”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Talvivaaraa tuettu enemmän kuin tuulivoimaa

Hannu Heinonen paljoksui Aamulehdessä 30.3. tuulivoiman tukia ja väitti summaksi 2-3 miljardia euroa.
Tosiasiassa veronmaksajat ovat tukeneet pelkkää Talvivaaran kaivosta enemmän kuin tuulivoimaa. Tuulivoimalle vuodesta 2011 alkaen maksetut tuet olivat helmikuuhun mennessä yhteensä 80 miljoonaa euroa. Samassa kuussa hallitus myönsi Talvivaaran juokseviin menoihin lähes 100 miljoonaa. Finnveran kautta kaivosyhtiöön uppoaa 45 miljoonaa. Lisäksi valtio on sijoittanut Talvivaaran osakkeisiin noin 150 miljoonaa.
Väite useiden miljardien tuesta tuulivoimalle perustuu täysin teoreettiseen laskelmaan, paljonko tukilaskua yhteensä kertyisi vuoteen 2030, jos tuki pysyisi nykytasolla. Tällaisessa laskelmassa ei ole mitään mieltä. Yhtä hölmöä olisi ollut 90-luvulla laskea, paljonko suomalaiset maksaisivat seuraavan 15-20 vuoden aikana kännyköistä ja puheluista, jos hinnat pysyisivät ennallaan.
Tuulivoiman tuen tavoite on saada teknologian hinnat laskemaan niin että ajan mittaan tukia ei enää tarvita. Jokainen tuuli- ja aurinkoenergian tuotantokapasiteetin kaksinkertaistuminen onkin saanut laitteiden hinnat putoamaan noin 20 %. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan 5-10 vuoden kuluessa tuuli- ja aurinkoenergiasta tulee halvimpia energiamuotoja isossa osassa maailmaa.
Investoinnit tuuli- ja aurinkoenergiaan pienentävät 8,5 miljardin euron vuotuista energian tuontilaskuamme, tuovat työtä ja kehittävät suomalaisten yritysten osaamista ja kilpailukykyä erittäin nopeasti kasvavilla markkinoilla. Tuulisähkö myös syrjäyttää verkosta tuotantokustannuksiltaan kalleimpia fossiilivoimaloita, mikä alentaa sähkön markkinahintaa.
Suurin puute Suomen nykyisissä uusiutuvan energian tuissa on se, että tuki kohdistuu pelkkiin suuryhtiöihin, päinvastoin kuin useimmissa EU-maissa. Aurinkopaneelien hinnat ovat 6-7 vuodessa pudonneet noin kolmasosaan. Suomessakin tulisi siirtyä sähkön nettomittarointiin, jossa aurinkopaneelin tai pienen tuulivoimalan omalle katolleen tai tontilleen asentanut perhe maksaisi vain kuluttamansa ja tuottamansa sähkön erotuksesta. Näin saataisiin maailmalla virinnyt uusiutuvan energian vallankumous kunnolla liikkeelle Suomessakin.
Satu Hassi
kaupunginvaltuutettu, eduskuntaehdokas (vihr)
Julkaistu Aamulehdessä 1.4.2015