”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Halmeenpää ja Hassi kysyivät Fennovoiman pääurakoitsijan epäillyistä turvallisuusrikkeistä

Kansanedustajat Hanna Halmeenpää ja Satu Hassi (vihr.) jättivät elinkeinoministeri Olli Rehnille kirjallisen kysymyksen koskien julkisuudessa olleita epäilyjä Fennovoiman ydinvoimalahankkeen pääurakoitsija Titan-2:n turvallisuusrikkomuksista Rosatomin ydinvoimalatyömaalla Sosnovyi Borissa, Venäjällä.
Suomen Kuvalehden 24.3.2016 ja Helsingin Sanomien 21.3.2016 tietojen mukaan Titan-2 yhtiön toiminnassa Sosnovyi Borin ydinvoimalatyömaalla on paljastunut epäilyjä vakavista puutteista. Titan-2:n entisen työntekijän Viktor Aleinikovin mukaan ydinvoimalaitoksen rakennustöissä on rikottu turvallisuusmääräyksiä ja väärennetty turvallisuusraportteja. Aleinikov toimi työmaalla helmikuuhun 2016 asti.
– On aiheellista selvittää, noudattaako Fennovoima-hankkeen pääurakoitsija Titan 2 ydinvoimalan rakentamisessa vaadittavia turvallisuusnormeja referenssikohteissaan Venäjällä ja onko urakoitsijalla riittävän luotettavaa ydinvoimateknistä osaamista, Halmeenpää sanoo.
Rosatom rakennuttaa Sosnovyi Boriin parhaillaan vastaavaa VVR-tyyppistä ydinreaktoria, kuin Fennovoima ja Rosatom ovat suunnitelleet rakentavansa Pyhäjoelle. Vakavimmat epäillyt rikkomukset liittyvät reaktorin primääripiirin hitsaussaumojen käsittelyyn. Ne ovat keskeisiä reaktorin jäähdytysjärjestelmän ja samalla sen turvallisuuden kannalta. Hitsauksesta ovat tietojen mukaan vastanneet ammattitaidottomat työntekijät. Titan-2:n on määrä vastata reaktorin primääripiirin hitsaussaumoista myös Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalassa.
Titan-2:n entinen työntekijä Aleinikov kertoo ilmoittaneensa rakennustöiden laiminlyönneistä ja väärinkäytöksistä esimiehilleen ja viranomaisille. Titan-2 on kiistänyt väitteet rikkeistä.
– Venäläisten viranomaisten reaktio ilmoitukseen ei ole ollut epäiltyjen väärinkäytösten selvittäminen, vaan painostustoimet paljastukset tehnyttä ympäristöjärjestö Zelenyi Mir:iä (Vihreä maailma) vastaan. Aleinikov on lehtitietojen mukaan Titan 2:n turvallisuusrikkomuksia koskevan paljastuksensa vuoksi poistunut maasta, Hassi sanoo.
Kysymys löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta https://www.satuhassi.fi/2016/kirjallinen-kysymys-Fennovoima-urakoitsija/