Ranskalainen Vinci-yhtiö ja venäläisen korruption likainen vyyhti
Eilen emännöin EU-parlamentissa ryhmää venäläisiä kansalaisaktiiveja. Heistä Jevgenia Tshirikova on näkyvin aktiivi kansanliikkeessä, joka vastustaa Moskova-Pietari valtatien linjausta Khimkin metsän läpi.
Kiista Khimkin metsästä on kasvanut paikallisesta kansalliseksi, ja herättänyt huomiota myös ulkomailla. Tiehankkeen taustalta löytyy isoja poikia Putinin lähipiiriä myöten.
Jevgenia esitteli parlamentissa aineistoa, jonka mukaan tiehankkeen pääurakoija, ranskalainen iso rakennusyhtiö Vinci, on sotkeutunut hankkeessa mukana olevien yritysten omistusten peittelykuvioon. Monimutkaisen offshore-yhtiöiden verkoston taustalta löytyy esimerkiksi Arkadi Rosenberg, Putinin joogaohjaaja.
Tätä hämähäkinverkkoa on selvittänyt kansalaisjärjestö Bankwatch yhdessä venäläisten aktiivien kanssa. He lähettivät lukemattomia tietopyyntöjä Neitsytsaarille, Kyprokselle, Libanoniin jne.
Kaikkien yhtiöketjujen varsinaista omistajaa ei ole vielä saatu selville. Mutta Bankwatchin aineisto on jo saanut Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) ja Euroopan investointipankin (EIB) päättämään, etteivät ne rahoita tiehanketta ainakaan Khimkin metsän osuudelta.
Jevgenia kertoi kuusi vuotta sitten olleensa kävelyllä Khimkin metsässä, kaksi viikkoa ennen toisen lapsensa syntymää. Hän huomasi terveissä tammissa punaisia merkkejä, jotka viittasivat siihen, että ne aiotaan kaataa.
Hän rupesi ottamaan asioista selvää ja sai tietää, että metsän läpi aiotaan rakentaa Moskova-Pietari valtatie. Lapsen synnyttyä hän alkoi vauvaa ulkoiluttaessaan puhua asiasta muille paikallisille. Ihmiset alkoivat lähettää kirjeitä ja vetoomuksia viranomaisille. Tavallisin vastaus oli, että Putin on hyväksynyt tien.
Paikallislehden toimittaja Mihail Beketov oli ensimmäinen, joka päätteli että kyse on korruptiosta. Hän alkoi kaivaa taustafaktoja ja kirjoitti niistä Argumenti i nedelja-lehteen vuonna 2008. Hänen kimppuunsa hyökättiin ja hänet jätettiin lojumaan paikkaan, josta hänet löydettiin vasta kaksi päivää myöhemmin. Pahoinpitelyn seurauksena hän menetti toisen jalkansa, sormiaan ja aivovaurion takia myös puhekykynsä.
Khimkin metsän puolustajien metsään pysyttämään leiriin on hyökännyt myös joukko uusnatsitunnuksin varustettuja miehiä.
Eräs paikallinen huomasi metsäkoneita suurpainekaasuputken linjalla, jossa ei räjähdysvaaran takia ole sallittua tehdä mitään. Hän meni kysymään työmiehiltä lupia ja hänet hakattiin. Kun Jevgenia meni tekemään poliisille ilmiannon laittomasta työskentelystä kaasuputken linjalla, hänet pidätettiin.
Pääurakoija Vinci on ulkoistanut kaiken varsinaisen rakennustyön alihankkijoille. Mutta vaikenemalle se myös hyväksyy väkivallan, jota hankkeen vastustajiin on kohdistettu.
Jos vaaleahiuksiselle ja sinisilmäisellä Jevgenialla olisi letit, hän näyttäisi Elovena-tytön venäläiseltä versiolta. Hänet voisi kuvitella kansallispuvussa ojentamassa leipää ja suolaa valtiovieraalle venäläisen vieraanvaraisuuden symbolina.
Mutta tällä napakalla ja terävällä nuorella naisella täytyy olla leijonan rohkeus. Bakwatchin raportin valmistuttua Jevgenia vei sen FSB:lle (sikäläinen Supo) ja teki ilmoituksen rikoksista Venäjän kansan etuja vastaan. Jevgenia pidätettiin.
