”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Puhtaat tekniikat metsäteollisuutta isompi bisnes

Vastine, Julkaistu Aamulehdessä 31.5.13

Aamulehdessä 21.5. Hannu Uusikartano moitti suomalaisia meppejä, jotka tukivat hiilidioksidin päästökaupan tiukennusta, ns backloding-ehdotusta. Uusikartanon ajatuskulku perustuu uskoon, että ympäristönsuojelun tiukentaminen olisi suomalaiselle teollisuudelle pahasta.

Asia on ihan päinvastoin. Ympäristönormien tiukentuminen luo suomalaiselle osaamiselle uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja. Niin sanottu cleantech on Suomessa jo kasvanut metsäteollisuutta isommaksi, sen liikevaihto oli viime vuonna 25,6 mrd euroa, metsäteollisuuden noin 21 mrd euroa.

http://www.slideshare.net/cleantechfinland/cleantech-industry-in-finland-2013

Suurin osa suomalaisesta cleantech-tuotannosta menee vientiin. Suurimmat vientimaat ovat Saksa ja Kiina. Isoin siivu alan liikevaihtoa, 36 %, tulee energiatehokkuutta parantavista tekniikoista ja ratkaisuista, seuraavaksi isoin on puhtaat prosessit ja materiaalit, 31 %, sitä seuraava uusiutuva energia, 14 %.

Ilmastonsuojelu on välttämätöntä, jotta meillä olisi tulevaisuus. Lisäksi se tuo tilauksia ja työtä erityisesti energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian osaajille. Suomalaista cleantech-osaamista ja tuotantoa on kaikenkokoisissa yrityksissä, pienistä suuriin. Cleantech on nettipelialan jälkeen toiseksi nopeimmin kasvava teollisuudenalamme.

Vaasalaisfirma Vacon tiedotti äskettäin, että sen tuottamat taajuusmuuttajat säästivät viime vuonna sähköä 50 terawattitunnin verran, se on enemmän kuin puolet Suomen vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/vaasalaisfirma+ylpeana+tuotteemme+saastavat+yhdeksan+ydinvoimalan+verran+sahkoa/a904602

Myös Uusikartanon parjaamat laivojen rikkipäästörajat tuovat työtä ja tilauksia suomalaisille yrityksille. Pohjois-Amerikan rannikoilla ja Pohjois-Euroopassa uudet rikkirajat astuvat voimaan 2015, eteläisessä Euroopassa 2020 ja muilla maailman merillä joko 2020 tai 2025. Tämä on erinomainen sauma suomalaiselle laivateknologiaosaamiselle, muun muassa nesteytettyä maakaasua käyttäville laivamoottoreille ja savukaasupesureille.

Myös Saksa on hyvä esimerkki ympäristönsuojelun myönteisestä vaikutuksesta talouteen. Saksan kansallinen ympäristöpolitiikka on tiukkaa ja on ollut sitä kauan. Kuten tiedämme, se on yksi EU-alueen vahvimmista talouksista.

Satu Hassi
EU-parlamentin jäsen