”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Päästökaupan tulevaisuus riippuu nyt EU-maiden hallituksista

EU-parlamentin tämänpäiväinen äänestys, jossa enemmistö torjui komission ehdottaman tiukennuksen päästökauppaan, päästöoikeuksien jaon "takapainottamisen", oli voitto saastuttajille, tappio tulevaisuudelle ja ilmastolle.

Äänestyksen jälkeen päästötonnin hinta markkinoilla sukelsi alle 3 euron. Nyt on halvempaa tupruttaa taivaalle tonni hiilidioksidia tuhoamaan lastemme tulevaisuutta kuin ostaa hampurilainen.

Päästökaupan tiukennuksen hylkäämistä kannattivat suomalaisista: Takkula, Torvalds, Terho, Essayah, Sarvamaa, Korhola

Ja vastustivat: Jäätteenmäki, Pietikäinen, Repo, Jaakonsaari, Hassi, Cronberg.
 
Onneksi parlamentti ei kuitenkaan päättänyt asian käsittelyä tähän, vaan palautti sen valiokuntaan. Tämä tarkoittaa, että nyt on EU-maiden hallitusten käsissä, korjataanko päästökauppa vastaamaan varsinaista tarkoitustaan, eli kannustamaan investoimaan puhtaisiin vaihtoehtoihin. Jos saastuttamista saa jatkaa lähes ilmaiseksi, se tarkoittaa ettemme välitä tulevaisuudesta, palkitsemme saastuttajaa ja rankaisemme niitä yrityksiä, jotka ovat investoineet puhtaampiin vaihtoehtoihin.

Suurteollisuuden järjestöt lobbasivat kiivaasti päästökaupan tiukennusta vastaan. Mutta monet yritysjohtajatkin kannattivat tiukennusta, koska ne ymmärtävät, että yritysten toimintaympäristö on ennustettavampi, jos päästöillä on hinta, joka kannustaa valitsemaan kestäviä vaihtoehtoja.

Päästökauppa on jo levinnyt Euroopan ulkopuolelle, kuten Australiaan, Kaliforniaan ja USA:n koillisiin osavaltioihin. Tänä vuonna Kiinan taloudellisesti merkittävimmissä provinsseissa tullaan aloittamaan maailman toiseksi suurin päästökauppa-alue. Kun muu maailma on lähtenyt seuraamaan EU:n esimerkkiä, olisi nurinkurista päästää EU:n oma päästökauppa romuttumaan.

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan fossiilienergian tukiaiset olivat vuonna 2011 kuusinkertaiset verrattuna uusiutuvan energian tukiaisiin.

Viime kesänä Pohjoisen jäämeren jää suli ennätyspieneksi, Grönlannin pinta suli kesällä lähes kokonaan. Eteläisen pallonpuoliskon kesän eli meidän talvemme aikana Etelänapamantereen niemen jää suli enemmän kuin tuhanteen vuoteen. Mitä vielä tarvitaan ennenkuin päättäjien enemmistö ymmärtää, että ilmastonsuojelulla on kiire?

 

Linkit:
www.theparliament.com/latest-news/article/newsarticle/prince-of-wales-urges-meps-to-support-ets-back-loading-proposals/#.UW1MX4b4IUo
www.danishenergyassociation.com/Theme/Backloading.aspx
http://www.iigcc.org/__data/assets/pdf_file/0003/15357/IIGCC-Statement-on-EU-ETS-Reform-2012.pdf