”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Lämpenee

Voima-lehden kolumni 3.4.2006

Aamuna, jona kirjoitin tämän, heräsin radiouutiseen. Se kertoi Science-lehden artikkelista, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen nostaa merenpintaa nopeammin kuin tähän asti on uskottu. Tarkistin netistä uuden tutkimuksen tiedot. Sen mukaan merenpinta voi nousta 6 metriä muutamassa sadassa vuodessa, jos päästöjä ei äkkiä saada kuriin. Kuuden metrin nousu hukuttaisi puolet Bangladeshista ja paljon muuta.

Ilmastouutiset muuttuvat koko ajan hätkähdyttävämmiksi. Keskimäärin planeettamme on nyt noin 0,7 astetta lämpimämpi kuin esiteollisena aikana. Viime vuosi oli mittausten historian kuumin.

Grönlannin jäätiköiden sulamisvauhti on yli 2-kertaistunut 15 vuodessa. Myös Etelänapamantereen jää kutistuu. Jos haluat nähdä NASA:n satelliittikuvat Pohjoisen jäämeren jään hupenemisesta vuoden 1979 jälkeen, käy katsomassa Arktis-näyttely.  Sulanut alue vastaa Ruotsin, Norjan ja Tanskan yhteenlaskettua pinta-alaa.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu kiihtyy. Aika pitkään vuosinousu oli 1,5 miljoonasosaa, kolmena viime vuonna yli 2. Tutkijat pelkäävät, että merien, maaperän ja kasvillisuuden kyky imeä osa ilmaan tuprutetusta hiilidioksidista on heikkenemässä. Näpelöimme maapallon termostaattia tietämättä kunnolla mitä siitä seuraa.

Tammikuussa joukko USA:n evankelisten – siis vanhoillisen uskonnollisen liikkeen – johtajia julkaisi vetoomuksen, jossa sanottiin, että ilmaston suojeleminen on kristityn velvollisuus sekä luomakuntaa että lähimmäisiämme kohtaan.

Bush tuskin silti muuttaa linjaansa. Mutta EU:n pitää tehdä kaikkensa, että heti hänen seuraajansa astuttua remmiin Eurooppa ja isoimmat kehitysmaat ovat valmiina solmimaan sopimuksen reippaista päästövähennyksistä seuraaville vuosikymmenille. EU:n pitää laatia toimenpideohjelma, jolla voimme vähentää omia päästöjämme ainakin 30 % vuoteen 2020 ja vuoteen 2050 mennessä 80 %.

Jos tätä ei tehdä, jälkipolvet muistelevat tämän ajan päättäjiä pahalla – mikäli historiankirjoitusta enää on. Suomi on EU:n seuraava puheenjohtajamaa. Tässä on johtajuudelle tilausta.
 
Lisää tietoa aiheesta näistä osoitteista: http://www.ilmasto.org