Otteet ilmaston tutkijoita vastaan kovenevat
Viime kuukausina syytökset ilmaston tutkimusta vastaan ovat lennelleet kovina, ja otteet tutkijoita vastaan näyttävät vain kovenevan. Helmikuussa uutiset Australiasta kertoivat ilmaston tutkijoiden saavat aina julkisuudessa esiinnyttyään vihapostitulvan, jopa uhkauksia.
http://www.abc.net.au/unleashed/stories/s2826189.htm
http://www.abc.net.au/unleashed/stories/s2827047.htm
Viime viikolla uutiset USAsta kertoivat, että republikaanisenaattori James Inhofe vaatii 17 ilmastontutkijan asettamista syytteeseen. Tutkijat vertaavat Inhofen vaatimusta 1950-luvun McCarthy-kuulustelujen ajatusvainoihin.
Taloustieteen professori Jeffrey Sachs puolestaa muistuttaa, että samat tahot, jotka aikoinaan kiistivät tupakan terveyshaitat ja happosateiden vaarallisuuden, ja onnistuivatkin julkisuuskampanjoillaan viivyttämään lakeja esimerkiksi tupakoinnin rajoittamisesta, kampanjoivat nyt kiistääkseen ilmastonmuutoksen. http://www.guardian.co.uk/environment/cif-green/2010/feb/19/climate-change-sceptics-science
Ilmastonsuojelutekniikka on silti nousukiidossa. Onneksi, sillä emme tunne Linnunradan vakuutusyhtiötä, joka korvaisi pilalle menneen planeetan.
HSBC-pankki kertoi alkuvuodesta, että viime vuonna ilmastonsuojeluteknologian myynti kasvoi koko maailmassa 75 %, 360 miljardiin euroon.
Yksin tuulivoiman luvut ovat huimia. Koko maailmassa käynnistettiin viime vuonna tuulivoimaa 37 466 megawattia. Verrataan tätä Olkiluoto kolmoseen. Jos laitos joskus valmistuu, sen tehoksi on luvattu 1600 MW.
Jaetaan tuulivoiman teho kolmella, koska tuuliturbiini tuottaa sähköä keskimäärin kolmanneksella huipputehostaan. Näin laskien maailmassa viime vuonna käynnistynyt tuulivoima vastaa melkein kahdeksaa Olkiluoto kolmosta. Tuulivoiman ykkösmaaksi nousseessa Kiinassa tuulivoimaa käynnistyi melkein kolmen Olkiluoto kolmosen verran (13 000 MW), USAssa kahden(9 922 MW) ja EU-maissa vähän yli kahden (10 163 MW)
Euroopassa tuulivoima on jo muutaman vuoden ollut megawateissa laskien suurin uuden sähköntuotannon muoto, maakaasu kakkonen. Hiili- ja ydinvoima raahustavat kaukana perässä, aurinkosähkökin on noussut niiden edelle.
Markkinoiden imussa kilpailu kovenee, paikallaan pysyäkseen on juostava. Saksa oli pitkään tuulivoiman ykkösmaa. Toissa vuonna paikan otti USA, menettääkseen sen heti seuraavana vuonna Kiinalle. Kiina on kirimässä kohti maailman kärkeä useilla muillakin uuden energiatekniikan aloilla. Intia pinkoo perässä.
Asiantuntijat väittelevät siitä, onko maailman öljyntuotannon huippu jo saavutettu vai vielä edessä, mutta siitä ei pääse yli eikä ympäri, että öljyvarat ovat rajalliset. Sama pätee uraaniin. Kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEAn mukaan uraania riittää nykykäytöllä ja -tekniikalla 50-70 vuodeksi. Pitemmällä aikavälillä ihmiskunnalla ainoa varma energiaresurssi on uusiutuva energia.
USAssa perinteisesti oikeistolaiset turvallisuushaukat ovat alkaneet tukea uuden energiatekniikan kehittämistä, koska näkevät turvallisuusuhkaksi öljyriippuvuuden ja USAa vihaaville öljymaille valuvat rahat. Myös Kiinassa ajatellaan, että uuden energiatekniikan osaamisesta on tulossa valtioille strategisesti keskeinen asia.
Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustajaeukko tajutakseen, että uuden energiatekniikan osaajat ovat tulevaisuuden öljysheikkejä.