Neoliittisia jumalattaria
Lento Brysseliin lähti vasta iltapäivällä, joten ehdimme vähän katsella kaupunkia, mikä on työmatkoilla aika harvinaista herkkua. Kävimme Anatolian sivilisaatioiden museossa, jossa olen käynyt 80-luvun lopulla, kun tutkin muinaiskulttuurien äitijumalattaria.
Huomasin, että kirjoitetun historian aikaan kuuluvalla Kybele-jumalattarella oli monissa patsaissa vierellään leijona, aivan kuten maailman vanhimman tunnetun kaupungin, nykyisessä Anatoliassa sijainneen Catal Höyükin jumalattarella. Viimeksi mainittu kuuluu neoliittiseen kauteen eli kivikautisen maanviljelyn aikaan, eli suunnilleen 8000-9000 vuoden taa. Catal Höyükin kuuluisa jumalatarpatsas synnyttää. Myös myöhempien aikojen Kybele (joka tunnettiin vielä antiikin Roomassa) yhdistettiin synnyttämiseen. Museon opasteet sano että lyydiläisten Kybele oli sama kuin heettiläisten Hepat ja Arinna (aurinkojumalatar), myöhäisheettiläisten Kubaba.
Turkish Daily News kertoo vuodetusta komission vuotuisesta Turkki-raportista. Lehti kertoo myös, että saari, jossa Öcalania pidetään vangittuna ja jonka ympärillä ei saa kalastaa eikä veneillä, meriluonto on elpynyt, mm koralleja on alkanut kasvaa paikkoihin joista ne ovat hävinneet.