”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Lupauksien ohella voi verrata tekoja

Pääkirjoituksessa (HS 12. 5.) kirjoitettiin vaalikoneista, joiden avulla kansalainen voi verrata omia mielipiteitään EU-parlamenttiehdokkaiden näkemyksiin. Kirjoituksessa suositeltiin myös Kuukausiliitteen toimittajan Unto Hämäläisen Perässähiihtäjä-blogia.
Istuvien meppien kohdalla kansalainen voi verrata mielipiteitään myös tekoihin eli siihen, minkä puolen mepit ovat eri äänestyksissä valinneet. Samalla saa käsityksen poliittisten ryhmien eroista sekä niiden yhtenäisyydestä tai hajanaisuudesta.
Eurooppalainen Suomi on valinnut noin kerran kuukaudessa yhden aiheen, josta se julkistaa suomalaisten meppien äänestyskäyttäytymisen sivulla www.eurooppalainensuomi.fi/meppivahti. Itse olen koonnut suuremman kokoelman äänestysesimerkkejä sivulle www.mitenmeppiaanesti.fi. Sivulla ovat myös linkit parlamentin istuntopöytäkirjan kyseisiin kohtiin.
Jos englanti sujuu, EU-parlamentin nimenhuutoäänestykset löytyvät votewatch-palvelusta www.votewatch.eu, josta voi valita katsottavakseen myös yhden maan, esimerkiksi Suomen mepit. Lisäksi sivu tarjoaa tilastotietoa EU-parlamentin poliittisten ryhmien yhtenäisyydestä.
Samalle sivulle on koottu otos äänestyksiä Votematch-koneeksi. Siihen voi täyttää omat näkemyksensä vastaavasti kuin tavalliseen äänestyskoneeseen, mutta vertailun tulos perustuu oikeasti käytyihin äänestyksiin eikä vaalilupauksiin.
Julkaistu Helsingin sanomissa 13. toukokuuta 2014 (linkki)