Parlamentti hyväksyi rikkidioksidin päästökaupan kokeilun Itämerellä
Eilinen autoäänestys puhuttaa edelleen monia. Muuan demarimeppi pohdiskeli, kuinka moni hänen ryhmänsä jäsen oli mahtanut etukäteen tietää siitä, että Karlheinz Florenz vetää pois ehdotuksensa. Kuulemma demariryhmän kokouksessa monista eri maista kotoisin olevat mepit olivat toistaneet sanasta sanaan samoja argumentteja autojen päästörajoituksia vastaan. Vaikuttaa siltä, että Euroopan autoteollisuus on päivää ennen äänestystä orkestroinut viime hetken lobbauksen. Ilmeisesti autoteollisuus eri maista on lähettänyt mepeille samansisältöiset viestit, jokaisen mepin omalla äidinkielellä.
Suomalaismepeillekin on tällä viikolla tullut tällainen viesti Suomen autontuojilta. Se sisälsi paljon puppua, muun muassa siinä väitettiin, että Euroopan autoteollisuus joutuisi huonompaan asemaan muunmaalaisiin kilpailijoihinsa verrattuna. Tosiasiassahan samat rajoitukset tulevat koskemaan kaikkia Euroopassa myytäviä uusia autoja, riippumatta siitä missä maassa ne on valmistettu.
Tänään täysistunto äänesti budjetista. Hyväksytyksi tuli muun muassa joukko määrärahoja kokeiluprojekteille. Yksi niistä tähtää Itämeren pohjasedimenttien vaarallisten aineiden vähentämiseen ja toinen rikkidioksidin päästökaupan kokeilemiseen Itämeren laivaliikenteessä. Viimeksimainittu on minun ehdotukseni. Laivaliikenne on merkittävä rikkidioksidipäästöjen aiheuttaja, ja nuo päästöt aiheuttavat happosateita, joille pohjoinen luonto on haavoittuvainen. Ainakin Ruotsin hallitus ja maan laivanvarustajat ja samoin Norjan laivanvarustajat ovat halukkaita kokeilemaan päästökauppaa päästöjen vähentämiskeinona.
Tänään on päätetty antaa parlamentin Saharov-palkinto Salim Mahmud Osmadille, hän on sudanilainen ihmisoikeuksia puolustava lakimies.
International Herald Tribune kertoo, että Valkoinen Talo on sensuroinut USA:n senaatille äskettäin esitettyä asiantuntijalausuntoa ilmastonmuutoksesta. Muun muassa se, että ilmastonmuutoksen myötä trooppiset taudit tulevat todennäköisesti leviämään uusille alueille, pyyhittiin raportista pois.
EU:n komissio on ryhtynyt peräti oikeustoimiin geenimuuntelutiedon avoimuutta vastaan. Ruotsin hallitus on antanut Greenpeacelle aineiston, jonka koskee Monsanto-firman GM-maissia. Monsantonhan väitetään raportoineen harhaanjohtavalla tavalla kyseisen maissin rottakokeiden tulokset hakiessaan maissille myyntilupaa. Firman väitetään salanneen terveyshaittoja, joita ilmeni tätä maissia syöneissä rotissa. Greenpeace yritti saada aineiston ensin Hollannilta, joka kieltäytyi. Seuraavaksi pyydettiin Ruotsilta, jonka maatalousneuvosto antoi tiedot. Nyt komissio nostaa kanteen Ruotsia vastaan tämän johdosta.
Mielenkiintoista, jos kansalaisten tai kotieläinten pitäisi syödä maissia, jonka terveysvaikutuksia koskevat tiedot halutaan pitää salassa!