”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Sairauksien ennaltaehkäisy on parasta terveyspolitiikkaa

Satu Hassi EUn 3nnesta kansanterveysohjelmasta, täysistunnossa 25.2.14
Kiitos rouva Grosstetelle ja varjoraportoijille hyvästä työstä!
Eräs suomalainen kansanterveysasiantuntija totesi äskettäin, että suurimmat vaikutukset ihmisten terveyteen on päätöksillä, jotka eivät suoranaisesti liity terveyspolitiikkaan.
Tämä meidänkin tulisi muistaa, suurimman hyödyn ihmisten terveyden hyväksi ja parhaan eurooppalaisen lisäarvon saamme esimerkiksi ympäristöön, ruokaan ja liikenteeseen liittyvillä päätöksillä.
Yli 400 000 ihmisten arvioidaan kuolevan Euroopassa ennenaikaisesti ilmansaasteiden takia, se on 10 kertaa enemmän kuin liikennekuolemat. Aivan liian usein terveysasiantuntijat ja terveysministerit jäävät passiivisiksi kun saastepäästörajoista neuvotellaan, terveyttä puolustamaan jäävät lähinnä ympäristöjärjestöt. Sama on tilanne, kun tehdään päätöksiä liikenteestä, esimerkiksi autojen melurajoista tai joukkoliikennettä ja pyöräilyä edistävistä toimista.
Epäterveelliseen ruokaan liittyvät sairaudet ovat isoja tappajia. Mutta tehtäessä päätöksiä esimerkiksi elintarvikkeiden markkinoinnin säännöistä terveyden puolustaminen jää pääasiassa kuluttajajärjestöjen harteille, terveysasiantuntijoita näkee ja kuulee paljon vähemmän.
Toivoisin terveysministerien ja terveysalan asiantuntijoiden ja järjestöjen aktivoituvan myös tehtäessä päätöksiä hengitysilmamme laadusta, ruoasta ja liikenteestä, ja sama koskee tietenkin myös komission terveyspääosastoa.