”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ingrid Betancourt vapautettu

Pariisissa kun aamulla hotellihuoneessa katsoin aamu-uutisia, kaikkien kanavien pääuutinen näytti olevan Ingrid Betancourtin vapauttaminen. Se on tosi hienoa! Ja iloinen uutinen aivan Ranskan EU-puheenjohtajakauden alkajaisiksi. Varmasti erityisesti ranskalaiset vihreät meppikollegat ilahtuvat, he ovat kampanjoineet tuon ranskalais-kolumbialaisen poliitikon vapauttamiseksi hyvin aktiivisesti. Ingrid Betancourt on Global Greens -järjestön kunniapuheenjohtaja.

Guardian kertoo Nature-lehdessä julkaistusta uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan monet uhanalaiset lajit voivat kuolla sukupuuttoon paljon nopeammin kuin on ymmärretty. Uudessa tutkimuksessa on otettu huomioon naaraiden ja urosten suhde populaatiossa ja sen mukaan sukupuuttovauhti voi olla jopa 100 kertaa nopeampi kuin aiemmin on arvioitu.

Myönteisempi uutinen on PricewaterhouseCoopersin laskelma ilmastonsuojelun hinnasta. Firman mukaan globaalien päästöjen puolittaminen vuoteen 2050 maksaisi vain 3 % siitä talouskasvusta, joka tapahtuu nykyhetkestä vuosisadan puoliväliin, mikä vastaa suunnilleen yhden vuoden talouskasvua.

Bussissa matkalla hotellista kokouspaikalle istuin Espanjan ympäristöministeriön kansliapäällikön vieressä. Hän muisti minut niiltä vuosilta kun olin ministeri. Hän kertoi, että tuulivoimaa on Espanjassa jo niin paljon, että silloin kun tuuliolot ovat hyvät, 30 % Espanjan sähköstä on tuulivoimaa.

Kokouspaikalla näki, että ranskalaiset olivat kiinnittäneet erityisesti huomiota esteettisyyteen – ja tietysti myös ruokaan. Paikka oli St Cloun puistoon rakennettu iso teltta, josta oli upea näkymä yli Pariisin. Sisustuksessa oli käytetty luonnonmateriaaleja ja kirkkaita värejä. Pyöreissä pöydissä, joiden ympärillä osanottajat istuivat, oli useammanvärisiä pöytäliinoja. Yksi väreistä oli suunnilleen sama pinkki, johon naispuoliset kokousavustajat oli puettu. Miespuolisten avustajien kravatti oli samaa väriä. Kahvitilan seinällä oli kirkkaanvärisiin astioihin pantuja kasveja. Aulassa oli metallitynnyreihin istutettuja puita, kukin puu edusti yhtä jäsenmaata ja tynnyri oli maalattu kyseisen maan lipun värein. Suomen puu oli nuori kuusi. Kreikan puu oli nuori oliivi. ”Taulut” oli tehty luonnonmateriaaleista. Ministerien ruokasalin ”tauluina” oli kaksi pystypintaan tehtyä kasvi-istutusta. Kahvihuoneen pöydät ja tuolit oli tehty ruskeasta aaltopahvista, joka sekin oli tosi tyylikkään näköistä.

Estetiikkaa ja kulinaarista puolta oli siis mietitty ja sorvattu huolella ja hartaudella. Arkisten käytännön asioiden suhteen oli vähän heikompaa. Tänään perjantaina aamupäivällä naisten vessa oli muutaman tunnin pimeänä eivätkä vessat vetäneet. Mietin mielessäni, että jos Suomen EU-puheenjohtajakaudella ministerikokouksessa olisi tapahtunut moista, isännät ja emännät olisivat pyörtyneet häpeästä ja iltapäivälehdet olisivat märehtineet asiaa monta viikkoa.

