Planeetta punaista, tekniikka vihreää
Vihreän Langan Eurooppa-liite 30.10.2009
Ilmastouutiset aiheuttavat tunteiden vuoristorataa. On vaikea olla vajoamatta epätoivoon, kun lukee ilmastonmuutoksen mittarit näyttävät punaista, sulavan ikiroudan alta kuplii metaania ja kuivuus saa metsäpalot riistäytymään raivokkaiksi.
Tekniikasta sen sijaan sataa hyviä uutisia, sekä keksintöjen että bisneksen puolelta.
Uusi teollinen vallankumous on alkanut. Vuosituhannen vaihteessa maakaasu oli ykkönen ja tuulivoima kakkonen Euroopassa käynnistetyssä uudessa sähköntuotantokapasiteetissa. Pari vuotta sitten tuulivoima nousi ykköseksi. Viime vuonna kakkoseksi nousi, usko tai älä, aurinkosähkö. Maailmassa tuulivoimamegawatteja kytketään verkkoon kymmenkertaista vauhtia ydinvoimaan verrattuna.
HSBC-pankin mukaan ilmastobisneksen liikevaihto kasvoi viime vuonna 75 % – huomatkaa, siis lamavuonna – 360 mrd euroon. Sama taho ennustaa ilmastobisneksen kasvavan 1300 mrd euroon vuoteen 2020 mennessä.
Lokakuun alkupuolella sain samaisen HSBC-pankin illallisella vaikuttavan tietoiskun Kiinan ilmastotoimista. Tuulivoima on viime vuodet kaksinkertaistunut joka vuosi. Vettä lämmittäviä aurinkokeräimiä siellä on kaksi kertaa niin paljon kuin muualla maailmassa yhteensä. Maailman aurinkosähköpaneeleista Kiina valmistaa joka kolmannen.
Tavoitteita on asetettu vaikka mihin, kuten hybridiautoihin, rakennusten energiatehokkuuteen, kaupunkien led-valaistukseen. Kiina on selvästi päättänyt nousta uuden energiatekniikan suurvallaksi.
Planeetan kannalta se on mitä mainiointa. Entä Suomen?
Uudessa energiatekniikassa ei enää voi tehdä Nokia-temppua eli tulla ensimmäisenä orastaville markkinoille. Nämä markkinat kasvoivat jo isoiksi sillä välin, kun Suomi rämpi ydinvoimasuossa. Erittäin kilpailuille markkinoille tunkeutumiseen tarvitaan pikemminkin iPhone-temppuja, entisen asian aivan uudenlaisia versioita. Se on vaikeampaa, mutta mahdollista toki sekin.
Insinöörit tarvitsevat poliitikkojen luomia keppejä ja porkkanoita, kuten seuraavaa kansainvälistä ilmastosopimusta, tiukkoja päästörajoja ja myös viisaita kansallisia päätöksiä.
Suomessa on sinänsä lupaava muutos, että imagopuolue Kokoomus sanoo ajavansa samoja päästövähennyksiä ja samaa uusiutuvan energian lisäämistä kuin vihreät. (Jo oli aikakin.) Mutta ilmastonsuojelun kärkeen Suomella on asiaa vasta, kun lopetamme toimimasta ydinasemaiden valtionyhtiöiden vienninedistäjinä ja suuntaamme katseen niihin ratkaisuihin, joissa meidän oma osaamisemme voi auttaa maailman pelastamista.