Salamatkustajia saaresta
Olimme viikonlopun Jukan perheen mökillä Kotkan saaristossa. Sielä oli aurinkoista, mutta tuulista ja siksi tuntui aika kylmältä. Kimalaisia oli herännyt, mutta kukkia ei vielä ollut, paitsi muutama orvokki, jonka olin ostanut Kotkasta. Orvokit olivatkin täynnä kimalaisia, monta pörriäistä per kukka. Otin kukista osan mukaan Tampereelle ja karistin kimalaiset parhaani mukaan. Mutta veneessä yksi lähti lentämään ja autossa toinen. Kun eilen illalla pääsimme Pispalaan ja panin kukat ulkoruukkuun, esiin mönki vielä kolme kimalaista. Toivottavasti pispalalaiset lajitoverit suhtautuvat myötämielisesti näihin maahanmuuttajiin.
Tampereella oli jo hiirenkorvia. Osallistuin kevään ensimmäiseen vaalipaneeliin, se oli Sammon lukiossa, joka on oma kouluni, tosin koulurakennus oli silloin eri.
Viime viikolla EU:n ministerineuvoston ja Europarlamentin väliset neuvottelut työaikadirektiivistä päättyivät ilman tulosta. Se tarkoittaa, että koko ehdotus direktiivin uudistukseksi kaatuu, ja vanha työaikadirektiivi jää voimaan. Pahin kapula rattaissa oli kysymys niin sanotusta opt outista, joka tarkoittaa, että työntekijä voi ”vapaaehtoisesti” tehdä pitempää viikkotyöaikaa kuin laki sallii. Parlamentti ei halua hyväksyä sitä, koska vapaaehtoisuus on käytännön elämässä tosiasiassa niin ja näin. Britannian hallitus taas ei suostu hyväksymään työaikadirektiiviä, ellei siinä ole tuota opt outia. Uudistuksesta olisi muutoin voinut tulla ihan kohtuullinen, mutta demarihallitus kaatoi sen, koska ei halunnut hyväksyä viikkotyöajalle ylärajaa. Lääkärien päivystysajoista, joka oli Suomen hallitukselle huolenaihe, oli löytymässä kompromissiratkaisu. Mutta sekin kaatui, kun koko uudistus kaatui.
Hillary Clinton on viime viikolla vakuuttanut 17 maan ministerien ilmastokokouksessa, että USA on valmis astumaan johtoon ilmastonsuojelussa. Hyvä hyvä, on selvää että poliittinen tahto on nyt eri kuin Bushin valtakaudella. Mutta säätäkää nyt ne päästövähennyslait, pyydän minä. Myös Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel on lehtitietojen mukaan todennut kokouksessa, että amerikkalaisten linja on muuttunut paljon, mutta silti he ovat vielä kaukana siitä, mitä eurooppalaisten käsityksen mukaan pitää tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Clinton oli sanonut, että kehitys etenee pahempaa rataa kuin skenaarioiden pahimmissakaan vaihtoehdoissa (the facts on the ground are outstripping the worst case scenariuo models). Niinpä, esimerkiksi Norjan huippuvuorilla mitattiin tänä keväänä korkein ilman hiilidioksidipitoisuus, mitä siellä koskaan on havaittu. Vuosien 1970 ja 2000 välillä ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousi suunnilleen 1,5 ppm (miljoonasosaa vuodessa). Vuoden 2000 jälkeen vuosinousu on ollut keskimäärin 2,1 ppm.
Nature -lehdessä on viime torstaina julkaistu artikkeli, jonka mukaan alle neljäsosa maailman tunnetuista fossiilisten polttoaineiden varannoista voidaan polttaa vuoteen 2050 mennessä, jos halutaan estää planeetan lämpeneminen yli 2 asteella. Toisin sanoen kolme neljäsosaa fossiilisista polttoaineista pitäisi jättää maan sisään. Esimerkiksi Kanadan pitäisi jättää öljyhiekka maahan ja saudienkin pitäisi jättää suuri osa jäljellä olevasta öljystään pumppaamatta. Yli 100 hallitusta on sitoutunut globaalien päästöjen puolittamiseen vuoteen 2050 ja monet teollisuusmaat ovat luvanneet alentaa omia päästöjään 80 % vuoteen 2050. Mutta tutkijat, jotka ovat kirjoittaneet Naturen artikkelin, sanovat että todennäköisesti tarvitaan tiukempia päästörajoja. Joukossa on tuttuja nimiä, kuten Malte Meinshausen Potsdam-instituutista ja Myles Allen Oxfordista. Olen tavannut heitä useamman kerran Europarlamentin asiantuntijakuulemisissa. Tutkijat varoittavat Naturessa myös siitä, että maailman hallitusten on syytä varautua paljon kahta astetta isompaankin lämpenemiseen. Professori Barry sanoo, että suunnitelmat pitäisi laatia ainakin 4 asteen lämpenemisen varalta. Meikäläistä hirvittää. Viime jääkaudella oli 3-4 astetta kylmempää kuin nyt. 4 asteen lämpeneminen tarkoittaisi todella dramaattisia muutoksia, muun muassa merenpinnan nousua kymmenillä metreillä.
Tutkijat ovat soittaneet varoituskelloja myös luonnon monimuotoisuuden hupenemisesta. Euroopan ympäristöviraston eli EEA:n kohtapuoleen julkaistava raportti kertoo, että useiden lajien sukupuuttouhka kasvaa, monet ekosysteemit ovat huonossa kunnossa. EEA:n johtaja Jacqueline McGlade varoittaa, että luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen uhkaa myös ihmisyhteiskunnille elintärkeitä ”ekosysteemipalveluita” kuten puhtaan veden ja hedelmällisen maaperän uudistumista. EU:n komissio sanoo, että ekosysteemien taloudellinen arvo pitäisi ottaa mukaan kansantalouslaskelmiin.
Kuten tavallista, teknisten keksintöjen puolelta tulee ilahduttavia uutisia. Walesissa toimiva firma on ilmoittanut kehittäneensä uudentyyppisen sementin, jonka tuotannon hiilidioksidipäästöt ovat vain neljäsosa siitä, mitä tavanomaisen sementin tuotannossa syntyy. Uusi tuote valmistetaan teräs- ja energiasektorin sivutuotteista, eli suomeksi jätteistä.
Kaleva-lehti on viime viikolla kirjoittanut Soinista ja irlantilaisen Declan Ganleyn johtamasta Libertaksesta. Kokoomuksen eurovaaliehdokas Risto E.J. Penttilä on epäillyt Soinin ottaneen vastaan rahaa Ganleyltä, Soini kiistää. Fakta on kuitenkin, että Libertas yritti rekisteröityä Eurooppa-puolueeksi, jolloin se olisi saanut EU-rahaa vaalikampanjaan ja Soini antoi oman nimensä Libertaksen tukilistaan. Libertas ei saanut kasaan tarvittavaa määrää vaaleilla valittuja kansanedustajia tarpeeksi monesta maasta täyttääkseen Eurooppa-puolueen kriteerit, mutta Timo Soini tuki Ganleyn yritystä hankkia vaalikampanjarahaa. Samalla Soini antoi nimensä joukkoon, jossa on useita äärimmäisen arvokonservatiivisia poliitikkoja, jotka esimerkiksi haluavat kieltää abortin.