituksen Fennovoima näyttää laskeneen sen varaan, että se saa poliitikkojen kautta painostamalla jätteilleen tilaa Olkiluodossa, jonne kaavaillun ydinjätehaudan, Onkalon omistavat TVO ja Fortum yhdessä. Energiapolitiikasta vastaava ministeri Häkämies vaikuttaakin tehneen parhaansa.

Mutta asia ei ole Häkämiehen vallassa. 27.6. julkaistun ydinjätetyöryhmän selvityksen mukaan Fennovoiman ydinjätteet eivät mahdu Onkaloon. Mutta vielä mielenkiintoisempaa on, että työryhmän mukaan ei ole edes varmaa, että Onkaloon mahtuu sen omistajien, eli Fortumin ja TVO:n nykyisten ja päätettyjen reaktorien ydinjäte. Se selviää vasta vuosikymmenten kuluessa.

http://www.tem.fi/index.phtml?89519_m=107096&s=2471

Fennovoiman reaktorin käytetyn ydinpolttoaineen kohtalo on siis täydellisesti herrassa, uutta loppusijoituspaikkaa ei polkaista vuodessa tai kahdessa. Mutta myöskään Olkiluodon nelosreaktorin jätteen sijoituspaikkaa ei siis oikeasti tiedetä.

Nyt olisi kerta kaikkiaan viisainta puhaltaa peli poikki, panna uusien ydinvoimalaitosten puuhaaminen jäihin ja lopettaa ajan haaskaaminen näihin menneisyyden hankkeisiin.

Vielä kertauksen vuoksi isoimmat muutokset EU-maiden sähköntuotantokapasiteetissa 2000-2011:

Maakaasu + 116 000 MW
Tuuli + 84 000 MW
Aurinko + 47 000 MW
Hiilivoima – 10 000 MW
Ydinvoima – 14 000 MW
Raskasta polttoöljyä käyttävät voimalat -14 000 MW.

http://www.ewea.org/fileadmin/ewea_documents/documents/publications/statistics/Stats_2011.pdf

Ja koska Suomessa aktiivisesti väitetään, että Saksan tekemä päätös ydinvoimasta luopumisesta lisäisi päästöjä, niin tässä linkki Saksan ympäristöministeriön nettisivuille, kysymyksiä ja vastauksia tästä päätöksestä.
http://www.bmu.de/english/transformation_of_the_energy_system/faq/doc/47589.php

Kysymys kuusi käsittelee energiasysteemien muuttamista ja fossiilisista polttoaineista eroon pääsyä. Vastauksessa kerrotaan, että Saksa pitää kiinni ilmastotavoitteestaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 40 % vuoteen 2020 (Suomi 20%), ja 80-95% vuoteen 2050, verrattuna 1990 tasoon. Uusiutuvan energian osuus, joka vuonna 2010 oli 17 %, nostetaan ainakin 35 %:iin vuoteen 2020 ja 80%:iin vuoteen 2050. Lisäksi energiatehokkuutta aiotaan parantaa 2 % vuodessa.