Japani järjestää "Kioto 2"-kokouksen
Suomen pankki piti suomalaismepeille infotilaisuuden. Opin muun muassa seuraavaa: Kiinan talous kasvaa 11 %:n vuosivauhtia, Intian 8 %. Silti Japanin kansantalous on edelleen melkein 2 kertaa isompi kuin Kiinan, ja se puolestaan kaksi ja puoli kertaa niin suuri kuin Intian. Japanin väestö vanhenee nopeasti, paljon nopeammin kuin Eurooppa. Kiinassa sama on edessä muutaman vuosikymmenen päästä. Suomessa viime vuonna 60-64-vuotiaiden lukumäärä ylitti 20-24-vuotiaiden määrän. Työvoima alkaa vähetä 2009. Venäjän BKT on nyt noin 1000 mrd $, eli se on suunnilleen maailman 10:nneksi suurin talous, samaa luokkaa Intian, Etelä-Korean ja Meksikon kanssa. Venäjän talouden kasvu ei enää johdu pelkästä öljystä.
Brysseliin saavuttuani menin katsomaan ”Ban the Uranium-Weapons”-näyttelyä. Siellä oli kerta kaikkiaan kamalia kuvia vammaisina syntyneistä ja syöpää sairastavista lapsista alueilla, joilla on käytetty köyhdytettyä uraania (DU, depleted uranium) sisältäviä ammuksia, erityisesti Irakin Basrassa. Vammaisia lapsia on syntynyt myös sotilaille, jotka ovat taistelukentillä altistuneet ammuksista peräisin olevalle uraanipölylle.
Menin illalliselle näyttelyn järjestäjien kanssa. Istuin irakilaisen tohtori Jawad Al-Alin kanssa, hän on syöpälääkäri Basrassa. Hän kertoi, että vuonna 1991 Persianlahden sodassa uraaniaseita käytettiin koko matkalla Kuwaitista Bagdadiin.
Al-Ali kertoi, että esimerkiksi leukemia on selvästi yleistynyt Basrassa. Ikävä kyllä sairaaloissa on kaikesta pula, ei vain lääkkeistä vaan esimerkiksi myös liuoksista, joilla syöpälääkeitä tiputetaan suoniin.
Illallisella oli mukana myös Gerard Matthew, amerikkalaissotilas, joka oli liittynyt uraaniaseiden käytön kieltoa vaativaan liikkeeseen, kun hänen tyttärensä syntyi ilman toisen käden sormia. Näyttelyssä on kuva Gerardin tyttärestä.
Yhdysvalloissa kansallisen lentoliikennehallinnon johtaja on kehottanut lentoyhtiöitä reagoimaan kasvavaan ympäristöhuoleen, muuten ala voi joutua leimatuksi samanlaiseksi ”roistobisnekseksi” kuin tupakkateollisuus.
Financial Times on julkaissut tulokset eri puolilla maailmaa tehdyistä suuryritysten johtajien haastatteluista. Vain joka kymmenes firma seuraa hiilidioksidipäästöjään, vain 15 % näki päästövähennykset bisnestä ja myyntiä edistävänä asiana. Joka kuudes päästöjään jo vähentänyt sanoo että tämä on parantanut bisneksiä, joka kolmas firma odottaa näkevänsä myönteisiä vaikutuksia lähitulevaisuudessa.
Japani on kutsunut koolle maailman 20 suurimman kasvihuonekaasupäästäjämaan kokouksen edistääkseen ”Kioto kakkosta” eli sopimusta siitä, miten päästöjen vähennystä jatketaan vuoden 2012 jälkeen. Hienoa! Tämä maaryhmä aiheuttaa ylivoimaisen valtaosan maailman kasvihuonekaasupäästöistä.
Avustusjärjestö Christian Aid varoittaa, että seuraavien 50 vuoden aikana ilmastopakolaisten määrä voi nousta miljardiin. Pahimmassa asemassa ovat Saharan alueen maat, Etelä-Aasia ja Lähi-Itä. Nyt 155 miljoonaa ihmistä on evakossa konfliktien, luonnonkatastrofien ja rakennusprojektien takia. IPCC arvii, että vuoteen 2080 mennessä 1,1- 3,2 mrd ihmistä tulee kärsimään vesipulasta, 200-600 miljoonaa nälästä, vuosittain 2-7 tulvista ja meriveden noususta.
Maailmanpankin selvitysryhmä on päätynyt siihen, että pankin pääjohtaja Paul Wolfiwitz on rikkonut pankin sääntöjä. Pankin johtokunnan asiaksi jää vetää johtopäätökset.
Saksan vihreät ovat saaneet historiansa parhaan vaalituloksen Bremenissä viikonloppuna, he ovat saamassa 16,5 % äänistä. Bremeniä 12 vuotta hallinnut oikeistokoalitio voi joutua väistymään punavihreän hallituksen tieltä. Skotlannissa taas vihreät ovat solmineet yhteistyösopimuksen Skotlannin kansallisen puolueen kanssa.
USA ja EU neuvottelevat lentokoneiden matkustajatietojen luovuttamisesta. Nykyinen sopimus asiasta päättyy heinäkuun lopussa. Kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet sitä kansalaisten yksityisyyttä loukkaavana. Huomenna USA:n sisäministeri Michael Chertoff tulee puhumaan asiasta Europarlamentin LIBE-valiokunnassa.