”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kumpi tappaa enemmän, kolarit vai ilmansaasteet?

Jos vastasit kolarit, ajattelet samoin kuin enemmistö brittiparlamentin jäsenistä, joille äskettäin tehtiin kysely. Oikea vastaus on ilmansaasteet, ne tappavat yli kymmenen kertaa enemmän kuin kolarit.

Britanniassa kolarit tappoivat vuonna 2011 kaikkiaan 1901 ihmistä, ilmansaasteiden arvioidaan tappavan 29 000.

http://www.euractiv.com/specialreport-air-quality-2013/british-survey-exposes-ignorance-news-528267?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=EurActivRSS

Koko EU-alueella kuolee liikenneonnettomuuksissa vuosittain noin 30 000 ihmistä. WHO, maailman terveysjärjestö, arvioi ilman saasteiden tappaneen eurooppalaisia vuonna 2010 noin 420 000.

http://www.theparliament.com/policy-focus/environment/environment-article/newsarticle/green-week-kayleigh-lewis/#.Ua4sSXwaySM

Joitakin vuosikymmeniä sitten ilmansaasteet oli helpompi havaita paljain silmin. Muistan opiskeluvuosinani 1970-luvulla seuranneeni sekä Tampereella että Helsingissä, miten uusi lumi muuttui harmaaksi muutamassa päivässä. Nyt lumi säilyy kaupungeissakin valkoisena paljon pitempään – mitä kiinalaiset vieraat ihmettelevät. 1980-luvun alussa happosateet aiheuttivat näkyviä vaurioita havumetsissä. 1990-luvun alussa, kun olin uusi kansanedustaja, bensiinissä oli vielä lyijyä ja jokainen lapsi oppi, ettei autoteiden läheltä saa poimia marjoja.

Ilmansaasteiden määrää on noista päivistä onnistuttu vähentämään paljon. Silti ne edelleen tappavat ihmisiä. Yli 80 % eurooppalaisista asuu edelleen alueilla, joilla ilman pienhiukkasten määrä ylittää WHO:n ohjearvon.

Ennenaikaisten kuolemien ja sairauksien kautta ilmansaasteet tulevat myös kalliiksi. Tänään Brysselissä avattiin EU-komission vuotuinen vihreä viikko, tänä vuonna sen teemana on ilman laatu. Ympäristökomissaari Potocnik totesi avajaisissa, että pelkät töistä poissaolot ilman saasteiden aiheuttamien sairauksien vuoksi maksavat 12 miljardia vuodessa.

Kaiken kaikkiaan ilmansaasteiden aiheuttamien terveyshaittojen kustannusten EU-maissa arvioidaan olevan satoja miljardeja euroja vuodessa, arvioiden yläraja on yli 700 miljardia.

http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/328na5.pdf

Niiden, jotka uskovat, että jatkaminen riippuvuutta fossiilisista polttoaineista olisi fiksua, kannattaa muistaa, että pelkän kivihiilen polton aiheuttamien saasteiden terveyskustannusten arvioidaan olevan noin 43 miljardia euroa vuodessa.

Mielipidetiedusteluissa, esimerkiksi Eurobarometrissa, iso enemmistö ihmisistä haluaa tiukempia toimia ilmansaasteiden vähentämiseksi, melkein 80%.

Mutta kun käsitellään konkreettisia lakiehdotuksia, teollisuuden lobbarit vähättelevät saasteiden terveyshaittoja, ja poliittisessa väittelyssä kauhistellaan enemmän teollisuuden kustannuksia. Viimeksi kun ilmansaasterajat olivat EU-parlamentin käsittelyssä, olin autoteollisuuden sponsoroimalla aamiaisella jolla todisteltiin, ettei ilmansaasteiden päiväarvioille tarvita raja-arvoja, vuosikeskiarvoille vain.

Alan tutkijat kuitenkin korostavat, että myös lyhytaikaiset saastepiikit haittaavat. Sairaaloiden ensiapuvastaanotoilla tiedetään, että muutama päivä saastepiikkien jälkeen tulee normaalia enemmän sydän- ja verisuonipotilaita.

Olisikin hyvä, jos alan tutkijat osallistuisivat nykyistä aktiivisemmin julkiseen keskusteluun silloin, ettei lakeja koskevissa väännöissä ihmisten terveyden puolustaminen jäisi pelkästään ympäristöjärjestöjen ja ympäristöhenkisten poliitikkojen harteille.

Tieto lisää tuskaa

Vuonna 2005 WHO suositti, ettei pienimpien pienhiukkasten, niin sanottujen PM 2,5-hiukkasten, määrä saisi olla yli 10 mikrogrammaa kuutometrissä, vuosikeskiarvona. Vuonna 2015 voimaan tuleva EU-saasteraja on kaksi ja puoli kertaa löysempi, 25 mikrogrammaa kuutiossa. EU-raja on kaksi kertaa löysempi kuin USA:n vastaava raja, 10 mikrogrammaa kuutiossa.

WHO on hiljattain arvioinut uudestaan alan tutkimustulokset REVIHAAP-projektissa. Tulokset vahvistavat, että vuoden 2005 ohjearvo on perusteltu.

http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0020/182432/e96762-final.pdf

WHOn mukaan terveyshaitat ovat mahdollisia pienemmilläkin saastepitoisuuksilla kuin aikaisemmin on arvioitu. Uutta on myös, että terveyshaitat ovat muutakin kuin keuhko sekä sydän- ja verisuonitauteja, saasteet saattavat haitata myös lasten hermostoa ja älyllistä kehitystä.

EU-komissio julkaisee myöhemmin tänä vuonna ehdotuksensa uudeksi ilman laadun teemastrategiaksi. Ihan takuuvarmasti on monta teollisuudenalaa, joiden lobbarit tekevät parhaansa, jotta ehdotuksesta tulisi mahdollisimman lepsu, ja jotta se parlamentissa ja ministerineuvostossa vielä löystyisi.

Kuitenkin EU on jo 1990-luvulla viidennessä ympäristöohjelmassaan asettanut tavoitteeksi "ilman laadun, joka ei aiheuta merkittäviä haittoja ja riskejä ihmisten terveydelle ja ympäristölle". Tämä tavoite on sen jälkeen toistettu kuudennessa ympäristöohjelmassa, mutta sen toteutumisesta ollaan vielä kaukana.

Kun arvioidaan tiukempien ilmansaasterajojen vaikutusta talouteen, kannattaa muistaa, että terveyshaitat maksavat ihan oikeaa rahaa, ne maksavat sekä niille ihmisille jotka sairastuvat, että veronmaksajille, jotka rahoittavat sairaalat ja terveyskeskukset.

Lisäksi kannattaa muistaa, että cleantech on nopeasti kasvava teollisuudenala, Suomessa se on kasvanut jo metsäteollisuutta suuremmaksi.

http://www.slideshare.net/cleantechfinland/cleantech-industry-in-finland-2013