Ruokaa tähteistä
Väitetään, että ruoasta päätyy roskiin kolmasosa, jopa enemmänkin. Osa menee roskiin suoraan kaupasta, mutta yllättävän paljon myös kodeista.
Tämä ei ole vain rahan vaan myös luonnonvarojen tuhlausta, sillä ruoan tuottamiseen tarvitaan maan lisäksi vettä ja energiaa. Siinä syntyy myös ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä. Keskivertoihmisen elämän ilmastonmuutosta aiheuttavista päästöistä kolmanneksi suurin potti tulee ruoasta. Suurin tulee asunnon lämmityksestä ja toiseksi suurin liikkumisesta.
Haastattelututkimusten mukaan monessa perheessä ei yksinkertaisesti tiedetä, mitä tähteeksi jääneestä ruoasta voisi tehdä. Niinpä päätin nyt kertoa, mitä meillä kotona tehdään jämistä.
Meillä käy aina joulun aikaan iso joukko ruokavieraita. Ruokaa tulee tehtyä reilusti, mutta jämät käytetään hyväksi, kompostiin ei päädy juuri mitään muuta kuin kahvinporoja, juuresten kuoria ja muuta vastaavaa. Tässä muutama itse käyttämäni resepti.
Graavikala/ savukalapiirakka
Pohjaksi ihan normaali muropiirakkapohjataikina. Meillä tehdään gluteenitonta, piirakkapohja halkaisijaltaan 30 cm vuokaan syntyy esimerkiksi näin:
75-100 g voita, margariinia tai kookosrasvaa tai yhdistelmä niistä sulatetaan. 4 dl:aan jauhoja, esimerkiksi tattari-, kaura-, jytte- tai teffjauhoa sekoitetaan 1 tl leivinjauhetta ja 1-2 tl psylliuminkuorijauhetta. Jauhoihin sekoitetaan sula rasva. Lisätään vettä, jugurttia tai kermaviiliä tai vähän kutakin, kunnes taikinasta tulee koossa pysyvä klöntti.
Vuoka sivellään rypsiöljyllä ja taikina painellaan sen pohjalle ja reunoille.
Piirakkapohjan päälle paloitellaan graavatun tai savustetun kalan lihat. Jos tähteeksi on jäänyt mätiä, myös sen voi panna piirakkaan. Kalojen päälle pannaan tomaatin siivuja. Niiden päälle kaadetaan täyte.
Täytteeseen tulee n 2-3 dl kermaviiliä tai jugurttia, tai niiden yhdistelmää, johon sekoitetaan siivutettua purjoa tai muuta sipulia, kuutioitua tai raastettua juustoa sekä timjamia. Kermaviili, jugurtti ja juusto voivat hyvin myös olla jämiä. Ei haittaa, jos päiväys on mennyt ohi, maku ratkaisee. Juustoja voi yhdistää monenlaisia. Itse olen käyttänyt ainakin emmentalia, fetaa, sinihomejuustoa ja vuohenjuustoa, useimmiten erilaisten juustonjämien yhdistelmää. Timjamin sijaan voi käyttää muutakin yrttiä, esimerkiksi basilikaa. Sekaan voi panna myös pari ruokalusikallista sitruunamehua ja piparjuuriraastetta. Ei sekään haittaa, jos jokin aineksista puuttuu. Suolaa ei täytteeseen välttämättä tarvita, koska sitä on graavikalassa ja juustoissa.
Piirakkaa paistetaan 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta on hieman ruskistunut.
Ankka- tai lammaskeitto
Meillä joulun paisti on poro, lammas, ankka tai kalkkuna. Kun paistista on syöty helposti irtoavat lihat, siitä keitetään liemi, aivan vastaavaan tapaan kuin fileeratun kalan nahoista, päistä ja ruodoista voi tehdä liemen. Kattilaan pannaan vettä puolesta litrasta litraan ja luisen paistin jämät sekä muutama laakerinlehti. Paistin ei tarvitse peittyä veteen. Jotta paistinjämä mahtuisi kattilaan, luuta voi joutua katkaisemaan kirveellä tai rautasahalla. Kun keitos on kiehunut puolisen tuntia, se otetaan pois levyltä. Paisti nostetaan lautaselle jäähtymään ja liemi siivilöidään.
Liemeen pannaan kypsymään kuutioituja juureksia, kuten lanttua, naurista, selleriä, palsternakkaa, porkkanaa ja punajuurta, mitä nyt jääkaapista löytyy. Juuresten kypsyessä keitetystä paistinjämästä irrotetaan lihan loput. Ne irtoavat nyt paljon helpommin. Kun juurekset ovat kypsiä, lihanpalat lisätään keittoon. Jos haluaa, sekaan voi panna myös kuutioitua suolakurkkua. Jos rosollia on vielä jäljellä ja jos siinä ei ole silliä, vaan vain kasviksia, myös rosollin jämät voi lopuksi lisätä keittoon. Tarvittaessa lisätään yrttisuolaa.
Syödessä keittoa voi vielä höystää panemalla lautaselle nokareen smetanaa tai kermaviiliä.
Keitto nahistuneista vihanneksista
Nahistuneista vihanneksista saa keiton liemikuution avulla. Itse käytän luomukaupasta ostamiani tomaatti- ja sipulikeittokuutioita.
Nahistumaan päässeestä kiinankaalista tein sopan näin. Panin kattilaan puoli litraa vettä ja tomaattikeittokuution, puristetun valkosipulin kynnen ja peukalonpään kokoisen palan inkivääriä hienoksi hakattuna. Tähän liemeen viipaloin kiinankaalin sekä pari pehmennyttä tomaattia, paprikaa ja purjoa. Mukaan voi toki panna myös muuta, esimerkiksi porkkanaa.
Borsch punakaalihaudukkeesta
Meillä tulee aika usein tehtyä jouluksi liikaa punakaalihauduketta. Tein siitä soppaa näin. Puoleen litraan vettä sipulikeittokuutio. Siihen panin parin desilitran verran haudutettua punakaalia. Keitto muistutti maultaan aika paljon borschia. Pöydässä höystimme sitä nokareella kermaviiliä. Jos haluaa, keittoon voi pilkkoa mukaan jotain lihanjämiä, esimerkiksi nakkeja tai savuporoa.
Hyvää uutta vuotta kaikille!
Lapin radiolle 2.1.2013