Isot maat jakavat kakkua
Nepalin parlamentissa maolaiset edustajat ovat ottaneet paikkansa. Toivottavasti maan kehitystä pitkään halvauttanut sisällissota nyt on ohi.
Strasbourgissa on leppoisa sää, jäästä ei ole tietoakaan, pyöräily on mukavaa. Koditon näyttää palanneen St Paulin kirkon ovisyvennykseen.
Guardian kertoo, että Hamasin johtama palestiinalaishallinto on saanut arabimaista 500 miljoonaa puntaa. Iran on suurin lahjoittaja ja ohittaa palestiinalaishallinnon tukijana EU:n. Erityisesti USA on hermostunut Iranin vaikutusvallan kasvusta Lähi-Idässä.
Sitä niität mitä kylvät. USA on johtanut maailman öljyriippuvuuden muodostumista, juuri öljyriippuvuutemme on tehnyt Iranistakin rikkaan. Juuri öljyn takia USA huseeraa Lähi-Idässä. Saudeja Iranin vaikutusvallan kasvu hermostuttaa myös. Myös Israelin sal poliisin Shin Betin johtaja on varoittanut, että kansainväliset pakotteet palestiinalaishallintoa vastaan pakottavat sen veljeilemään Iranin kanssa.
Niinpä. EU ja USA eivät enää voi laskea sen varaan, että ne ovat ainoat tahot, joilta palestiinalaiset ja monet muut voivat pyytää rahaa.
Täysistunto äänestää puhemiehestä. Ari Vatasta pyydetään ääntenlaskijaksi. Hän ei ole paikalla. Eri puolilta salia kuuluu ”Paris-Dakar”-huutoja.
Vaalipuheenvuoroissaan muut ehdokkaat puhuivat siitä, mitä tekisivät puhemiehenä, mutta konservatiivien ehdokas Pöttering, jonka tukemisesta isot ryhmät ovat tehneet kaupat, keskittyy omiin tähänastisiin ansioihinsa. Monica Frassoni puhui hyvin ja neljällä kielellä, italiaksi, ranskaksi, englanniksi ja saksaksi. Monican puhuessa moni liberaali ja demari nyökyttelee päätään. Minäkin nyökyttelen mielessäni Monican puheen sisällölle, mutta mietin, että jos itse puhuisin istunnossa neljällä kielelläni, suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi, se ei herättäisi vastaavaa ihastusta, koska suomen ja ruotsin puhujia on niin vähän.
Pöttering tulee valituksi, mutta Monica sai 145 ääntä, häntä on siis äänestänyt yli kolme kertaa suurempi joukko kuin omalla ryhmällä on jäseniä. Toisin sanoen aika moni sosialisti ja liberaali tuki häntä. Tämä lääkitsee vihreiden kokemaa kolhua, Bulgarian ja Romanian EU-jäsenyyden myötä nimittäin GUE-ryhmä nousi ohitsemme parlamentin neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi.
Vihreät saavat iloita vielä toisenkin kerran. Vihreä ranskalaismeppi Gerard Onesta sai varapuhemiehen vaalissa kolmanneksi eniten ääniä. Gerard on puhemiehenä nopea. Kollegat ovat oppineet arvostamaan sitä, ettei hän hukkaa aikaa vitkuttelulla. Puhemies Borrell oli aivan mahdoton hidastelija.
Parlamentin kauden puolivälissä valitaan puhemiehistön lisäksi valiokuntien puheenjohtajat. Vasta tällä kierroksella tajuan suurten ryhmien sisäisten menettelysääntöjen johtavan siihen, että vain suurista maista tulevat mepit voivat päästä merkittävimpien valiokuntien puheenjohtajiksi. Ryhmät nimittäin jakavat keskenään valiokuntapuheenjohtajat siten, että d´Hondt-laskurilla ensin määrätään missä järjestyksessä ne valitsevat jäljellä olevista paikoista mieleisensä. Tämän johdosta vain isot ryhmät saavat merkittävimpien valiokuntien johtopaikkoja, minkä nielen ihan mieluusti. Mutta isojen ryhmien sisällä maadelegaatioille lasketaan samanlaisella d´Hondt-laskurilla järjestys, jossa ne valitsevat ryhmän saamat paikat. Isojen maiden maadelegaatiot valitsevat aina ensin.
Kun tämä parlamentti aloitti, kiinnitin huomiota siihen, että kaikkien suurimpien ryhmien puheenjohtajat ja merkittävimpien valiokuntien puheenjohtajat ovat kaikki isoista maista. Vasta nyt tajuan, että tämä ei johdu pelkistä asenteista, jopa säännöt on tehty tällaisiksi. Se ei mielestäni ole demokratiaa.
Mainitsin näistä pohdinnoistani eräälle kollegalle, joka sanoi, että juuri isoja maita suosivan systeemin vuoksi saksalaiset suhtautuvat niin nihkeästi Turkin EU-jäsenyyteen. Nyt Saksa on suurin EU-maa ja saksalaiset saavat parlamentissa valita johtopaikoista parhaat päältä. Jos Turkki liittyy, siitä tulee isoin jäsenmaa.
International Herald Tribune kertoo, että Grönlannin rannikolle on syntynyt uusia saaria. Aikaisemmin ne olivat jään peitossa, jään joka ulottui mantereelta niiden ylle.
Monican puhemiesvaalikampanjaa varten muuten vihreät teettivät lämpökamerakuvia tietyistä paikoista Euroopan parlamentin Brysselin rakennuksessa. Kuvat (pdf) paljastavat isoja lämpövuotoja, eli toisin sanoen parlamentti on energiasyöppö ja -tuhlari.