Kuuluuko seksuaalinen itsemääräämisoikeus ihmisoikeuksiin?
Strasbourg on julistautunut joulun pääkaupungiksi – mikä tietenkin huvittaa suomalaista. Kaupunki on runsaasti, ja – täytyy myöntää – aika tyylikkäästi joulukoristeltu.
Mutta EU-parlamentissa joulurauhasta ei ole vielä tietoa. Yksi tunteita kuumentanut asia tämän viikon täysistunnossa on ollut seksuaali- ja lisääntymisterveys.
Mitä se on? Se tarkoittaa asioita, joita Suomessa on totuttu pitämään itsestään selvinä, kuten sukupuolivalistus, ehkäisyvälineiden saatavuus, oikeus turvalliseen aborttiin, odottavien ja synnyttävien äitien terveydenhuolto. Näitä asioita Suomessa hoitavat koulut, kouluterveydenhoitajat, äitiys- ja ehkäisyneuvolat, synnytyssairaalat, Väestöliitto.
Seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet tarkoittavat oikeutta edellä mainittuihin asioihin, ja lisäksi oikeutta myös halutessaan kieltäytyä seksistä, oikeutta kasvaa aikuiseksi ennen naimisiin menoa, oikeutta itse valita puolisonsa.
Seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat kuitenkin kansainvälisesti iso ideologinen kiistakapula. Naisten oikeuksia käsittelevissä YK-kokouksissa Suomi ja pohjoismaat aina painottavat näiden asioiden merkitystä ja ajavat näitä asioita YK-päätöksiin. Vastapuolella ovat olleet esimerkiksi Vatikaani ja islamilaiset valtiot.
Vastapuolella on ollut myös USA:n uskonnollinen oikeisto, joka väittää, että seksuaali- ja lisääntymisterveystyö on silkkaa aborttien edistämistä. Tämän takia presidentti Bush nuoremman aikana USA lopetti kaiken rahoituksen YKn väestö- ja kehitysjärjestölle, joka levittää sukupuolivalistusta ja ehkäisyvälineitä. Seurauksena oli kehitysmaissa ties kuinka monia tuhansia ei-toivottuja raskauksia ja puoskarien tekemiä abortteja, ja niihin kuolleita nuoria naisia.
Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, samaa propagandaa levitetään EU-parlamentissa.
Tällä viikolla parlamentin oli määrä äänestää Edith Estrelan johdolla valmistellusta mietinnöstä, jossa korostettiin muun muassa seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien tärkeyttä naisten elämälle, oikeudelle kouluttautua ja toimia ammatissa. Mietintö painotti myös sitä, että palveluissa ei saa syrjiä mitään ihmisryhmiä, ei kansallisia vähemmistöjä, ei maahanmuuttajia, ei homoja tai lesboja, esimerkiksi.
Kovan linjan oikeisto kampanjoi Estrelan raporttia vastaan. Parlamentissa muun muassa levitettiin lentolehtistä, jossa sanottiin että seksuaali- ja lisääntymisterveys on vain uusi nimi abortille. Lehtisessä oli kauniiden – ja vaaleaihoisten – nuorten naisten ja vauvojen kuvia. Siinä kehotettiin äänestämään Estrelan raporttia vastaan. Maanantaina parlamentin edessä oli mielenosoitus, jonka sanoma oli sama.
Kaksi oikeistoryhmää, EPP, johon Suomen kokoomuslaiset kuuluvat, ja brittikonservatiivien ympärilleen kokoama ECR, tekivät vastaehdotuksen, joka sanoi vain, että seksuaali- ja lisääntymisterveysasiat kuuluvat EU:n jäsenmaiden päätäntävaltaan. Siitä oli siis poistettu kaikki kannanotot siitä, että nämä asiat ovat tärkeitä ja että palvelujen pitää olla syrjimättömiä. Nämä kaksi oikeistoryhmää antoivat siis äärilaidan arvokonservatiivien sanella linjansa.
Minä ja moni muukin olimme tosi pettyneitä, kun tuo sisällöltään tyhjä ehdotus voitti, mikä tarkoitti samalla Estrelan raportin hylkäämistä. Enemmistö oli vain 7 ääntä. Mikä kummallisinta, suomalaisista mepeistä viisi: Sampo Terho, Sari Essayah, Petri Sarvamaa, Eija-Riitta Korhola ja Hannu Takkula äänestivät tuon sisällöltään tyhjän ehdotuksen puolesta. Me muut suomalaiset eli lisäkseni Anneli Jäätteenmäki, Sirpa Pietikäinen, Nils Torvalds, Tarja Cronberg, Liisa Jaakonsaari ja Mitro Repo olimme Estrelan raportin kannalla. Jos kaikki suomalaiset olisivat olleet Estrelan kannalla, se olisi voittanut.
Kyse ei ole lainsäädäntöpäätöksestä, vaan parlamentin mielipiteen ilmaisusta. Silti minusta olisi ollut tärkeää lähettää signaali esimerkiksi Romanialle: romaninuorille kuuluvat sukupuolivalistus ja ehkäisyvälineet yhtä lailla kuin muillekin, romaninaisilla pitää olla muitakin vaihtoehtoja kuin tulla äidiksi teininä.
Aikaisemmin parlamentin enemmistö on aina tukenut seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia, vastaan on äänestänyt vain noin 200 hengen suuruinen arvokonservatiivirintama, joka ei hyväksy naisten oikeutta omaan ruumiiseensa. Nyt tuo arvokonservatiivirintama sai selkävoiton.
Pahinta on jos tämä parlamentin linjanmuutos heijastuu EUn kehitysyhteistyössä. Jos EU vähentää rahoja sukupuolivalistukseen ja ehkäisyvälineiden saatavuuden parantamiseen kehitysmaissa, seuraukset ovat maailman köyhimpien naisten kannalta kovin ikävät.
Tässä vielä linkki tiistaina hyväksyttyyn tekstiin ja Estrelan raporttiin, joka samalla päätöksellä tuli hylätyksi:
Parlamentin niukka enemmistö ei halunnut tukea seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia (10.12.2013)