Hyvä tulos hyönteismyrkyistä
Brysselissä sataa. Oli hämärää, märkää ja syksyistä kun kävelin parlamentille. Maassa oli jotain puusta pudonnutta, varmaan siemeniä, sekin lisäsi syksyn tunnelmaa.
Menin aamiaiselle, jonka aiheena oli lasten turvallisuus ja kännykät. Olin olettanut aiheeksi sitä, miten kännyköiden sähkömagneettinen säteily vaikuttaa lasten terveyteen, mutta keskustelu koskikin sitä, miten lapsia suojellaan porno- ja pedofiiliaineistoilta. Britanniassa on kahden vuoden ajan toiminut firmojen vapaaehtoiseen sopimukseen perustuva kännyköiden sisältölukko, joka estää pääsemästä “aikuisaineistoihin” ja jonka saa pois päältä vain, jos todistaa olevansa yli 18.
Ympäristövaliokunnassa äänestettiin maatalouden torjunta-aineista. Raportin pääasioissa vihreät olivat voittaneella puolella. Saksalainen konservatiivimeppi, joka oli raportööri, komensikin ryhmäänsä äänestämään loppuäänestyksessä kokonaisuutta vastaan. Se hyväksyttiin kuitenkin äänin 34 puolesta, 11 vastaan ja 5 tyhjää, eli edes kaikki konservatiivit eivät seuranneet Klassia. Raportöörin asennetta kuvaa, että hän halusi kautta linjan muuttaa sanan ”torjunta-aineet” sanaksi ”kasvinsuojeluaineet”. Selkosuomeksihan kyse on maataloudessa käytettävistä tuholaismyrkyistä. Valiokunta vaatii sitovia tavoitteita niiden käytön vähentämiseksi
Suomen EU-edustustossa oli Kauppa- ja teollisuusministeriön energiaosaston ylijohtaja Taisto Turunen, joka selvitti Suomen kantoja EU:n ilmastoa ja uusiutuvaa energiaa koskeviin tavoitteisiin. Hänen sanomansa voisi tiivistää “on se niin vaikeeta”. Kollega, jonka kanssa kävelin tilaisuudesta takaisin parlamentille, ihmetteli, kuinka KTM:n energiaosaston asenne voi olla niin epäinnovatiivinen. Niinpä. Aika monen muun maan ministeriöiden edustajilla on paljon dynaamisempi asenne.
Iltapäivällä ENVI keskusteli autojen hiilidioksidipäästöistä. Asian raportööri, brittiliberaali Chris Davies alotti sanomalla, että tiedämme ilmastonmuutoksen voivan muuttaa laajoja alueita kokonaan asumiskelvottomiksi, mutta kiistelemme siitä, voiko urheiluautot kieltää. Hänen esityksistään yksi on nimittäin se, että kielletään autot, joilla voi ajaa yli 162 km/h, koska Saksaa lukuunottamatta se ylittää ylimmät lailliset nopeusrajoitukset 25 %:lla. Saksan autoteollisuus vastustaa, kuinkas muuten. Chris näytti kahta mainosta, joista toisessa mainostettiin isoa hybridimaasturia, jonka päästöt kilometriä kohden ovat vähän alle 200 g/km, ja toisessa ihan tavallisen perheauton näköistä kärryä, jonka päästöt olivat 320 g/km.
Chris puhui tapansa mukaan oikein hyvin, mutta vihreät arvostelevat häntä, koska hän reippaista puheistaan huolimatta kuitenkin esittää, että autojen sitovat hiilidioksidipäästörajat tulevat voimaan vasta vuonna 2015 eikä vuonna 2012, kuten komissio esittää. Komissio esittää keskimääräisten uusien autojen päästörajaksi vuonna 2012 kilometriä kohden 130g, Chris esittää 120 gramman rajaa vuonna 2015 ja tiukennuksia myöhemmin.
Europarlamentissa siitä on näköjään tullut yleinen trikki, että esitetään sitovien rajojen myöhennyksiä sillä verukkeella, että vielä myöhemmin rajat tiukkenevat. Konservatiivit, liberaalit ja demarit tekivät tämän autojen hiukkaspäästöirajoille ja yrittävät tehdä sitä myös ilmanlaatunormeille.
Euroopan autoteoll ehätti tiedottamaan pitävänsä Chris Daviesin ehdotuksia aivan liian tiukkoina (kuinkas muuten).
Tänään taas koko parlamentti on ollut yksi jääkaappi. Minua inhottaa se, että taloa jäähdytetään, vaikka ulkona on kylmä.
Eurostatin mukaan ympäristöverojen tuotto on EU:ssa alempana kuin 10 vuoteen.
Lehdet kertovat, että Tony Blairista suunnitellaan ”kvartetin” (EU, USA, Venäjä, ja YK) erityisedustajaa Lähi-Itään. Vihreät mepit Angelica Beer ja Caroline Lucas arvostelivat suunnitelmaa ja sanoivat Blairia pikemminkin osaksi ongelmaa kuin sen ratkaisua. Britanniahan on Blairin kaudella seurannut tiukasti USA:n politiikkaa ja pitänyt myös EU:ta jossain määrin tämän linjan vankina.
Olin European Energy Forumin illallisella. Ne ovat yleensä tosi tylsiä isojen sähköyhtiöiuden propagandatilaisuuksia. Mutta nyt EWE-sähköyhtiön edustaja Saksan Oldenburgista kertoi uudenlaisista fiksuista sähköverkoista, joiden avulla uusiutuvasta energiasta voidaan saada enemmän irti. Hän sanoi, että hajautettu sähköntuotanto on järkevää, tehokasta (koska siirtohäviöt pienenevät) ja siks ilmastoystävällisiä. Ne kuitenkin asettavat uusia vaatimuksia sähköverkon ohjaamiselle. Mutta uudella tekniikalla se on mahdollista. Tähän asti verkossa on ohjattu vain tuotantoa vastaamaan kunkin hetken sähkönkulutusta. Mutta nyt voidaan ohjata myös kulutuksen suuruutta. Tuuli- ja aurinkoenergian tuotanto voidaan ennustaa sangen tarkasti, koska nykyaikaiset sääennusteet osaavat sanoa etukäteen tuulen nopeuden, pilvisyyden jne.
Puhuja käytti esimerkkinä pakastinta. Hän näytti kuvaa pakastimesta ja sanoi: “Tässä on Martha”. Tokaisin: “Miksei Martin?”, koska mielestäni kodinkoneen ei tarvitse olla nainen. Kuulijat nauroivat, puhuja hämmentyi ja sanoi asian selviävän kohta. Sitten hän jatkoi, että Martha on vanha ja tyhmä. Yleisö nauroi entistä enemmän. Seuraavassa kuvassa oli toisennäköinen pakastin. Puhuja sanoi, että tässä on Heidi, joka on moderni ja fiksu. Joku yleisöstä huusi: “Ja sinkku.” Tuo älykäs pakastin pystyy “keskustelemaan” sähköverkon kanssa ja käynnistämään koneensa silloin, kun virtaa on parhaiten saatavilla.
Tilaisuuden yleisöstä suurin osa oli ultrakonservatiivisia brittimeppejä, jotka ylistivät ydinvoimaa. Yksi heistä totesi: “Talouskasvu on elämämme tärkein asia.” Ihmettelin, mistä hän kuvittelee talouskasvun tulevan, jos planeetta tärvellään.