Ilmastopaketin raportoijanpaikat jaettiin
Jouduin heräämään sangen varhain, koska minua haluttiin haastatella puhelimitse aamutelevision suoraan lähetykseen. Piti olla parlamentilla työhuoneessa lankapuhelimen ääressä ennen seitsemää. Aiheena oli parlamentin jäsenten enemmistön allekirjoittama kannanotto supermarkettien vallan väärinkäytöstä. Kuluttajajärjestöjen tietopaketista kuin muun muassa, että Suomessa elintarvikkeiden vähittäiskauppa on Euroopan keskittyneintä. Viisi suurinta ketjua hallitsee Suomessa yli 90 % ruokakaupasta. Toiseksi keskittynein maa on Ruotsi.
Aamupäivällä oli viikon jännittävin kokous. Ympäristövaliokunnan koordinaattorit (poliittisten ryhmien valiokuntavastaavat) kokoontuivat jakamaan EU:n ilmastopakettiin liittyvien lakiehdotusten raportööriydet. Ilmassa oli urheilujuhlan tuntua. Kerrankin kaikki olivat ajoissa paikalla. Jaossa olevat raportööriydet ovat tavallista merkittävämpiä.
Suurimmat ryhmät olivat keskenään sopineet paketin, johon me vihreät emme tyytyneet. Tämä johtui siitä, että satuimme olemaan ensimmäisinä valintavuorossa. Kun raportööriyyksiä jaetaan poliittisten ryhmien kesken, kullekin raportille asetetaan ”hinta” pisteinä, joita ryhmät saavat kauden alussa suhteellisen kokonsa mukaisen määrän. Jos lakiehdotus on vähemmän tärkeä, raportööriydet saava ryhmä maksaa siitä vain yhden pisteen. Jos halukkaita ryhmiä on useampia, raportin saa se, joka on valintavuorossa edellä, paitsi jos toinen ryhmä on valmis maksamaan useampia pisteitä. Halutuimmista raporteista käydään siis eräänlainen huutokauppa. Useimmiten ryhmien välillä neuvotellaan kuitenkin sopuratkaisu, jossa jokainen saa jotakin, ainakin kaikki isot ryhmät. Nyt isot ryhmät siis olivat neuvotelleet keskenään ”sopuratkaisun”, jossa vihreät oli ohitettu.
Mutta mepä emme tyytyneetkään isojen poikien diiliin, vaan ryhdyimme käymään raporteista huutokauppaa. Tämä hämmensi ensin muut, ja välillä pidettiin neuvottelutauko, jossa erään ison ryhmän työntekijä yritti vaatia, että vihreille ei anneta mitään, koska kyseenalaistimme ”sovun”. Tuloksena oli se, että raportööriyksien ”hinta” nousi isommaksi kuin isot ryhmät olivat kaavailleet. Entisistä kommunistipuolueista koostuva GUE-ryhmä yritti tarjota pisteitä enemmän kuin sillä enää oli jäljellä. Liberaalien koordinaattori Chris Davies hihkaisi odottaneensa 8 vuotta, että huutokauppaa aletaan käydä ja nyt hän sitten tekee tarjouksia.
Me vihreät saimme EU:n jäsenmaiden välisen niin sanotun velvoitejaon, eli sen miten EU:n sitoumus vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 20 % vuoteen 2020 mennessä jaetaan jäsenmaiden kesken niillä aloilla, jotka eivät kuulu päästökauppaan. Päästökaupan säännöt vuodesta 2013 alkaen menivät konservatiiviryhmälle eli EPP:lle, autojen hiilidioksidipäästöraja demareille, hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin säännöt liberaaleille. Ilmastopakettiin kuuluu myös uusiutuvaa energiaa koskeva direktiivi, jonka pääkäsittelyvaliokunta on teollisuus- ja energiavaliokunta eli ITRE. Siellä tämä direktiivi on jaettu vihreille.
Jaossa oli myös monia muita lakiehdotuksia, esimerkiksi elintarvikkeiden ravintosisältömerkinnät ja niin sanottu ”novel food”, jonka tärkein asia on se, saako kloonattuja eläimiä ruveta kasvattamaan ruoaksi. Näiden raportööriyksien jaosta kehkeytyi kerrassaan villi huutokauppa. Ryhmät maksoivat hintoja, jollaisia ei ennen ole ikikuuna nähty. No, kaikki tietävät, että vaaleihin on enää reilu vuosi, tämän parlamentin käsittelyyn ei enää tule monta merkittävää uutta lakiehdotusta.
Kokouksen jälkeen olin aika uupunut, myös aikaisen heräämisen takia.
Istunnossa muun muassa keskusteltiin Kosovon itsenäistymisestä ja hyväksyttiin talouspolitiikan suuntaviivoja koskeva raportti. Siinä meni läpi monta ilahduttavaa kohtaa. Raportti kannustaa ”viherryttämään” julkisia hankintoja, suosittelee siirtämään verotusta työn verotuksesta ympäristöhaittojen verottamiseen, ja tekemään energiatehokkuudesta sekä uusiutuvasta energiasta yhteisen energiapolitiikan prioriteetin.
Ruotsin ilmastokomitea on ehdottanut, että maa asettaa tavoitteekseen nollapäästöyhteiskunnan vuosisadan loppuun mennessä, ja vuoteen 2050 mennessä päästöjä pitäisi laskea 75-90 %.
UNEP eli YK:n ilmasto-ohjelma on liittynyt niiden tahojen joukkoon, joiden mielestä vihreä teollinen vallankumous on ovella. Uudessa vuosiraportissaan UNEP sanoo, että innovaatiovauhti on nyt sellainen, että vastaavaa ei ole nähty sitten teollisen vallankumouksen.
Japani kaavailee kasvihuonekaasujen päästökauppaa. Mainiota! EU saa yhä uusia seuraajia.
Reuter kertoo arviosta, jonka mukaan USA:n uusi presidentti, olipa hän sitten John McCain, Hillary Clinton tai Barack Obama, tulee harjoittamaan hyvin samankaltaista ilmastopolitiikkaa kuin EU. Näin on arvioinut Simon Webber, Schroder ISF Global Climate Change Equity -rahaston johtaja.
Britannian ympäristöministeriö on julkaissut raportin, jonka mukaan yksilö voi parhaiten suojella ilmastoa välttämällä autolla ajoa ja lentomatkoja. Ikävä kyllä juuri lomalennoista ja autolla ajosta luopuminen on se, mihin ihmiset ovat vähiten halukkaita, nekin, jotka haluaisivat suojella ilmastoa. No, Suomessahan kansalaisten keskuudessa suosituin ilmastonsuojelutapa on (kyselyjen mukaan) asunnon energiaremontti ja ainakin Suomen oloissa sillä voi saada aikaan hyvin merkittävät päästövähennykset omassa elämässään. Jotta energiaremontteja tehtäisiin ihan oikeasti eikä vain suunnitelmissa, neuvontaa ja montaa muuta asiaa pitäisi kyllä kovasti kehittää, sanoo nimimerkki ”kokemusta on”.