Kokouksen pääisäntä on ympäristö- ja energiaministeri Borloo. Kakkosjohtajalla, Nathalie Kosciusko-Morietilla oli ällistyttävät kengät. Korot olivat ainakin 10 cm:n korkuiset ja sen lisäksi kengissä oli 1,5 cm:n korokepohjat. Komeuden kruunasivat kenkien kärjissä heiluvat isot tekokukat. Sellaisilla kengillä minä en kyllä pysyisi pystyssä, saati kävelisi.

Aamupäivällä kokoustilassa oli tosi kuuma, kun aurinko helotti sisälle koko seinän kokoisesta ikkunasta. Muuan osanottaja vitsaili, että ensimmäinen kerta kun kokouksessa olisi tarvinnut aurinkolaseja. Iltapäivällä taas tuli rankkasade ja kova tuuli, jotka panivat teltan katon koetukselle. Oli aika dramaattista, kun kangaskatto huojui ja aaltoili tuulessa ja sade ropisi välillä niin lujaa, että puheesta ei saanut selvää vaikka käytettiin mikrofoneja.

Kokouksessa keskusteltiin EU:n ilmasto- ja energiapaketin ohella myös menossa olevista kansainvälisistä ilmastoneuvotteluista. Avril Doylelta, Chris Daviesilta ja minulta oli pyydetty puheenvuorot, koska Avril on parlamentissa päästökaupan esittelijä, minä päästökaupan ulkopuolisten päästövähennysten esittelijä ja Chris Davies hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin.

Saimme myös pieniä tietoiskuja ilmastonmuutoksesta. Kenialainen pienviljelijä kertoi, että maanviljely on muuttunut tosi vaikeaksi, kun sateet tulevat nykyisin milloin sattuu. Kun sateita ei pysty ennustamaan, viljelijöiden on vaikea tietää, milloin on hyvä aika kylvää. Paljon satoja onkin menetetty. Aikaisemmin Kenia ruokki itse itsensä, tänä vuonna maa voi joutua pyytämään ruoka-apua. Lämpeneminen suosii hyttysiä, malaria on levinnyt alueille, joilla sitä ei ennen ole nähty. Kahden ison kansallispuiston, muun muassa kuuluisan Serengetin läpi virtaavan joen vedenpinta on alentunut, kansallispuistoissa elävät eläimet ovat uhattuina.

Tanskan ministeri Connie Hedegaard kertoi Grönlannin jään nopeasta sulamisesta. Pelkästään viime vuonna Grönlannista suli jäätä enemmän kuin sitä on Alpeilla yhteensä.

EEA:n eli Euroopan ympäristöviraston johtaja Jacqueline McGlade sanoi Kanadasta tulevien uusimpien tietojen osoittavan, että pohjoiset isot metsät ovat muuttumassa hiilidioksidin nieluista sen lähteiksi. Toisin sanoen ne eivät enää välttämättä toimi ilman sisältämän hiilidioksidin sitojina.

Professori Hennicke Wuppertal-instituutista selosti tutkimusta, jonka mukaan EU pystyy vähentämään hiilidioksidipäästöjään 30 % siten, että 41 % vähennyksistä saadaan energiatehokkuutta parantamalla, 28 % uusiutuvalla energialla, 18 % korvaamalla kivihiiltä maakaasulla. Energiatehokkuuden parantaminen eli energiapihimpi tekniikka on halvin ja nopein mutta laiminlyödyin tapa vähentää päästöjä.

Aamupäivän kokous oli ollut avoin paikalle kutsutuille kansalaisjärjestöjen ja yritysmaailman edustajille sekä tutkijoille. Lounaskeskusteluun pääsivät paikalle vain ministerit ja mepit, ja iltapäivän kokoukseen sama porukka, kukin poliitikko kahdella asiantuntija-avustajalla vahvistettuna.

Iltapäivällä taivas meni onneksi pilveen. Jonkin ajan kuluttua alkoi sataa, sade muuttui rankaksi ja alkoi tuulla lujaa. Ministerit ja mepit istuivat kokousteltan sisälle rakennetussa sisäteltassa, jonka katto aaltoili tuulessa dramaattisesti. Välillä sade ropisi niin lujaa, ettei puheesta ollut saada selvää vaikka käytettiin mikrofoneja.