”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Kompostihuussi on edullinen ja hyvä

Vastine Aamulehdelle

Aamulehti kirjoitti laajasti 22.9. haja-asutusalueiden jätevedenpuhdistuksesta.
 
Monista lehtijutuista saa vaikutelman kuin kaikkialle pitäisi rakentaa kalliit puhdistamot. Monissa tapauksissa halvin ja paras ratkaisu on kuitenkin nykyaikainen kompostikäymälä.
 
Sen hinta on murto-osa vedenpuhdistamon kustannuksista ja se on ylivoimaisesti paras vaihtoehto varsinkin vesivessattomilla mökeillä.
 
Parhaat kompostikäymälämallit voi asentaa myös sisätilojen yhteyteen, joten ne käyvät myös vakinaiseen asuntoon ja vesivessan tilalle, jos vain asenteet eivät ole esteenä. Lisätietoja saa Huussiseuran sivuilta www.huussi.net.
 
Onhan se ilman muuta selvä, että uimavedet pysyvät paremmin puhtaina, jos pissa ja kakka pidetään kokonaan erossa vedestä kuin että ne ensin sekoitetaan keskenään ja seuraavaksi yritetään taiteilla irti toisistaan.
 
Pelkkien pesuvesien puhdistus on paljon yksinkertaisempaa ja halvempaa.
 
Ei yllätä, että pienpuhdistamojen kauppiaat tuputtavat tuotteitaan päällekäyvästi ja harhaanjohtavastikin. Mutta olisin olettanut, että kunnat ja ympäristöhallinto olisivat aktiivisemmin tiedottaneet vaihtoehdoista.
 
Toivottavasti pienpuhdistamojen tuputtajat eivät onnistu haksauttamaan ketään vaihtamaan huussia vesivessaan. Se veisi ojasta allikkoon, ja sähkönkulutuskin kasvaisi aivan suotta, jos tyhjiä mökkejä alettaisiin vessanpöntön takia talvisin lämmittää sähköllä.
 
Satu Hassi