Prinssi Charles vetosi ilmastonsuojelun puolesta
Lensin Tampereelle Kööpenhaminan kautta. Koneen laskeutuessa Kööpenhaminan kentälle, näin että meressä on paksulti sinilevää. Ja nyt on talvi! Eilinen Hesari kertoi, että Suomenlahti on vielä sula, muutamaa lahdenpohjukkaa lukuun ottamatta. Yleensä tähän aikaan vuodesta Helsingin edustalla on ollut jäätä noin 30 cm.
Eilisen Hesarin yleisönosastossa meteorologi Toni Amnell kirjoittaa hyvin tekoaltaista ja ilmastonsuojelusta. Vuotosta ja muita tekoaltaitahan ajetaan Suomessa täysin epärehellisesti, väittäen vesivoimaa puhtaaksi energiaksi. Tosiasiassa tekoaltaan tuottavat metaania, joka on noin 20 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Silloin, kun Vuotoksen altaan lupa-asia oli esillä, muistan asiantuntijalausunnosta lukeneeni, että altaan metaanipäästöt olisivat niin suuret että 50 ensimmäisen vuoden ajan niiden kasvihuonevaikutus vastaisi saman sähkömäärän tuottamista fossiilisilla polttoaineilla. Suomen lehdissä vesivoiman viherpesu näyttää menevän läpi. Mutta valheella on lyhyet jäljet, siinä vaiheessa, kun Suomen pitää oikeasti tehdä tiliä ilmastonmuutosta aiheuttavista päästöistään YK:n ilmastosopimuksen mukaisella tavalla, tällainen huijaus ei enää kelpaa.
Guardianista ja International Herald Tribunesta luin, mitä Berlusconin vaalikampanja abortinvastustamisteemalla on saanut aikaan. Berlusconin vaimo johtaa erillistä puoluetta, jonka teema on nimenomaan abortin vastustaminen. Napolissa poliisi oli tunkeutunut sairaalaan kuulustelemaan naista, jolle oli juuri tehty abortti. Joku ilmiantaja oli vihjannut poliisille, että raskaus oli jo ehtinyt niin pitkälle, että keskeytys ei enää ollut laillinen. Nainen oli kertonut La Republica -lehdelle: ”En ymmärtänyt, mitä tapahtui, en ollut vielä kunnolla herännyt narkoosista. He pommittivat minua kysymyksillä. Se oli kolmannen asteen kuulustelu.” Kyseinen raskaus oli 21 viikolla. Italiassa keskeytys on laillinen 24. viikkoon asti, jos sikiöllä on vakava vaurio, kuten tässä tapauksessa oli laita. Lääkärien mukaan abortti oli kyseiselle naiselle tosi vaikea asia, hän oli empinyt päätöstä pitkään. On tosi iljettävää käydä poliittista kamppailua tällaisin keinoin!
Mia Farrow on hetkeksi onnistunut kiinnittämään median huomion Darfurin kriisiin. Hän oli julkisesti vedonnut Steven Spielbergiin, jotta tämä vetäytyisi Pekingin olympialaisten kuvaajien taiteellisen neuvonantajan tehtävästä, koska Kiina tukee Sudanin hallitusta huolimatta Darfurin julmuuksista. Vetoomukseen yhtyi iso letka elokuva-alan tähtiä. Spielberg vetäytyi. Onneksi olkoon Mia Farrow, taitava veto!
Koska läksin jo aamupäivällä Brysselistä kohti kotia, en päässyt kuuntelemaan prinssi Charlesia. Jouduin lukemaan vain sähköpostista hänen puheestaan Brysselissä. Charles vetosi Euroopan parlamenttiin, jotta osoittaisimme ”päättäväisempää johtajuutta”. Oikein! Prinssi sanoi muun muassa: ”Päättävistä ja periaatteellista johtajuutta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Eikö juuri tämä ole se historian hetki, jota varten Euroopan Unioni luotiin?” Prinssi oli myös puhunut bisneksen vastuusta, mukaan lukien pääomamarkkinat: ”Kun näkee, että Citigroupin kaltaisen firman voitto on – ihan normaalisti – enemmän kuin Kenian bruttokansantuote, tajuaa, millainen vaikutusvalta niillä on.”