”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Jätetään jo Vuotos rauhaan

Vuotoksen allasta monissa rooleissa ajanut Jaakko Ylitalo oli saanut harvinaisen monta virhettä mahtumaan kirjoitukseensa Lapin kansassa 11.6.18.
Aloitetaan pääasiasta: Ylin suomalainen oikeusaste eli Korkein hallinto-oikeus kumosi vuonna 2002 Vuotoksen altaan rakentamisluvan, koska allas aiheuttaisi liian vakavat ja laajalle ulottuvat ympäristöhaitat. Sitä ennen altaasta oli väännetty kättä 1950-luvulta alkaen.
Kemihaaran suot ovat yksi Suomen tärkeimmistä lintualueista ja siksi Vanhasen hallitus liitti alueen Natura-luonnonsuojeluverkostoon vuonna 2004. Valitettavasti allasta ajaneet eivät silti ole halunneet luopua keppihevosestaan, vaan 2000-luvulla allasta on ajettu tulvasuojelun nimissä. Sipilän hallitus kuitenkin tyrmäsi tämän hankkeen.
Ylitalo elättelee toivoa, että Korkein hallinto-oikeus kumoaisi Sipilän hallituksen päätöksen. Tämä on erittäin epätodennäköistä KHOn aiempien päätösten valossa. Vuonna 2000 KHO palautti valtioneuvostoon Lipposen ensimmäisen hallituksen tekemän päätöksen jättää Kemihaaran suot Naturan ulkopuolelle. Vuonna 2004 Vanhasen hallitus liittikin alueen Naturaan. Muun muassa Kemijoki Oy valitti päätöksestä, mutta KHO piti päätöksen voimassa. Se, ettei Suomesta löydy toista aluetta, joka voisi Kemihaaran suot Naturassa korvata, on selvitetty jo moneen kertaan.
Hämmästyttävää asiantuntemattomuutta – tai tietoista soopaa – on Ylitalon väite, että ympäristöministeriö olisi Pekka Haaviston ja allekirjoittaneen luomus. Ympäristöministeriön perusti vuonna 1983 Sorsan neljäs hallitus, jonka aikana meistä kumpikaan ei ollut edes eduskunnassa. Ensimmäiset ympäristöministerit olivat Matti Ahde (sd, 1983-87), Kai Bärlund (sd, 1987-91) ja Sirpa Pietikäinen (kok, 1991-95). Minä en ole voinut Naturaa käsitelleitä virkamiehiä nimittää, päätettiinhän pääosa Natura-verkostosta Lipposen 1. hallituksessa 1995-99, jonka aikana en ollut vielä ministeri. Omana ministeriaikanani (1999-02) ministeriön luonnonsuojeluosastolla ei tapahtunut merkittäviä henkilövaihdoksia.
 
Vastine Lapin Kansalle 13.6.2018