”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Miksi ulosteet pitäisi sotkea veteen?

Eri puolilla on taas näkynyt väitteitä, joiden mukaan kaikkien viemäriverkon ulkopuolella asuvien olisi pakko hankkia kymmppitonnin hintaiset jätevedenpuhdistamot, mm Jouko Taskinen Helsingin Sanomissa 5.9.14 kirjoituksessaan ”jätevesisäädöksissä on vielä paljon korjattavaa”.
Tämä paljon toistettu väite on pötyä. Ihmeellistä kyllä, tätä soopaa eivät levitä vain kalliiden jätevedenpuhdistamojen markkinoijat, vaan myös moni muu.
Halvin, siistein ja luontevin tapa saada jätevedet kyllin puhtaiksi on se, ettei pissaa ja kakkaa alun perinkään sekoiteta veteen. Silloin niitä ei myöskään tarvitse jälkikäteen puhdistaa jätevesistä pois.
Toisin sanoen halvin ratkaisu hajajätevesivaatimusten täyttämiseen on kompostikäymälä tai muu kuivakäymälä. Pelkille pesuvesille riittää paljon yksinkertaisempi puhdistus.
Komposti- ja kuivakäymälöitä on monenlaisia ja niiden vertailutietoja löytää esimerkiksi Käymäläseura Huussin sivuilta huussi.net. Kompostoivan käymälän lopputuote on parin vuoden jälkikompostoinnin jälkeen ravinteikasta multaa puutarhaan ja kasvimaalle.
Vanhanajan ”puuseeta” ei missään tapauksessa kannata ruveta vaihtamaan vesivessaksi. Myös vesivessallisissa, viemäriverkon ulkopuolisissa kiinteistöissä kannattaisi mielestäni vakavasti harkita ympärivuotiseen käyttöön ja sisätiloihin soveltuvaa kompostoivaa käymälää. Se on tavallisten perheiden ja mökkiläisten ulottuvilla oleva ympäristöteko, ei maksa maltaita eikä aiheuta kohtuutonta vaivaa.
Satu Hassi
Tekniikan lisensiaatti, Tampere
Julkaistu Helsingin Sanomissa 13.9.2014