Ruokaa jämistä
Meillä käy joulun aikaan aina kohtalainen joukko ruokavieraita. Ruokaa tulee tehtyä reilusti, mutta jämät käytetään hyväksi. Tässä muutama itse käyttämäni resepti.
Graavikala/ savukalapiirakka
Pohjaksi ihan normaali muropiirakkapohjataikina. Meillä tehdään gluteenitonta, piirakkapohja halkaisijaltaan 30 cm vuokaan syntyy esimerkiksi näin:
75-100 g voita, margariinia tai kookosrasvaa tai yhdistelmä niistä sulatetaan.
4 dl:aan jauhoja, esimerkiksi tattari-, kaura-, jytte- tai teffjauhoa sekoitetaan 1 tl leivinjauhetta ja 1-2 tl psylliuminkuorijauhetta.
Jauhoihin sekoitetaan sula rasva. Lisätään vettä, jugurttia tai kermaviiliä tai vähän kutakin, kunnes taikinasta tulee koossa pysyvä klöntti.
Vuoka sivellään rypsiöljyllä ja taikina painellaan sen pohjalle ja reunoille.
Piirakkapohjan päälle paloitellaan graavatun tai savustetun kalan lihat. Jos tähteeksi on jäänyt mätiä, myös sen voi panna piirakkaan. Kalojen päälle pannaan tomaatin siivuja. Niiden päälle kaadetaan täyte.
Täytteeseen tulee n 2-3 dl kermaviiliä tai jugurttia, tai niiden yhdistelmää, johon sekoitetaan siivutettua purjoa tai muuta sipulia, kuutioitua tai raastettua juustoa sekä timjamia. Kermaviili, jugurtti ja juusto voivat hyvin myös olla jämiä. Ei haittaa, jos päiväys on mennyt ohi, maku ratkaisee. Juustoja voi yhdistää monenlaisia. Itse olen käyttänyt ainakin emmentalia, fetaa, sinihomejuustoa ja vuohenjuustoa, useimmiten erilaisten juustonjämien yhdistelmää. Timjamin sijaan voi käyttää muutakin yrttiä, esimerkiksi basilikaa. Sekaan voi panna myös pari ruokalusikallista sitruunamehua ja piparjuuriraastetta. Ei sekään haittaa, jos jokin aineksista puuttuu. Suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä, koska sitä on graavikalassa ja juustoissa.
Piirakkaa paistetaan 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes pinta on hieman ruskistunut.
Ankka- tai lammaskeitto
Meillä joulun paisti on poro, lammas, ankka tai kalkkuna. Kun paistista on syöty helposti irtoavat lihat, siitä keitetään liemi, aivan vastaavaan tapaan kuin fileeratun kalan nahoista, päistä ja ruodoista voi tehdä liemen.
Kattilaan pannaan vettä puolesta litrasta litraan ja luisen paistin jämät sekä muutama laakerinlehti. Paistin ei tarvitse peittyä veteen. Jotta paistinjämä mahtuisi kattilaan, luuta voi joutua katkaisemaan kirveellä tai rautasahalla. Kun keitos on kiehunut puolisen tuntia, se otetaan pois levyltä. Paisti nostetaan lautaselle jäähtymään ja liemi siivilöidään.
Liemeen pannaan kypsymään kuutioituja juureksia, kuten lanttua, naurista, selleriä, palsternakkaa, porkkanaa ja punajuurta, mitä nyt jääkaapista löytyy. Juuresten kypsyessä keitetystä paistinjämästä irrotetaan lihan loput. Ne irtoavat nyt paljon helpommin.
Kun juurekset ovat kypsiä, lihanpalat lisätään keittoon. Jos haluaa, sekaan voi panna myös kuutioitua suolakurkkua. Jos rosollia on vielä jäljellä ja jos siinä ei ole silliä, vaan vain kasviksia, myös rosollin jämät voi lopuksi lisätä keittoon. Tarvittaessa lisätään yrttisuolaa.
Syödessä keittoa voi vielä höystää panemalla lautaselle nokareen smetanaa tai kermaviiliä.
Keitto nahistuneista vihanneksista
Nahistuneista vihanneksista saa keiton liemikuution avulla. Itse käytän luomukaupasta ostamiani tomaatti- ja sipulikeittokuutioita, joissa ei ole natriumglutamaattia.
Nahistumaan päässeestä kiinankaalista tein sopan näin. Panin kattilaan puoli litraa vettä ja tomaattikeittokuution, puristetun valkosipulin kynnen ja peukalonpään kokoisen palan inkivääriä hienoksi hakattuna. Tähän liemeen panin viipaloidun kiinankaalin, pari pehmennyttä tomaattia ja paprikaa sekä purjoa viipaloituina. Mukaan voi toki panna myös muuta, esimerkiksi porkkanaa.
Borsch punakaalihaudukkeesta
Meillä tulee aika usein tehtyä jouluksi liikaa punakaalihauduketta. Tein siitä soppaa näin. Puoleen litraan vettä sipulikeittokuutio sekä parin desilitran verran haudutettua punakaalia. Keitto muistutti maultaan aika paljon borschia. Pöydässä höystimme sitä nokareella kermaviiliä. Jos haluaa, keittoon voi pilkkoa mukaan liharuokien jämiä, esimerkiksi nakkeja tai savuporoa.