Kerran kuussa perjantaina 15 rekan saattue matkustaa 450 kilometriä Brysselistä Strasbourgiin. Rekkoihin on lastattu 4000 arkkua, jotka sisältävät Euroopan parlamentin jäsenten ja virkamiesten täysistuntoviikolla tarvitsemia asiakirjoja ja muita tavaroita.

Euroopan parlamentti toimii pääosin Brysselissä, mutta kerran kuukaudessa parlamentti kokoontuu täysistuntoviikoille Strasbourgiin.

Tästä tulee tietenkin ylimääräisiä kustannuksia, jotka voitaisiin välttää järjestämällä täysistunnot Brysselissä, jossa on vastaava täysistuntosali ja istuntoja mini-istuntoviikolla.

Taloudellisia kustannuksia näistä kahdesta toimipaikasta tulee vuosittain kaikkiaan 200 miljoonaa euroa.

Sen sijaan kahden toimipaikan ympäristövaikutukset olivat pitkälti selvittämättä, joten Euroopan parlamentin Vihreät/EVA -ryhmä laski, mitä ruljanssi aiheuttaa ympäristölle.

Selvityksen mukaan parlamentin toimiminen kahdella paikkakunnalla ja kahdessa toimipisteessä yhden sijasta aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä vuodessa 18 884,5 tonnia. Tämä määrä vastaa esimerkiksi 13 000 edestakaista lentoa Lontoosta New Yorkiin. Tai sitä, että koko Heinolan kaupunki lentää Kanarian saarille. Tai koko Länsi-Intiassa sijaitsevien Turks and Caicos -saarien vuotuisia hiilidioksidipäästöjä.

Vihreiden mielestä tämä määrä on merkittävä monella tapaa. Päästöt ovat sinällään suuret, mutta lisäksi ne olisivat kokonaisuudessaan helposti vältettävissä.

Kolmannekseen parlamentin tulisi osoittaa esimerkkiä ilmastojohtajuudesta ja ilmastovaikutusten huomioonottamisesta koko Euroopalle. Nyt näin ei ole.

Valitettavasti parlamentti ei voi itse päättää järjestää toimintaansa vain Brysselissä. Siihen tarvitaan jäsenmaiden yhteinen hyväksyntä.

Lue selvitys Euroopan parlamentin kahdesta toimipaikasta aiheutuvista ympäristöhaitoista. Selvitys julkaistiin englanniksi marraskuussa 2007 ja suomeksi (pdf-muodossa) helmikuussa 2008.