Lisää avoimuutta, lobbaukselle säännöt
Vihreän ryhmän vaikutusvalta parlamentissa on ryhmän kokoa suurempi. Vihreät taistelevat aktiivisesti avoimuuden ja reilujen pelisääntöjen puolesta myös parlamentin sisällä. Kauden keskeisempiä kysymyksiä oli se, että tiukennetaanko lobbauksen sääntöjä. Brysselissähän on päätoimisia palkattuja lobbareita paljon. Parlamenttiin akkreditoituja lobbareita, joilla on vapaa pääsy taloon, on seitsemän per meppi. Muita kokopäiväisiä lobbareita on tuplat tai triplat päälle. Valtaosa heistä on yritysten tai yritysmaailman järjestöjen palveluksessa. Erityisesti auto- ja kemianteollisuuden lobbaus on useasti vesittänyt EU-lakeja komission esittämistä, samoin makeis- ja roskaruokateollisuus. Myös lääketeollisuus on tehokas lobbauksessa.
Vihreät ajavat sitä, että EU perustaa lobbareilla pakollisen rekisterin vastaavasti kuin USA:ssa on. Lobbausta harjoittavan tahon tulisi ilmoittaa julkiseen rekisteriin budjetti, jolla lobbaa, toimeksiantajansa ja asiat, joihin yrittää vaikuttaa. Parlamentti käsitteli asiaa sen jälkeen, kun avoimuudesta vastaava komissaari Siim Kallas oli ehdottanut vapaaehtoisen lobbarirekisterin perustamista. Raportööri Alexander Stubb vastusti pakollista lobbarirekisteriä. Vihreät saivat sille silti parlamentin enemmistön tuen. Komissio kuitenkin perusti vain vapaaehtoisen rekisterin, johon on ilmoittautunut arviolta 15 % lobbausta harjoittavista tahoista.
Olin asiassa aktiivinen muun muassa siksi, että ympäristövaliokunta on parlamentin lobatuimpia valiokuntia. Sen läpi kulkee merkittävä osa niistä laeista, joiden sisältöön teollisuus koettaa vaikuttaa. Järjestin lobbauksesta parlamentissa seminaarin, jossa esiteltiin Mary Graigin vihreän ryhmän tilauksesta tekemä tutkimus siitä, miten paljon parlamentissa jätettiin eri lobbaustahojen muotoilemia muutosehdotuksia kemikaalilaki REACH:iin. Tulosten mukaan jopa ympäristövaliokunnassa meppien tekemistä muutosehdotuksista 45 % oli sanatarkasti tai ajatukseltaan samoja kuin kemianteollisuuden ehdotukset. Vihreitä ja vasemmistoryhmä Gueta lukuun ottamatta kaikkien poliittisten ryhmien tekemien ehdotusten ylivoimaisesti suurin ”sylttytehdas” oli kemianteollisuus. Ennätyksen teki konservatiiviryhmä EPP, jonka jättämistä ehdotuksista 73 % oli sanatarkasti tai ajatukseltaan peräisin kemianteollisuuden papereista. (Ks. Craigin tapaustutkimus » s.38 ja 41).
Lisätietoa lobbauksesta »