Parlamentti tukee Tobin-veroa. Jaarli huusi ja huitoi.
Täysistunnossa oli tänään monta mielenkiintoista äänestystä. Istunto hyväksyi Gazan konfliktia koskevan päätöslauselman ja vaati, että kaikkien osapuolten tulisi kunnioittaa ihmisoikeuksia ja että teetettäisiin ihmisoikeusrikkomuksista riippumattomat tutkimukset, joiden tulisi valmistua viiden kuukauden kuluessa. Päätöslauselma hyväksyttiin niukahkolla enemmistöllä, noin 330-280. EPP-ryhmällä ja sen oikealla puolella istuvilla oli eri linja kuin muilla ryhmillä, eli siis liberaaleilla, vihreillä ja vasemmistolla.
ECON eli talous- ja rahapolitiikkavaliokunta oli valmistellut niin sanotusta Tobin-verosta eli finanssikauppaverosta päätöslauselman, joka hyväksyttiin. Parlamentti vaatii, että selvitetään, miten kansainvälisiä finanssikauppoja koskeva vero voisi toimia muun muassa kehitysmaiden ilmastotoimien rahoitukseen. Tobin-veroahan ovat viime aikoina ryhtyneet kannattamaan muun muassa Britannian pääministeri Gordon Brown ja saman maan finanssivalvontaelimen johtaja. Myös yhdysvaltalainen taloustieteen professori Jreffrey Sachs on julkisesti kannattanut Tobin-veroa, jolle on näköjään nyt keksitty oma lyhennehirviö FTT (financial transactions tax).
Julkisuudessa on jonkin verran herättänyt huomiota ACTA eli Anti Counterfeiting Trade Agreement. Siinä on kysymys tekijänoikeusväärennöksistä ja laittomista kopioista. Avoimuuteen sekä kansalaisoikeuksiin ja –vapauksiin erikoistuneet kansalaisjärjestöt ovat olleet tästä sopimuksesta huolissaan. Parlamentti arvosteli neuvottelujen käymistä suljettujen ovien takana. Ruotsalaismeppi Carl Schlyter sanoi, että ACTA alkaa kohta tarkoittaa ”Absense of Commission Transparency Agreement” (eli sopimus EU-komission salakähmäisyydestä). Tässä päätöslauselmassa otettiin kantaa samaan asiaan kuin aikoinaan niin sanotussa telekompaketissa eli netin käyttäjien oikeuksiin. Parlamentti oli samalla kannalla kuin ennenkin eli yksilön nettiyhteyttä ei saa sulkea (rangaistukseksi esimerkiksi tekijänoikeusrötöksistä) ilman että asia ensin käsitellään oikeudessa. Oikeisto ei kannattanut tätä, mutta jäi onneksi vähemmistöön.
Parlamentti otti kantaa myös ydinaseiden leviämisen estämistä koskeviin neuvotteluihin ja tuki ydinaseettoman vyöhykkeen luomista Lähi-Itään sekä ydinase ensi-iskun doktriinista tulisi luopua.
Iltapäivällä istunto keskusteli arktisia alueita koskevasta politiikasta. Tämä aihe on ”kuumenemassa”, koska Jäämeren jääpeite kutistuu ilmastonmuutoksen vuoksi ja mahdollistaa Jäämeren pohjassa olevien luonnonvarojen hyödyntämisen. Vihreiden mielestä Jäämeren öljy- ja kaasuvarojen hyödyntämiselle pitäisi sopia moratorio. Keskustelun omituisin kohtaus nähtiin, kun Darthmouthin jaarli – myöhemmin kuulin että hän oli prinsessa Diana-vainaan velipuoli – alkoi puheessaan solvata EUn ulkosuhde-edustajaa lady Ashtonia ”räikeän epäpäteväksi”. Puhemieheni toiminut Diana Wallis kehotti häntä pidättäytymään henkilökohtaisuuksista. Jaarli jatkoi ja puhemies katkaisi sähköt tämän mikrofonista. Jaarli alkoi huitoa, repiä papereita ja huutaa: ”Sinä sanot olevasi liberaalidemokraatti … ” Seuraava puhuja Sari Essayah ei ollut saada suunvuoroa.
Muista tapahtumista mainittakoon diabeteksen ja munuaisvaurioiden yhteyttä käsitellyt lounasseminaari. Menin sinne, koska olen vihreiden neuvottelija elinsiirtojen sääntöjä koskevasta direktiivistä. Saimme aika hurjan tietopaketin siitä, miten suuren riskin diabetes muodostaa munuaisille ja miten vähän munuaisten tilaa testataan diabetespotilailtakaan. Kuitenkin varhainen puuttuminen tilanteeseen, jossa munuaisilla alkaa ilmetä toimintahäiriöitä, pelastaisi lukemattomien ihmisten munuaiset ja estäisi heidän joutumistaan dialyysipotilaiksi ja munuaissiirtojonoon.
Muista uutisista mainittakoon New Yorkin kaupungin hanke lätkäistä haittavero sokeroiduille limsoille. Kannatan lämpimästi! Tämä olisi muuten aivan mainiota diabeteksen ja monien muidenkin ”elintasosairauksien” ennaltaehkäisyä.