Tuulivoima on vastaavassa kasvussa kuin ydinvoima 1960- ja 70-luvuilla
Vastaan on tullut kaikenlaisia uusia käytännön hankaluuksia. Uuden työhuoneeni tietokone vaihtaa näppäimistöasetuksen koko ajan englanniksi, mikä tarkoittaa, että ään ja öön sijasta näkyy vain sanaväli. Esimerkiksi sanasta ”tämä” tulee ”t m ”. Matkalaskutoimistossa oltiin ymmällä, koska olen kulkenut junalla Tampereelta Helsinkiin (tai Tikkurilaan) ja lentänyt vasta Helsingistä. Matkalaskutoimiston systeemi tuntee vain sellaiset vaihtoehdot, että meppi kulkee koko matkan autolla, junalla tai lentokoneella. Sanoin virkailijalle toivovani, ettei parlamentti pakota minua käyttämään lentokonetta silloin kun junallakin pääsee.
Ympäristövaliokunnan koordinaattorit (puolueryhmien vetäjät valiokunnassa) pitivät pitkän kokouksen. Valiokunnan puheenjohtaja on uusi, samoin kahden suurimman ryhmän koordinaattorit eli EPP:n ja demarien.
Illalla olin taas energia-aiheisella illallisella, nyt aihe oli uusiutuva energia. ERECin eli Euroopan uusiutuvan energian alan neuvoston edustaja kertoi, että vuonna 2005 uusiutuvan energian osuus oli 8,7 % ja 2007 jo 9.8 %. Saman kasvuvauhdin jatkaminen nostaisi uusiutuvan energian osuuden noin 18 %:iin vuoteen 2020. Viime vuonna säädetyn uusiutuvan energian direktiivin asettama tavoite eli 20 % ei ole mitenkään yliviritetty. Viime vuonna EUssa käynnistetystä uudesta sähköntuotantokapasiteetista puolet oli uusiutuvaa energiaa.
Tuulivoima-alan edustaja näytti mielenkiintoisen kuvan, jossa oli asetettu päällekkäin yliuvoimaan perustuvan sähköntuotantotehon kasvu vuodesta 1961 alkaen ja tuulivoiman kasvu 1991 alkaen. Käyrät menivät melko tarkasti päällekkäin. Tuulivoiman pioneerit Euroopassa ovat Saksa, Tanska ja Espanja. Ruotsi, Puola ja Turkki kirivät hyvää vauhtia perässä. Maailman energiajärjestön IEA:n arvio on, että jo vuonna 2015 tuulisähkö on halvempaa kuin uusilla kaasu- ja hiilivoimaloilla tuotettu sähkö. Tuulivoiman etu on, että tuotettavan sähkön hinnan tietää jo rakennusvaiheessa. Kaasu- ja hiilivoiman tilanne on ihan toinen. Investointi tuuleen on siis investointi energiahinnan ennustettavuuteen. Nykyisin jokainen EU-asukas maksaa energian tuonnista noin 400€ vuodessa.
Aurinkoenergia-alan edustaja kertoi, että periaatteessa 1% Saharan pinta-alasta riittäisi tuottamaan sähköenergian, joka vastaa koko maailman nykyistä kulutusta. Aurinkolämpövoimaloiden (joissa auringon lämpöä keskitetään isojen peilien avulla höyrystämään vettä, joka tuottaa sähköä ihan perinteisellä höyryvoimalatekniikalla) energiatakaisinmaksuaika on vain noin 12 kuukautta. Energiakaisinmaksuaika tarkoittaa aikaa, jonka kuluessa laitos on tuottanut saman energiamäärän kuin sen rakentamiseen on kulunut. Aurinkosähköpaneelien energiatakaisinmaksuaika on 1-3 vuotta. Niiden hinnat ovat puolittuneet noin 8 vuoden välein, tätä vauhtia aurinkosähköpaneelit tulisivat kaupallisesti kannattaviksi vuoteen 2020 mennessä suurimmassa osassa Eurooppaa (75 % EUn alueesta).
Suomesta uutiset kertovat, että ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva on ilmoittanut 550 miljoonan euron tappiovarauksesta Olkiluoto kolmosen rakentamisen vuoksi, se koskee ilmeisesti tätä vuotta, koska kaikkiaan Areva varautuu Olkiluodon uuden ydinvoimalan rakentamisesta 2,3 miljardin euron tappioihin. Ranskan sähköyhtiö EDF on ilmoittanut aiemmin tässä kuussa, että sillä ei ole varaa rakentaa kaavailtua neljää ydinvoimalaa Britanniaan. EDF:n toimitusjohtaja Pierre Gadonneix vaatii, että sähkön hintaa Ranskassa pitäisi nostaa 20 % 3-4 vuoden ajaksi, jotta sillä olisi varaa rakentaa uusia ydinvoimaloita Britanniaan. Taas uusi esimerkki siitä, että ydinvoima tarvitsee pönkitystä joko veronmaksajien rahoista tai kaikkien sähkökuluttajien pussista, kaupalliselta pohjalta uusia ydinvoimaloita ei synny. Enpä yhtään hämmästy, jos Arevankin tappiot lopulta menevät ranskalaisten veronmaksajien piikkiin.
Uusiutuva energia sen sijaan etenee. Intia on aikeissa julkaista aurinkoenergiatavoitteensa, joksi kaavaillaan 20 000 megawattia (vastaa noin 20 suurta voimalaitosta) vuoteen 2020. Nyt maailmassa on aurinkosähkökapasiteettia 14 000 MW ja puolet siitä pystytettiin viime vuonna. Kiina suunnittelee 10 000 MW tuulipuistoa ja kaikkiaan aikoo nostaa tuulivoimakapasiteetin 100 000 megawattiin nykyisestä 12 000 MW:sta. Intia aikoo myös tiukentaa sähkölaitteiden, esimerkiksi jääkaappien ja ilmastointilaitteiden, energiapihiysvaatimuksia.