”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Päästökauppaa tiukennetaan – toivoa tulevaisuudelle, lapsille ja planeetalle

EU-parlamentti tuki tänään äänin 344-311 niin sanottua backloadingia, päästökaupan lievää tiukennusta, päästöoikeuksien markkinoille päästämisen takapainotusta. Se on hyvä uutinen kaikille, jotka pitävät tulevaisuutta tärkeänä. Backloading on myös ollut yksi viime kuukausien kuumimpia perunoita.
Kyse on siitä, haluammeko toimia tässä ja nyt tulevaisuuden puolesta, vaaralliseksi äityvän ilmastonmuutoksen estämiseksi, vai haluammeko lykätä toimia viime tippaan ja myöhempäänkin, presidentti Obamaa lainatakseni, kunnes planeetta on korjauskelvoton (beyond repair).
Kyse on myös siitä, haluammeko tässä ja nyt kannustaa tulevaisuuden toimialoja, innovatiivisia aloja, kuten energiatehokasta tekniikkaa ja uusiutuvaa energiaa, jotka ovat jo nyt tärkeitä kasvualoja, vai haluammeko viimeiseen asti suojella vanhoja jättiläisiä, niitä aloja, joiden peruskeksinnöt on tehty jo 1800-luvulla.
Mitä päästökaupan tiukennus tässä auttaa?
Nykyisellään päästökauppa ei täytä tehtäviään. Päätökaupan tavoite on ohjata yritykset ja muutkin valitsemaan puhtaampia vaihtoehtoja tehdessään investointeja, ja ohjata myös jokapäiväisissä valinnoissa vähentämään päästöjä edullisimmilla mahdollisilla keinoilla.
Miksi päästökauppa ei nykyisellään täytä tehtäväänsä?
Päästöoikeuksista on ylitarjontaa. Viime päästökauppakaudelta (2008-2012) niitä jäi yli noin 2 miljardin CO2-tonnin edestä, koska EU-maat, myös Suomi, jakoivat firmoilleen päästökiintiöitä liian hövelisti. EU on käytännössä jo vuonna 2011 saavuttanut sen päästövähennystavoitteen, joka asetettiin vuodelle 2020, eli päästöjen alentamisen 20 % verrattuna vuoteen 1990. Ylitarjonta on romauttanut hinnan, tonnin hiilidioksidia on saanut tupruttaa taivaalle 3-4 eurolla, suunnilleen hampurilaisen hinnalla.
Päästökaupan laskelmat tehtiin sillä perusteella, että päästötonni maksaisi noin 30 euroa. Tämän mukaan myös laskettiin tukikeinot energiavaltaisille yrityksille, jotta ne eivät joutuisi kansainvälisessä kilpailussa epäreiluun asemaan.
Päästöjen hinnan pudottua alas sähköyhtiöiden on kannattanut taas polttaa kivihiiltä eikä maakaasua, jonka päästöt olisivat puolta pienemmät. Yritykset, jotka suunnittelevat investointeja, eivät ole uskaltaneet tehdä päätöksiä.
Jos valitsee puhtaamman mutta investointikustannuksiltaan kalliimman vaihtoehdon, voi kärsiä tappioita, jos päästötonnin hinta pysyy alhaalla. Toisaalta jos valitsee nyt saastuttavamman mutta nyt halvemmalta näyttävän vaihtoehdon, valinta voi hyvinkin osoittautua virheeksi viimeistään 10 vuoden päästä.
On tuiki tavallista, että teollisuus lobbaa. Mutta tässä asiassa teollisuuden lobbaus on harvinaisen kahtiajakautunutta. Jakolinja menee suunnilleen siinä, että firmat jotka suunnittelevat investointeja, haluavat hiilidioksiditonnille tuntuvan hinnan. Alla olevien linkkien takaa löytyy näiden firmojen kannanottoja, joukossa on monia energiayhtiöitä, kuten Shell, Fortum, Enel, EOn ja Dong, mutta myös kuluttajatuoteyrityksiä, kuten IKEA.
http://www.endseurope.com/docs/120627c.pdf
http://www.friendsofets.eu/category/home/
http://www.rtcc.org/why-does-the-eu-carbon-market-vote-matter/
Monet paljon energiaa kuluttavat yritykset, yhtenä ärhäkimmistä kemian teollisuus, taas ovat lobanneet backloadingia vastaan.
