Terveyden ja ihmisten turvallisuuden puolesta
Parlamentin ensimmäisellä puolikaudella olin ryhmäni neuvottelija käsiteltäessä uusia ilmansaasterajoja. Toimin tietysti terveyttämme suojaavien tiukkojen rajojen puolesta. Siinä asiassa vastapuolella oli erityisesti autoteollisuus. Toisella puolikaudella olin vihreiden neuvottelija muun muassa IPPC-direktiivistä, jolla säädellään suurten teollisuuslaitosten, kuten voimalaitosten, paperitehtaiden, öljynjalostamojen ja metallisulattojen saastepäästöjä. Myös tässä asiassa toimin tietysti tiukkojen saasterajojen puolesta.
Vuosina 2008 ja 2009 olin vihreiden neuvottelija uusittaessa EU:n ympäristömerkin, ”EU-kukan” kriteereitä. Sain läpi sen, että tuotteet joissa on syöpää, geenimuutoksia tai hedelmättömyyttä aiheuttavia kemikaaleja, eivät voi saada EU:n ympäristömerkkiä, eivät myöskään tuotteet, joissa on pitkäikäisiä elimistöön kertyviä haitallisia aineita. Myös tässä asiassa vastapuolella olivat kemianteollisuuden lobbarit.
Keväällä 2009 parlamentti otti kantaa EU:n uuselintarvikeasetukseen. Vihreät saivat sen yhteydessä parlamentin enemmistön tuen sille, että geenimuunnellulla rehulla tuotetut liha, maito ja munat pitää merkitä, jotta kuluttaja tietää, mitä syö. Seuraavaksi asia menee ministerineuvoston käsittelyyn. Jo voimassaoleva laki vaatii merkitsemään kasvisperäiset geenimuunnellut elintarvikkeet.
Kun EU:n kemikaalivirasto aloitti toimintansa, minut nimettiin parlamentin ympäristövaliokunnan (ENVI) yhdyshenkilöksi viraston suuntaan.
Jo edellisen parlamentin kaudella 1999-2004 oli hyväksytty ns RoHS-direktiivi tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta elektroniikkalaitteissa. EU:n komissio myönsi kuitenkin poikkeusluvan bromatun palonestoaineen DecaBDE:n käytölle. Tässä komissio ylitti direktiivin antamat valtuudet. Sain läpi ensin ympäristövaliokunnassa ja sitten täysistunnossa, että parlamentti haastoi komission tästä asiasta EY-tuomioistuimeen. Parlamentti voitti asian oikeudessa.
Kirjallisia kysymyksiä:
Geenimuunnellun perunan EH92-527-1:n vaikutus kuluttajien ja eläinten terveyteen »
Komission tulkinta asetuksesta EY (N:o) 1829/2003 »
Hiusvärien aiheuttamat sairaudet »
Lankapuhelinpalvelut turvattava »