”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Pitääkö katuvalojen olla rumia?

Aamulehden yleisönosastoon 5.3.07

Aamulehti kertoi 1.3., että Tampere on vaihtamassa katuvalojen vanhat elohopealamput natriumlampuiksi. Perustelu on energian säästö. Tavoite on saada kaikki katulamput vaihdettua muutaman vuoden kuluessa.

Kannatan energian säästöä lämpimästi, suorastaan tulisesti, mutta nyt minusta tuntuu, että Tampereen kaupunki hötkyilee suotta. Valkoiset led-lamput ovat kovaa vauhtia tulossa. Ne säästävät energiaa vielä tehokkaammin ja myös kestävät kauemmin.

Salon kaupunki kokeilee jo kotimaisen valmistajan led-katulamppuja. Jos ne osoittautuvat hyviksi, voi käydä niin, että kun Tampereen natriumlamppuasennus on valmis, edistyksellisemmissä kaupungeissa jo vaihdetaan seuraavan sukupolven teknologiaan.

Sitä paitsi suurpainenatriumlamppujen valon väri on ruma. Niiden punertava valo saa vastasataneen lumen näyttämään likaiselta ja kesäöinä niiden valaisemat koivut näyttävät ruskehtavilta, ikään kuin niissä olisi jokin tauti. Tuollainen valo tuo mieleen moottoritieristeyksen, tavarasataman tai teollisuuden varastoalueen.

VTT:n tutkimusten mukaan punertava valo ei myöskään ole havaitsemisen kannalta paras mahdollinen, valkoinen valo on parempi. Luxien ja lumenien määrä ei siis välttämättä kerro totuutta siitä, miten lamput auttavat näkemään ympäristöä yöllä.

Katuvalaistuksessa energiaa tuhlautuu myös siksi, että lamppujen valosta silmämääräisesti arvioiden noin puolet menee harakoille, silkaksi valosaasteeksi. Kun katulampun tehtävä on valaista kadun pintaa, miksi niiden suojukset muotoillaan siten, että valoa menee myös suoraan sivulle ja jopa ylös? Silmiin osuva valokiila ei helpota näkemistä, vaan häikäisee. Katulamppujen voimakkaat valokiilat tunkeutuvat myös kutsumatta ikkunan läpi ihmisten koteihin. Tiede-lehti kertoi jokin aika sitten tutkimuksesta, jonka mukaan makuuhuoneeseen tunkeutuva katulampun valokiila häiritsee yöunta. Tätä ei pitäisi hyväksyä varsinkaan maassa, jossa unihäiriöistä on tullut suorastaan kansantauti.

Olisiko viisaampaa odottaa kokemuksia led-katuvaloista ja niitä odotellessa säästää katuvalaistuksen energiaa vaikka sammuttamalla joka toinen katulamppu kello 12 ja 6 väliseksi ajaksi, vilkasliikenteisimpiä väyliä lukuun ottamatta?

Satu Hassi
Sähkövoimatekniikan lisensiaatti, Euroopan parlamentin jäsen