Myös monet sellaiset tahot, jotka kymmenkunta vuotta sitten vastustivat koko EUn hiilidioksidipäästökauppaa, ovat nyt kehuneet kuinka päästökauppa on hyvä markkinapohjainen systeemi ja vastustaneet ”markkinoihin puuttumista”. Näihin kuuluvat muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto ja Eija-Riitta Korhola, jotka 2000-luvun alkuvuosina julistivat päästökaupan tappavan Suomen. Nyt he kertovat puolustavansa päästökaupan uskottavuutta markkinamekanismina.
Saavutetaanko päästötavoitteet muutenkin?
Yksi kemian teollisuuden, Business Europen, Elinkeinoelämän keskusliiton ja vastaavien argumenteista on, että päästökauppa joka tapauksessa sisältää päästökaton, eikä sen saavuttaminen ole uhattuna.
Teoriassa voidaan ajatella, että nyt lakiin kirjattu 20 prosentin päästövähennys vuoteen 2020 voidaan saavuttaa vaikka päästökauppaa ei korjattaisikaan. Mutta on muistettava, että ilmasto ei sillä ole pelastettu, päästövähennyksiä pitää jatkaa tulevina vuosikymmeninä yhä reipastuvaa tahtia.
Tässä Shell-yhtiön David Honen mielenkiintoista pohdintaa juuri siitä mitä haittaa, jos toimia lykätään viime hetkeen.
http://blogs.shell.com/climatechange/2013/04/nowwhat/
Vuosisadan puoliväliin päästöt pitäisi vähentää 80-95 % alemmas kuin vuonna 1990. Jos tämän vuosikymmenen suosimme saastuttamista, rohkaisemme yrityksiä investoimaan vääriin vaihtoehtoihin.
Entä onko markkinoihin puuttuminen ennenkuulumatonta?
Jos markkinoihin puuttuminen olisi tabu, Euroopan – ja maailmankin – suurimmat pankit olisivat menneet nurin, ja mukana olisi mennyt iso liuta muitakin yrityksiä. Itse asiassa jos markkinoihin puuttuminen ei olisi hyväksyttävää, emme tarvitsisi edes keskuspankkeja. Nehän jatkuvasti manipuloivat markkinoita alentamalla tai nostamalla ohjauskorkoa.
Mikä tahansa normaali yritys vähentää tuotteensa tarjontaa, jos tavaran ylitarjonta romauttaa hinnat. Jos perunan hinta romahtaa, viljelijät kylvävät seuraavan kerran pelloilleen jotain muuta. Kun markkinoilla on 2 miljardin päästötonnin ylijäämä, ei ole kovin dramaattista vetää pois 900 miljoonan tonnin edestä päästöoikeuksia.
Entä kärsiikö työllisyys?
EU-parlamentin tänään tukema backloading on varsin lievä toimi. Mutta on muistettava, missä ovat tämän hetken kasvualat. EU-komission arvion mukaan ne alat, joilla on EU:ssa parhaat lisätyöllistämismahdollisuudet, ovat vihreä energiateknologia, tietotekniikka ja terveydenhoito.
Suomessakin ns. cleantech on kasvanut jo isommaksi kuin metsäteollisuus, se kasvoi viime vuonna peräti 15 %.
http://www.slideshare.net/cleantechfinland/cleantech-industry-in-finland-2013
Jopa Business Europe, joka lobbaa lobbaamasta päästyään ilmastopolitiikkaa vastaan ja sen vesittämiseksi, myönsi viime kuussa johtajansa Markus Beyrerin suulla, että Euroopan uudelleenteollistamisessa tärkeintä on energiatehokkuus ja uusiutuva energia.
http://www.energypost.eu/index.php/op-ed-businesseuropes-cant-do-attitude/
Ja vielä sananen siitä, mitä EU-parlamentin äänestyksessä tänään tapahtui. Eija-Riitta Korhola ja hänen hengenheimolaisensa oikeistossa pelasivat upporikasta ja rutiköyhää – ja hävisivät. He äänestivät ympäristövaliokunnan viime viikolla bacloadingiin hyväksymiä heikennyksiä vastaan. Tässä asiassa he olivat enemmistössä, yhdessä vihreiden kanssa. Markkinoilta vedettyjä päästöoikeuksia ei siis aleta tuoda takaisin heti ensi vuoden alusta.
Heidän tavoitteensa oli tällä estää backloadingin hyväksyminen loppuäänestyksessä. Sen he hävisivät, backloading voitti äänin 344-311.
Neuvotteluihin EU-parlamentin ja ministerineuvoston välille lähtee siis ilmastonsuojelun kannalta paljon parempi versio kuin se minkä ympäristövaliokunta viime viikolla hyväksyi.