”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Hyvä tarkoitus ei pyhitä huonoja keinoja

Kiistelty ACTA-sopimus huojuu ja voi hyvinkin kaatua. Puola, Slovakia ja Latvia ovat jo keskeyttäneet sen ratifioinnin, eilen joukkoon liittyi Saksa, joka jää odottamaan EU-parlamentin ratkaisua. Parlamentin enemmistö voi hyvinkin olla sopimusta vastaan. Kansalaisliikehdintä sopimusta vastaan on voimistumassa useissa maissa.
Sopimuksella on ihan hyväksyttävä tavoite: vastustaa tuoteväärennöksiä ja tekijänoikeuksien loukkauksia. Mutta hyvä tarkoitus ei pyhitä vääriä keinoja.
ACTA-sopimukseen liittyneet valtiot sitoutuisivat määräämään teleyhtiöt katkaisemaan nettiyhteyden niiltä, jotka ovat ladanneet tekijänoikeuksien alaisia tiedostoja. Tämä on yliampumista ja pakottaisi teleyhtiöt poiliiseiksi.
Musiikin, tekstin ynnä muun tekijöille kuuluu maksuun työnsä käyttämisestä. Mutta siihen pitää löytää jokin muu keino kuin ruveta rakentamaan nettiin poliisivaltiota.
ACTA:sta on esitetty myös muuta kritiikkiä. On pelätty että se entisestään vaikeuttaisi halpojen lääkkeiden saatavuutta kehitysmaissa ja että se myös voimistaisi suuntausta elävien olentojen perimän patentointiin.
Minusta elävien olentojen geeniperimää ei pitäisi voida patentoida. Vaikka nykyisin voidaankin geenitekniikalla tehdä muutoksia geeneihin, kukaan ei ole alusta alkaen laatinut yhdenkään elävän olennon perimää.
ACTA-sopimusta on valmisteltu aika lailla salakähmäisesti, USA ja Japani ovat vetäneet neuvotteluja. Vaikuttaa vähän siltä, että eri hallituksia ovat olleet edustamassa ulkomaankauppaministeriöiden virkamiehet, joiden maailmankuvaan ei juuri muuta mahdu kuin kaupankäynti.
EU-parlamentissa vihreät ovat vastustaneet ACTAa alusta alkaen. Myös demarit ja vasemmisto ovat ilmoittaneet sitä vastustavansa. Oikeisto ja liberaalit eivät ole sanoneet kantaansa.
Mutta ainakin viime kaudella parlamentin enemmistö torjui EU:n telekommunikaatiolainsäädäntöä käsiteltäessä sen, että teleyhtiöt panisivat ihmisten nettipiuhoja poikki pelkästään laittomien latausten vuoksi, ilman asian käsittelyä tuomioistuimessa.
Jos EU-parlamentti pitää saman linjan, joka sillä oli viime kaudella, ACTA kaatuu. Katseet kääntyvät nyt oikeistoryhmien ja liberaalien meppeihin.
Suomen hallituksenkin olisi hyvä miettiä kunnolla kantansa sopimukseen.