”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Päästöjä vähennettävä rajusti, muuten heitämme lapset tuntemattomalle planeetalle

Tiivistelmäni IPCC:n tänään julkistamasta raportista: Ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä on vähennettävä radikaalisti ja nopeasti, muuten tuomitsemme tämän päivän lapset elämään erilaisella planeetalla kuin se maapallo, jolla inhimillinen sivilisaatio on kehittynyt.
IPCC:n tänään julkaisema yhteenveto päätöksentekijöille löytyy linkistä:
http://www.climatechange2013.org/images/uploads/WGIAR5-SPM_Approved27Sep2013.pdf
Tutkijat ovat entistä varmempia siitä, että ihminen muuttaa maailman ilmastoa. Nyt tutkijoiden varmuus siitä, että yli puolet vuoden 1950 jälkeen koetusta lämpenemisestä on ihmisen aiheuttamaa, on vähintään 95%, samaa luokkaa kuin varmuus tupakan tappavuudesta tai maapallon iästä.
IPCCn uusin raportti perustuu yli 9200 vertaisarvioituun tieteelliseen tutkimukseen, yhteenvedon tekstiä on työstänyt 259 johtavaa tutkijaa 39 maasta. Raporttiin on lähetetty 54 677 kommenttia, joihin kaikkiin on vastattu.
Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on korkeammalla kuin ainakaan 800 000 vuoteen. Meri on imenyt ihmisen aiheuttamista päästöistä noin kolmanneksen. Vuoden 1950 jälkeen on havaittu ilmiöitä, jotka ovat ennennäkemättömiä pitkiin aikoihin, jopa vuosituhansiin.
Viimeisistä kolmesta vuosikymmenestä jokainen on ollut edellistä lämpimämpi, ja myös lämpimämpi kuin yksikään vuosikymmen sitten vuoden 1850. Yhtä lämmintä 30-vuotisjaksoa kuin 1983-2012 ei ole koettu ainakaan 1400 vuoteen.
Meri on imenyt 90 % lisälämmöstä vuosina 1971-2010. Merenpinta nousee, sekä meriveden lämpölaajenemisen johdosta että mannerjäätiköiden sulamisen takia.
Merenpinnan nousu on kiihtynyt. Vuosina 1901-2010 se oli vuodessa keskimäärin 1,7 mm, mutta 1993-2010 jo 3,2 mm.
Sekä tulevalle merenpinnan nousulle että lämpenemiselle IPCC antaa hyvin laajat haarukat, kumpikin riippuu siitä, paljonko päästöjä aiheutamme.
Lämpeneminen tämän vuosisadan aikana verrattuna 1800-luvun loppupuoliskoon on todennäköisimmin haarukassa 1,5 – 4 astetta, paitsi kaikkein alhaisimpien päästöjen skenaariossa. On käytännöllisesti katsoen varmaa, että kuumat päivät ja jaksot yleistyvät, kylmät harvinaistuvat.
http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/1223686
Lämpeneminen riippuu lähes lineaarisesti kumulatiivisista päästöistä, joita ilmakehään syydämme. Lämpeneminen voimistaa myös luonnon prosesseja, jotka lisäävät hiilidioksidia ilmaan.
Merenpinnan nousu tämän vuosisadan viimeisiin vuosikymmeniin mennessä on IPCCn keskimmäisissä skenaarioissa 33-82 cm, korkeimpien päästöjen skenaariossa jopa 52-98 cm, verrattuna vuosien 1986-2005 tasoon. On suunnilleen varmaa, että merenpinnan nousu jatkuu vuoden 2100 jälkeenkin.
http://www.kepa.fi/uutiset/10193
IPCC:n lehdistötilaisuudessa Tukholmassa korostettiin sitä, että lämpenemisen ohella yhteiskuntiin vaikuttavat voimakkaasti myös veteen liittyvät muutokset, kuten merenpinnan nousu ja sateiden muutokset. Ne vaihtelevat alueittain.
Ensimmäistä kertaa IPCC antaa ”hiilibudjetin”, arvion siitä paljonko ihmiskunta kaiken kaikkiaan tästä eteenpäin voi vielä tupruttaa päästöjä. Jos haluamme, että lämpeneminen pysyy alle kahden asteen, hiilibudjetti on 800 gigatonnia, josta 531 Gt on jo käytetty vuoteen 2011 mennessä, jäljellä on siis alle 300 Gt.
Lämpenemisen pitäminen kahden asteen alapuolella tarkoittaa siis, että päästöjä pitää vähentää radikaalisti.
IPCC sanoo siis tosiasiallisesti saman kuin maailman energiajärjestö IEA sanoi viime syksynä: Jos haluamme pitää maapallon lämpenemisen alle kahdessa asteessa, valtaosa tunnetuista fossiilisista polttoaineista pitää jättää maahan.
Vanhimmat merkit maanviljelyksestä ovat noin 10 000 vuotta vanhoja, inhimillinen sivilisaatio on kehittynyt sen jälkeen. Viime 10 000 vuoden aikana matalimman ja korkeimman lämpötilan ero on pysynyt suunnilleen yhden asteen haarukassa, linkissä Science-lehdessä julkaistu viime 10 000 vuoden lämpötila.
http://climatedesk.org/wp-content/uploads/2013/03/marcott-B-1000.jpg
Jos päästämme maapallon lämpenemään 3-4 astetta, se tarkoittaa että heitämme nykyiset pikkulapset planeetalle, jollaisella ihmisyhteiskunnat eivät koskaan ole eläneet.
Jos talosta on tulessa nurkka, emme tuhlaa aikaa kiistelyyn siitä, tarkoittavatko liekit tulipaloa.
Viivyttely ei ole viisautta, mitä pidemmälle vitkuttelemme ilmastonsuojelussa, sitä radikaalimpia toimia tarvitsemme myöhemmin.
Ilmastonsuojelu on riskienhallintaa. Ihmiskunnalla ei ole muuta kotia kuin planeetta Maa.