Strasbourgissa on kesä
Aamulla pyöräilin ilman takkia hotellista parlamentille. Lehmukset näyttävät hassuilta. Niiden oksat on syksyllä leikattu lyhyiksi ja kun sama on tehty kymmeninä syksyinä, oksista on tullut lyhyitä ja paksuja ryhmyisiä nuijia. Nyt noiden nuijien päässä on tuuheat vihtamaiset kimput isoja lehtiä.
Täysistunnossa vihreät ehdottivat muun muassa sitä, että maataloustukien käyttämättömät kiintiöt annetaan uusille jäsenmaille. Tämä ei menny läpi. EU-komission vastuuvapaudesta äänestettäessä hyväksyttiin vihreiden ehdotus, jonka mukaan komission asiantuntijat eivät saa mennä yksityisbisnekseen sellaisiin töihin, joissa he voivat hyödyntää komissiossa saamiaan sisäpiiritietoja, esimerkiksi lobbausasianajotoimistoihin.
Täysistunto päätti myös, että laskelma europarlamentin kolmesta toimipaikasta (Brysselin ja Strasbourgin lisäksi Luxembourg) aiheutuvista kustannuksista päivitetään, samoin arvio sen aiheuttamasta ympäristön kuormituksesta. Vihreät ehdottivat, että ne kulut, jotka aiheutuvat parlamentin kolmesta toimipaikasta, maksettaisiin ministerineuvoston eikä parlamentin budjetista, koska asia on ministerineuvoston käsissä eikä parlamentin. Tämä ei mennyt läpi.
Päätöslauselmassa HIV/AIDS-tartuntojen hillitsemisestä meni läpi paljon vihreiden esityksiä, joissa painotettiin sitä, että naisen aseman parantaminen, erityisesti naisen oikeus päättää omasta seksuaalisuudestaan, on keskeinen asia HIV-tartuntojen estämisessä.
Päivän huono ilmastouutinen on, että Kiinan hallitus on lykännyt kansallisen ilmasto-ohjelman käsittelyä. Toimenpideohjelma Kiinan kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseksi piti julkaista maanantaina. Nyt se on päätetty lykätä. IPCC:n tuore raportti ilmastonmuutoksen vaikutuksista Aasiassa osoittaa, että ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan Kiinalle itselleen hyvin vakavia ongelmia. Tiibetin jäätiköiden ennustetaan pienenevän 25 % vuoteen 2050 mennessä, millä on isot vaikutukset Jangtseen ja Keltaiseen jokeen. Ruoan, muun muassa riisin, vehnän ja lihan tuotanto kärsii ilmastonmuutoksesta. Maatalouden tilannetta vaikeuttaa ilmastonmuutoksen lisäksi samaan aikaan myös kasteluveden saastuminen ja muu maaperän saastuminen. Jopa merenpinta Kiinan rannikolla nousee nopeammin kuin maapallolla keskimäärin.
Maailmanpankissa julkisen kritiikin kohteeksi on joutunut pääjohtaja Wolfiwitzin lisäksi hänen nimittämänsä varajohtaja Juan José Daboub, joka on sormeillut ilmastonmuutokseen liittyviä tekstejä Maailmanpankin ”Clean Energy Investment Framewokr”-asiakirjassa. Daboub on poistanut viittauksia ilmastonmuutokseen ja korvannut ne toisilla.
Mailman terveysjärjestö WHO ennustaa ilmastonmuutoksen aiheuttamien kuolemien yli 2-kertaistumista 25 vuodessa. Vuoteen 2030 mennessä WHO arvioi, että pelkästään äärisäiden aiheuttamat vuotuiset kuolemantapaukset nousevat 300 000:een, ja ilmastonmuutokseen liittyvien ennenaikaisten kuolemien ja sairauksien aiheuttamat elinvuosien menetykset nousevat 11 miljoonaan, muun muassa lämpenevien säiden aiheuttaman ripulin, malarian ja aliravitsemuksen takia.
Wienissä sijaitsevassa IIASA-tutkimuslaitoksessa on arvioitu, että integroitu politiikka, jolla vähennettäisiin ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä ja samanaikaisesti myös hengitysilmaa pilaavia päästöjä säästäisi Euroopalle miljardeja euroja.
Illalla olin Suomen metsäteollisuuden ja elinkeinoelämän keskusliiton illallisella. Aiheena oli lähinnä EU:n ilmasto- ja energiapolitiikka. Isännät keskittyivät vastustamaan EU:n asettamia tavoitteita uusiutuvalle energialle. Ymmärrän paperiteollisuuden huolen siitä, että puun energiakäytön kasvu voi uhata paperiteollisuuden puun saantia. Mutta sitä en ymmärrä, miksi pitää vastustaa ylipäänsä tehokkaita toimia uusiutuvan energian edistämiseksi. Se on kuin ampuisi maalitauluun katkaistulla haulikolla. Jos olisin paperiteollisuuden asianajaja, tukisin kaikkia toimia, joilla edistetään muiden uusiutuvien energiamuotojen kehittämistä paitsi paperiksi ja muiksi tuotteiksi kelpaavan puun polttoa.
Se oli kiva kuulla, kun isännät totesivat EU:n hiilidioksidipäästökaupan tulleen jäädäkseen. Hyvä, että he myöntävät tämän nyt. Minä sanoin jo komission annettua ehdotuksena päästökauppadirektiivistä, että fiksumpaa kuin yrittää taistella sitä vastaan on keskittyä sen yksityiskohtien saamiseksi Suomen kannalta mahdollisimman hyviksi. Lipposen hallituksen enemmistö valitsi päinvastaisen linjan, juuri suomalaisten teollisuuslobbarien vaatimuksesta. Nyt samaisia teollisuuden edunvalvojia harmittaa.