”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Moni suomalaismeppi vastusti syrjintäkieltoa

Brysselissäkin ruoho on jo pitkällä, puissa näkyy isoja hiirenkorvia. Täälläkin kirsikat ovat puhjenneet kukkaan, niitä ei vain ole yhtä paljon kuin Washingtonissa. Rodotkin näyttävät aloittelevan kukintaansa.

Täysistunto hyväksyi lopulliset lakitekstit muun muassa EU:n ekomerkin uusista säännöistä. Siinä vahvistettiin se vihreiden ajama periaate, että EU:n ympäristömerkkiä ei voi myöntää tuotteelle, jossa on terveydelle haitallisia kemikaaleja. Kemian teollisuuden lobbarit vetivät siis vesiperän ja olen siitä iloinen.

Kemian teollisuuden edustajat ovat halunneet, että ekomerkin saisi jos noudattaa voimassaolevia lakeja. Mutta mihin silloin tarvittaisiin koko ekomerkkiä? Eikö kaikkien kaupoissa olevien tuotteiden pidä olla lakien mukaisia? Ympäristömerkin idea on tietenkin se, että sen voivat saada vain ympäristön kannalta parhaat tuotteet kussakin tuoteryhmässä.

Enemmän tunteita herätti syrjinnän vastainen direktiivi, jolla ulotetaan syrjintäkielto koskemaan muutakin kuin työelämää. Sukupuolen, uskonnon, seksuaalisen suuntautumisen ja muun vastaavan nojalla tapahtuva syrjintä on jo kielletty työelämässä. Uuden direktiivin nojalla se tulee kielletyksi muuallakin, esimerkiksi terveydenhoidossa, koulutuksessa ja vaikkapa vuokra-asuntojonoissa.

Syrjintäkieltodirektiivin käsittelyä on vetänyt vihreä hollantilaismeppi Katalijne Buitenweg. Hän oli hieman tohkeissaan siitä, että poliittisten ryhmien välisissä neuvotteluissa oikeistoryhmä EPP oli vaatinut lieventämään aika monia sanamuotoja, ja saanutkin muut ryhmät suostumaan kompromisseihin, mutta loppuäänestyksessä EPP:n enemmistö äänesti kuitenkin koko direktiiviä vastaan. Suomalaisista EPP-läisistä direktiiviä vastaan tosin äänestivät vain Eija-Riitta Korhola ja Ari Vatanen. Lisäksi suomalaiset keskustalaiset Hannu Takkula ja Kyösti Virrankoski äänestivät syrjintäkieltodirektiiviä vastaan. Se oli hiukan erikoista, koska ALDE-ryhmä, johon suomalaiset keskustalaisetkin kuuluvat, äänesti enimmäkseen puolesta, Takkulan ja Virrankosken lisäksi vain 4 ALDE:n jäsentä äänesti vastaan. Haluavatko he siis esimerkiksi, että homoja saa syrjiä?