”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Lämpeneekö vaiko eikö?

Viime päivinä netissä on jälleen ryöpsähtänyt keskustelua siitä, lämpeneekö maapallo vai ei. Yhtenä pontimena on ollut Britannian ilmatieteen laitoksen eli Met Officen julkaisema arvio, jossa seuraavan viiden vuoden lämpenemisennustetta on alennettu aiemmasta. Sadan vuoden ennustettaan Met Office ei ole muuttanut.

Tämä on innostanut ilmastonmuutoksen kiistäjiä väittämään, että maapallon lämpeneminen olisi pysähtynyt ja että Britannian ylin auktoriteettiviranomainenkin jo sen myöntäisi.

Ihan siitä ei ole kysymys, valitettavasti – olisihan se valtava helpotus jos ilmastonmuutos olisi peruutettu.

Ilmaston tutkimus etenee koko ajan, ja tietoa tulee lisää. Uusi tieto, johon Met Office nojaa uuden lähivuosien ennusteensa, koskee lämmön siirtymistä ilmakehän ja valtamerten välillä.

Maapallon lämmetessä meret imevät itseensä lisälämmöstä valtaosan, noin 90 prosenttia. Joinakin jaksoina meret imevät lämpöä keskimääräistä enemmän, jolloin ilmakehä lämpenee hitaammin, ja päinvastoin.

New Scientist -lehti selittää varsin hyvin, miksi lämpeneminen välillä on hitaampaa ja miksi välillä pelottavan nopeaa.

Sama pähkinänkuoressa: Jo kauan on tiedetty, että muutaman vuoden jaksoissa niin sanotut el Nino ja la Nina -ilmiöt lämmittävät ja viilentävät ilmakehää. Mutta on olemassa myös pitkäjaksoisempia vaihteluja, kymmenen vuoden sykli Tyynellä merellä ja useamman vuosikymmenen sykli Atlantilla englanniksi Pacific Decadal Oscillation ja Atlantic Multidecadal Oscillation. Nyt nämä molemmat ovat ilmaston viilennysvaiheessa.

Ilmeisesti 1990-luvun poikkeuksellisen nopeaa lämpenemistä vauhditti se, että nämä pitemmät vaihtelujaksot olivat lämpenemisvaiheessa. Vaikka vuoden 2000 jälkeen ilmakehän lämpeneminen onkin ollut hidasta, meri on lämmennyt. Se näkyy esimerkiksi Pohjoisen jäämeren jään nopeassa sulamisessa.

Seuraavaksi kaksi linkkiä graafisiin havainnollistuksiin. Ensimmäisestä näkyy, että valitsemalla sopivasti tarpeeksi lyhyitä tarkastelujaksoja, suunnilleen joka vuosikymmenellä on pystynyt väittämään, että lämpeneminen olisi pysähtynyt. Nämä suunnilleen vaakasuorat muodostavat kuitenkin portaikon, jonka suunta on ylöspäin.

Toisessa näytetään, miten tulivuorenpurkaukset sekä el Nino ja la Nina -ilmiöt vaikuttavat vuotuisiin keskilämpötiloihin. Kun nämä "puhdistetaan" pois, lämpeneminen on ilmiselvää.

Maapallon keskilämpötilan noustessa yleistyvät erilaiset äärisäät. Saksan johtavan ilmastontutkimuslaitoksen, Potsdam-instituutin mukaan ilmastonmuutos on viisinkertaistanut ennätyslämpimien kuukausien esiintymistiheyden.

USA:n valtamerten ja ilmakehän tutkimuslaitos NOAA sanoi alkukuusta, että viime vuosi oli Yhdysvaltojen kaikkien aikojen kuumin vuosi. Mutta lisäksi koettiin ennätysmäärä myös kaikenlaisisia äärimmäisiä sääilmiöitä, joista hirmumyrsky Sandy on tunnetuin.

Ne, jotka eivät halua vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä, argumentoivat usein, että tarvitaan lisää tietoa, nykytieto ei riitä. Yksi mielensä muuttaneista on professori Richard A Muller, fysiikan professori Berkeleystä Kalifornian yliopistosta. Hän epäili, että mittausdataa on vääristelty ja tulkittu väärin, ja kävi siksi itse läpi datan. Kirjoituksessaan New York Timesissa hän kertoo analyysinsä päätyneen siihen, että lämpeneminen on selvää.

Kaiken kaikkiaan 1991-2012 ilmestyneistä vertaisarvioiduista tieteellisistä artikkeleista 13 950 päätyy siihen, että ihmisen toiminta muuttaa ilmastoa, 24 kiistää sen

Aika monessa asiassa on viisasta välttää hötkyilyä. Mutta ilmastonsuojelussa loputon odottaminen ei ole yhtään viisaampaa kuin loputon vitkuttelu sairaan hoitamisessa. Jos ponteviin ilmastotoimiin ei ryhdytä ennenkuin viimeinenkin skeptikko on muuttanut mielensä, emme enää pysty estämään maapallon muuttumista perin erilaiseksi kuin ihmiskunta koskaan olemassaolonsa aikana on kokenut.

Britannian Met Officen entinen johtaja lordi Hunt on äskettäin todennut, että maapallon lämpenemisen pitäminen kahden asteen alapuolella on menetetty mahdollisuus. Hän kertoo Kiinan jo valmistautuvan oman maansa lämpenemiseen neljällä asteella.

Muistin virkistämiseksi linkki viime marraskuussa ilmestyneeseen Maailmanpankin raporttiin "Turn Down the Heat", jossa perustellaan, mitä neljän asteen lämpenemisestä seuraisi ja miksi se pitää estää.