”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Talvivaaran tilanne on kestämätön

Huonot uutiset Talvivaarasta eivät tunnu loppuvan millään. Kun kirjoitan tätä, kaivoksen jätealtaasta pulppuaa 5 000 – 6 000 kuutiota jätevettä tunnissa. Vuotokohtaa ei ole vieläkään paikannettu, vaikka vuoto havaittiin jo sunnuntaiaamuna. Osa jätevedestä johdetaan jälkikäsittelyaltaisiin, mutta osa vesimassoista valuu Oulujoen vesistöön, suoraan luontoon. Jätevesi on hapanta sekä sulfaatti- ja metallipitoista.

Alueen asukkaat, mökkiläiset ja matkailuyrittäjät ovat jo pitkään kamppailleet kaivoksen aiheuttamien haittojen kanssa. Tilanne on kestämätön. On vaikea markkinoida luonnonrauhaa matkailijoille, kun koska tahansa nenään voi löyhähtää mädän kananmunan lemu. Monien asukkaiden ja mökkiläisten uima- ja saunavedet ovat pilalla.

Miten voi olla mahdollista, että kaivoksen kipsisakka-altaat on tehty niin heikosti? Tämänkertainen vuoto ei ole ensimmäinen, sama allas on vuotanut myös vuosina 2008 ja 2010. Ympäristöasiat on kaivoksella hoidettu luvattoman huonosti. Myös työturvallisuudessa on puutteita, jotka ovat jopa vieneet yhden ihmishengen. Ja tällainen kaivos hakee lupaa toimintansa laajentamiselle.

Talvivaara ei selvästikään ole kantanut vastuuta ympäristöstään niin kuin pitäisi. Kaivoksen toimintaedellytyksiä pitäisi nyt harkita tarkasti. Kainuun Ely-keskuksella on valtuudet puuttua yhtiön toimintaan. Voi kysyä, ovatko viranomaiset olleet liian hyväuskoisia, liian pitkämielisiä odottamaan että kauniista lupauksista jonain päivänä tulee totta ja asiat saadaan kuntoon?

Talvivaaran ongelmia ei pidä enää käsitellä yksittäisinä poikkeamina ympäristölupien ehtoihin, vaan yhtenä suurena kokonaisuutena.

Vihreä ympäristöministeri Ville Niinistö on varmasti tehnyt kaivosasiassa kaiken, mikä on ministerin toimivallan rajoissa mahdollista. Ministerihän ei voi suoraan puuttua yksittäisen viranomaisen toimintaan.

Vastuu vahingoista on kuitenkin niiden aiheuttajalla, kaivosyhtiöllä. Nykymeno ei voi jatkua. Joko asiat on laitettava kuntoon tai sitten viranomaisen on vihellettävä peli poikkii. Kainuun luonnonsuojelupiiri vaati Ely-keskusta keskeyttämään metallinjalostuksen Talvivaarassa. Minusta vaatimus on perusteltu. Alueellisten lupaviranomaisten on nyt syytä ryhdistäytyä.

Talvivaarasta on kansalaisten silmissä jo tullut ympäristön pilaamisen symboli. Se on herättänyt ihmiset ymmärtämään, että ympäristön pilaaminen pitkiksi ajoiksi, kenties lopullisesti, on liian kallis hinta muutaman vuoden ajan saatavasta taloudellisesta hyödystä.

Julkaistu Vihreässä blogissa 6.11.2012