”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Rajoja hyväveljille myös EUssa

Tällä viikolla nähtiin pienimuotoinen vallankumous, kun EU:n ruokaturvaviraston eli EFSAn johtokunnan puheenjohtaja Diana Banati erosi tehtävistään.
Tämä on historiallista siksi, että EFSA on kymmenen toimintavuotensa aikana tullut surullisenkuuluisaksi pukeista kaalimaan vartijoina.
Historiallista on myös se, että ryhdistäytyminen käynnistyi EU-parlamentin ansiosta. Parlamentti nimittäin kieltäytyi myöntämästä EFSAlle vastuuvapautta vuoden 2010 toiminnasta.
EFSAn pitäisi olla puhtaasti tieteelliseltä pohjalta toimiva virasto, joka arvioi esimerkiksi uudentyyppisten elintarvikkeiden, ruoan lisäaineiden ja geneettisesti muunnellun ruoan turvallisuutta. Mutta se on katsonut läpi sorien avainhenkilöidensä likeisiä yhteyksiä esimerkiksi biotekniikkayrityksiin, jotka kehittävät ja markkinoivat GM-ruokakasveja.
Suuryritysten ja EU-päätöksenteon kytkentöjä valvova CEO-järjestö (Corporate Europe Observatory) julkaisi tänä vuonna kriittisen raportin EFSAn 10-vuotispäivän johdosta. www.corporateeurope.org/sites/default/files/publictions/Conflicts_%20on_the_menu_final_0.pdf
EFSAn johtokunnan puheenjohtaja kärysi jo kaksi vuotta sitten liian likeisistä yhteyksistä ILSI-järjestöön (International Institute of Life Sciences), joka on lobbausjärjestö, vaikka väittääkin olevansa tieteellinen järjestö. Juuri yrityskytkentöjen vuoksi WHO kielsi jo vuonna 2006 ILSIä olemasta mukana arvioimassa ruoan turvallisuuteen liittyviä asioita.
ILSI-yhteyksistä kärynnyt Diana Banati on silti jatkanut EFSAn johtokunnan puheenjohtajana, kunnes hänet tällä viikolla erotettiin. Hän siirtyi saman tien ILSIn palvelukseen.
Pyöröovi EFSAn ja teollisuuden välillä on käynyt suunnilleen yhtä tiuhasti kuin Suomessa kaivosteollisuuden ja kaivoksia valvovien viranomaisten välillä. Vuonna 2008 viraston GM-yksikön johtaja siirtyi lobbariksi biotekniikkayhtiö Syngentaan. EFSAn johto vähätteli asiaa, mutta EUn oikeusasiamies kehotti EFSAa tiukentamaan jääviyssääntöjään.
Ja nyt vihdoinkin alkoi tapahtua, kun parlamentti kieltäytyi myöntämästä EFSAlle vastuuvapautta.
Tähän asti EFSA on lähes järjestään näyttänyt vihreää valoa geneettisesti muunnelluille ruoka- ja rehukasveille, perustanut arvionsa lähinnä teollisuuden omiin tutkimuksiin ja ottanut riippumattomien tutkijoiden kriittisiä tuloksia huomioon lähinnä vain jos jokin EUn jäsenmaa on sitä nimenomaan vaatinut.
EU-parlamentista on tällä viikolla tullut monta muutakin hyvää ruokaan liittyvää uutista.
Eilen parlamentin täysistunto hyväksyi päätöslauselman, jossa vastustetaan biopatentteja ja annetaan EU:n patenttivirastolle sapiskaa. Parlamentti toteaa, että patenttivirasto on tehnyt lainvastaisia päätöksiä. EU-laki nimittäin kieltää perinteisillä jalostusmenetelmillä kehitettyjen eläin- ja kasvilajien patentoimisen.
Ympäristövaliokunta hyväksyi tällä viikolla lausunnon, jossa vaaditaan elävien eläimien kuljetuksille 8 tunnin aikarajaa. Tätähän eläinsuojelijat ovat vaatineet jo vuosikymmeniä. Mutta asialle tarvitaan vielä myös maatalousvaliokunnan ja täysistunnon tuki. Toivottavasti se saadaan, eli toivottavasti karjatalouslobby ei jälleen kerran onnistu kaatamaan tätä asiaa.
EUn maataloustukiuudistuksesta valiokunta vasta keskusteli. Otin keskustelussa esille sen, että Itämeren puhdistumisesta ei ole toivoa, ellei EU-maiden maataloudesta Itämereen valuvia fosfori- ja typpipäästöjä saada vähenemään. Ympäristövaliokunnan linjan kannalta avainasemassa voi olla Riikka Manner, joka on liberaaliryhmän neuvottelija. Mielenkiintoista nähdä, asettuuko hän neuvotteluissa MTK:n perinnelinjan vai Itämeren suojelun puolella.
Ympäristövaliokunta vaati tällä viikolla myös kalastuskiintiöiden rajoittamista kestävälle tasolle ja saaliskalan hukkaanheittokieltoa. Toivottavasti myös kalastusvaliokunta ymmärtää, että tämä on kalastajienkin etu. Jos ylikalastusta jatketaan liian kauan, kala loppuu, ja silloin loppuu kalastuskin.
Kaloihin ei pitäisi suhtautua kuin kaivoksiin: viedään kaikki niin nopeasti kuin pystytään ja sitten mennään muualle.