”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ministeriön söpö energia-arvio

Onpa aikoihin eletty, kun työ- ja elinkeinoministeriön ennuste Suomen energiankulutuksesta vuonna 2020 menee aika lailla samoihin kuin Suomen vihreiden jokin aika sitten esittämä arvio.

Vielä Lipposta mukaillen: On se tosi söpöä, kun energiapatruunoiden perinteinen ikioma kummiministeriökin alkaa peesata vihreitä, noita geenimuunneltuja politiikan liito-oravia!

Ministeriö alensi aikaisempaa ennustettaan vuoden 2020 sähkönkulutuksesta 7 terawattitunnilla. Se on suunnilleen ydinvoimalallinen, 1000 megawatin ydinvoimala tuottaa vuodessa 8 TWh, jos se käy lähes koko ajan täydellä teholla.

Oras Tynkkynen totesikin jo, että ministeriön arvio vahvistaa vihreiden näkemyksen, jonka mukaan uutta ydinvoimalaa ei tarvita Suomen ilmasto- ja energiapoliittisten tavoitteiden toteuttamiseksi. Pelkkien pahimpien pakkaspäivien huippukulutuksen vuoksi ydinvoimalaa ei kannata tehdä, se tarkoittasi että valtaosan ajasta ydinvoimala jauhaisi sähköä vientiin.

Euroopan parlamentissa teollisuus- ja energiavaliokunta kuuli asiantuntijoita ilmastoneuvotteluista ja ilmastorahoituksesta. Tässäkin tilaisuudessa tuli esille se, että koralliriutat ovat helisemässä jo nyt, ja se johtuu ennen muuta merien happamoitumisesta, ja se taas ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvusta. Korallien – ja kaikkien koralleista riippuvaisten meriekosysteemien – hengissä pysymisen vuoksi ilmakehän hiilidioksidipitoisuus (joka nyt on jonkin verran yli 380 ppm) pitäisi saada laskemaan alle 350 ppm:n.

Sir Nicholas Stern puhui meille videoyhteyden kautta. Hän totesi, että nykyinen päästöjen kasvutahti johtaisi ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden (ennen teollistumisen alkua 270-280 ppm, nyt reilut 380 ppm) nousuun 750 ppm:ään vuoteen 2100 ja siitä taas seuraisi 50 %:n todennäköisyydellä maapallon lämpeneminen ainakin 5 asteella. Tällaista maapallolla ei ole koettu 30 miljoonaan vuoteen. Jotta lämpeneminen saataisiin 50 % todennäköisyydellä pysymään alle 2 asteen, globaalit hiilidioksidipäästöt, jotka nyt ovat suunnilleen 50 mrd tonnia vuodessa, pitäisi painaa noin 20 mrd tonniin vuoteen 2050. Koska vuonna 2050 ihmisiä tulee olemaan noin 9 mrd, päästökiintiötä henkeä kohden jäisi suunnilleen 2 tonnia. Se on suunnilleen Intian nykyinen taso. Kiina on noin 4 tonnissa, EU 10-11 tonnissa henkeä kohden vuodessa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että sekä Kiinan että meidän tulee vähentää niin sanottua hiili-intensiteettiä (eli hiilidioksidipäästöjä kansantuoteyksikköä kohden) noin neljäsosaan seuraavien 20 vuoden aikana. Energiantuotanto ja liikenne pitäisi saada lähestulkoon hiilettömiksi.

Sternin mukaan tämä on mahdollista, ja itse asiassa ainoa realistinen talouskasvustrategia. Yritys jatkaa fossiilisiin nojaavaa kasvua tuhoaisi itse itsensä, ensin nostamalla fossiilisten polttoaineiden hinnan nousisi pilviin, ja sitten aiheuttamalla meille tuhoisia muutoksia maapallolla.

Suomessa MOT-ohjelma on taas eilen jatkanut ilmastonmuutoksen kiistämistä. On sekin aika söpöä, ensin ovat kovasti huolissaan siitä, että hehkulamppujen poistaminen käytöstä vain lisää päästöjä. Ja parin viikon päästä sitten kertovat, että ilmastonmuutos on peruutettu.

Minusta on kuitenkin ihan turhaa saivarrella siitä, oliko vuosi 1998 lämpimin vuosi viimeiseen tuhanteen vuoteen vai ei. Maailma on kuitenkin selkeästi lämmennyt viime vuosikymmenet. Vaikka maapallon keskilämpötila ei ole noussut vuoden 1998 jälkeen, tämä vuosikymmen on kuitenkin ollut selvästi lämpimämpi kuin viime vuosikymmen. Ja kaikenlaiset ilmastonmuutoksen seuraukset etenevät. Vuonna 2007 Pohjoisen jäämeren kesäjäästä hupeni noin miljoona neliökilometriä yhdessä kesässä, eli saman verran kuin aikaisemmin noin 25 vuodessa. Vuonna 2008 ja tänä vuonna sula ei tästä edennyt, mutta pysyi kuitenkin lähes samalla tasolla kuin vuonna 2007. kesällä 2007 laivareitti Atlantilta Kanadan pohjoisrannikkoa myöten Tyynelle merelle avautui ensi kertaa tunnetun historian aikana. Ja seuraavana kesänä Jäämeren ympäri pääsi ensi kerran laivalla sulaa vettä myöten. Uusimmat raportit kertovat, että Pohjoisella Jäämerellä on enää tuskin lainkaan useampivuotista jäätä. Melkein kaikki jää siellä on yksivuotista eli sen läpi pääsee puskemaan jäänmurtajalla.

MOTin saivartelu hämärtää pääasian: Onko meillä varaa ottaa sitä riskiä, että ilmastonmuutos etenee? Entä jos luotamme MOTiin ja ilmastoskeptikoihin, mutta he ovatkin väärässä? Minkä varaplaneetan MOT ja ilmastoskeptikot meille neuvovat?

Entä jos kotona olisi tulipalon alku. Haistaisit savun käryn, ehkä näkisit pienen liekinkin. Heittäisitkö palonalkuun vesiämpärillisen tai sammutuspeiton, tai suuntaisitko siihen vaahtosammuttimen suihkun? Vai alkaisitko tivata, onko nyt ihan takuuvarmasti todistettu, että tuli tästä vielä leviää ja äityy pahaksi? Kuuntelisitko kaveria, joka kieltäisi käyttämästä ainakaan vettä tai vaahtosammutinta, siitä tulisi sotkuakin, arvokkaat huonekalut ja tapetit menevät pilalle, niiden uusiminen on liian kallista? Ajattelisitko, että tulipalon sammuttamisen pitää ainakin olla ilmaista, muuten siihen ei kannata ryhtyä?