Häneltä on myös yritetty viedä lasten huoltajuus väittäen, että naapurit ovat tehneet ilmiannon väkivallasta. Vain julkinen älämölö sai viranomaiset vetäytymään.
Khimkin metsän puolustajat eivät vastusta uutta tietä, vaan vain tien linjausta Moskovan alueen viimeisen ison metsän ja ainoan tammilehdon läpi. He ovat valmistelleet 11 vaihtoehtoista linjausta.
Ulkopuolisen silmin luontevin tielinja ei tekisi isoa mutkaa metsän kautta vaan kulkisi suoraan vanhan tien vieressä. Siinä on nyt korkeajännitelinja. Kun se kaapeloitaisiin maahan alle 10 kilometrin matkalta, tie mahtuisi siihen.
Kesällä 2010 oli ensimmäinen iso mielenosoitus Khimkin metsän puolesta itse Moskovassa. Silloinen presidentti Medvedev pelästyi mielenosoittajien määrää ja lupasi panna hankkeen jäihin kunnes asiasta on käyty kansalaiskeskustelu.
Julkista keskustelua tielinjasta ei koskaan käyty. Myöhemmin Medvedev tapasi – sikäläisen säännöllisen käytännön mukaan – kansalaisjärjestöjen johtohenkilöitä. Greenpeacen edustaja antoi hänelle paksun paperinipun vaihtoehtoisista tielinjauksista. Medvedev sanoi yrittäneensä muuttaa linjausta, mutta epäonnistuneensa, kyseessä ovat niin vaikutusvaltaisten yksilöiden intressit.
Tämä kertoo myös omaa kieltään Medvedevin ja Putinin suhteesta. Tapahtumahetkellä Medvedev oli presidentti, jolla Venäjän lain mukaan on paljon enemmän valtaa kuin pääministerillä, jollainen Putin silloin oli.
Kansalaisjärjestöt ovat saaneet haltuunsa pöytäkirjan ei-julkisesta tapaamisesta Vincin edustajien ja Venäjän hallituksen välillä. Siinä Vincin edustaja oli ilmoittanut, että jos tielinjausta muutetaan vähääkään, Vinci vaatii vahingonkorvausta 5,5 miljardia ruplaa.
Entä miksi joillekuille isoille pojille on niin tärkeää rakentaa Moskova-Pietari valtatiehen tiehen mutka Khimkin metsän kautta? Kaikesta päätellen kyse on siitä, että itse metsä aiotaan muuttaa tonttimaaksi ja siinä liikkuvat isot rahat.
Jevgenian mukaan mitään julkisia päätöksiä rakentamisesta metsässä ei ole. Medvedev – ollessaan vielä presidentti – on jopa vakuuttanut, että vaikka hän ei voi estää tien rakentamista metsän läpi, muilta osin metsä pidetään metsänä.
Näyttää siltä, että joku jossain on päättänyt toisin. Jevgenia soitti kiinteistönvälitysfirmaan ja esiintyi kiinnostuneena maan ostajana tien varteen tulevaa supermarkettia varten. Hän nauhoitti keskustelun ja se on netissä (tietenkin venäjäksi) osoitteessa
www.youtube.com/watch?v=0ygFt-xgg34&feature=player_embedded
Keskustelussa Jevgenia kyselee, voiko Khimkin metsän maata ostaa vai ei. Tietenkin voi, vastataan. Korkein hintapyyntö aarilta on 6000 dollaria (normaalisti Venäjällä metsämaan hinta on n 100 euroa hehtaarilta). Jevgenia kysyy, entä puut, paikallahan kasvaa puita. Ei ole teidän huolenne, puut kaatuvat kun haluatte, on vastaus.
Se, että demokratia Venäjällä on lähinnä kuori ja että kansalaisaktiiveihin kohdistetaan painostusta ja väkivaltaa, ei ole uutinen. Mutta ainakin minulle oli uutta, että iso ranskalainen rakennusfirma on mukana tällaisessa. Venäläisten aktiivien mukaan Vinci toimii lähinnä peitteenä kaikelle sille korruptiolle ja valtion varojen kahmimiselle, jota tiehankkeessa tapahtuu.
Eilisen kuluessa syntyikin monta ajatusta siitä, mitä me EU-parlamentin jäsenet voimme tehdä, jotta ranskalainen firma vetäytyisi tästä likaisesta pelistä.