Ihmisen tulee voida elää omana itsenään, peittelemättä seksuaalista suuntautumistaan
EU-parlamentti otti eilen tiistaina kantaa homojen, lesbojen, biseksuaalien ja transihmisten perusoikeuksiin itävaltalaisen vihreän mepin Ulrike Lunacekin valmisteleman raportin muodossa. Asian ajankohtaisuutta valaisee Suomessa tällä viikolla käyty keskustelu siitä, onko huippu-urheilijan homous uutinen – vai onko uutinen, jos se on uutinen. Uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi sunnuntaina televisiossa olevansa homo. Asiasta nousi keskustelu. Yleisradio kysyi, voiko urheilija olla julkisesti homo – ikäänkuin ihmisen perusoikeudet olisivat mielipidekysymys. Ylen kysymykseen vastanneista 11 prosenttia oli sitä mieltä, että ei, ei tosiaankaan urheilija voi julkisesti olla homo. MTV3 puolestaan kertoi tutkija Marja Kokkosen kokemuksista. Hän oli lähettänyt seksuaali- ja sukupuolisyrjintää koskevat kysymykset urheiluseuroille, välitettäviksi urheilijoille. Isoistakin seuroista tuli johtajien vastauksia, ettei tämä koske meitä, ei meidän seurassa homoja ole.
Nämä tapaukset kertovat, että Suomessakin on vielä paljon tekemistä, ennen kuin ihminen voi avoimesti elää omana itsenään, pelkäämättä syrjintää ja kiusaamista seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Lunacekin mietinnössä todetaan se tosiasia, että hlbti-ihmisten perusoikeudet eivät toteudu kunnolla, ja kehotetaan EU:n jäsenvaltioita täyttämään perusoikeuksia koskevat velvoitteet myös tältä osin. Parlamentti kehottaa komissiota ja jäsenmaita hyväksymään toimintasuunnitelmat hlbti-ihmisten perusoikeuksien suojelemiseksi. Parlamentti kehottaa jäsenvaltioita saattamaan oma kansallinen lainsäädäntönsä vastaamaan EU-lainsäädäntöä, joka vaatii kohtelemaan ihmisiä tasavertaisesti riippumatta uskonnosta, vakaumuksesta, vammaisuudesta, iästä tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Parlamentti nostaa esiin myös sen, että hlbti-ihmisiä ei saa syrjiä koulutuksessa eikä terveydenhuollossa. Asia tulee ottaa esille terveydenhoidon ammattilaisten koulutuksessa.
Parlamentti vaatii EU-maita kunnioittamaan myös ilmaisun vapautta, esimerkiksi Pride-kulkueiden ja vastaavien tapahtumien yhteydessä. Lisäksi parlamentti ehdottaa, että päätöstä rasimin ja muukalaisvihan torjumisesta myös rikosoikeuden keinoin täydennetään ottamalla mukaan myös seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvat viharikokset.
EU-parlamentissa kaikki eivät kuitenkaan halua tukea hlbti-ihmisten perusoikeuksien toteutumista. EFD-ryhmä, siis se ryhmä johon Suomen perussuomalaiset kuuluvat, esitti vaihtoehtoisen päätöslauselman, josta varsinainen asia eli kaikki viittaukset seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identitteettiin oli pyyhitty pois. Se kaatui äänin 149-430. Äänin 394-176 parlamentti hyväksyi Lunacekin mietinnön.
Tällä viikolla EUn komissio julkisti selvityksen korruptiosta. Sen mukaan mikään EU-maa ei ole pulmunen, ei Suomikaan. Valitettavasti pulmusia ei taida löytyä myöskään suhtautumisessa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin. Liukkosen kaapista tulon kirvoittama keskustelu tällä viikolla kertoo, että ainakaan Suomi ei ole pulmunen. Lunacekin mietinnössä vaadittuja asioita tarvitaan oikeasti. Onnittelut vihreälle itävaltalaiskollegalle laajasta tuesta, jonka hänen valmistelemansa mietintö sai!
Julkaistu Vihreässä blogissa 4. helmikuuta 2014