”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Jyri Jaakkolan murhan tutkinnassa askel eteenpäin – Suomen painetta Meksikon viranomaisiin tulee jatkaa

Tiedote, Heidi Hautala ja Satu Hassi 19.2.2015
EU-parlamentin jäsenet Heidi Hautala ja Ska Keller sekä entinen jäsen Satu Hassi ovat tällä viikolla vierailleet Mexico Cityssä ja Oaxacassa keskustelemassa suomalaisen kansalaisjärjestöaktiivin Jyri Jaakkolan murhan tutkinnasta Meksikon liittovaltion ja Oaxacan osavaltion edustajien kanssa. Hautala, Keller ja Hassi tapasivat muun muassa Oaxacan osavaltion kuvernöörin sekä liittovaltion sisäministeriön ja syyttäjänviraston johtoa.
”Olemme hyvillämme siitä, että murhan tutkinta nytkähti eteenpäin kun yksi epäilty lisää on pidätetty. Samalla on todettava, että edistys on ollut uuvuttavan hidasta. Murhasta on kohta kulunut 5 vuotta ja pidätysmääräysten antamisestakin kaksi ja puoli vuotta. Tämä ei anna hyvää kuvaa Meksikon oikeusjärjestelmän toiminnasta”, toteaa Hautala.
Heti murhan jälkeen, huhtikuussa 2010 EU-parlamentin jäsenet Satu Hassi, Ska Keller ja Heidi Hautala vaativat Meksikon liittovaltiota ja Oaxacan osavaltiota selvittämään tämän murhan. He ovat käyneet useita kertoja Meksikossa keskustelemassa viranomaisten kanssa asiasta. Jokaisella näistä matkoista on keskusteltu todistajien suojelusta ja sen jälkeen kun 14 pidätysmääräystä annettiin alkusyksystä 2012, myös pidätysten toteuttamisesta.
”Olemme vaatineet todistajien suojelua jo melkein viisi vuotta ja joka matkalla olemme saaneet siitä lupauksia. Mutta vasta nyt, kun äskettäin pidätetyn sukulaiset kävivät uhkailemassa murhan kahta keskeistä todistajaa, viranomaiset ovat järjestäneet näille tilapäisen suojapaikan. Tällöinkin muiden piti ensin auttaa todistajat pois vaara-alueelta”, sanoo Hassi.
”Suomen lähetystö Meksikossa on kiitettävän aktiivisesti seurannut ja edistänyt murhan tutkintaa”, kiittää Hassi.
”Luotamme siihen, että Suomen hallitus edelleen pitää asiaa esillä korkealla tasolla, myös kun Meksikon ulkoministeri perjantaina vierailee Suomessa. Jos Jyri Jaakkolan ja Bety Cariñon murha selviää, kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun ihmisoikeuspuolustajan murha selvitetään Meksikossa”, selvittää Hautala.
Juuri ennen Hautalan, Kellerin ja Hassin tämänkertaista vierailua pidätettiin yksi murhasta epäillyistä. Tämä oli ensimmäinen pidätys sen jälkeen kun alkusyksystä 2012 annettiin 14 pidätysmääräystä Jaakkolan ja samassa yhteydessä ammutun meksikolaisen kansalaisaktiivin Cariñon murhista. Yksi pidätyslistalla olevista, aseellisen Ubisort-ryhmän johtaja Rufino Juarez, oli tällöin ennestään pidätettynä epäiltynä muista rikoksista ja hän on viime syksynä saanut niistä tuomion.
Jyri Jaakkola ja Bety Cariño ammuttiin huhtikuussa 2010, kun he olivat mukana humanitaarisessa avustussaattueessa, joka pyrki viemään ruokaa ja lääkkeitä piiritettynä olleeseen San Juan Copalan kylään kaakkois-Meksikossa Oaxacan osavaltiossa. Pääepäilty on alusta asti ollut kylää piirittänyt aseistettu Ubisort-ryhmä, jolla on läheiset yhteydet osavaltiossa silloin vallassa olleeseen PRI-puolueeseen. Kyseessä oli ensimmäinen eurooppalaisen ihmisoikeuspuolustajan murha Meksikossa.