”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Hajautettu sähköntuotanto tuo turvaa

Tapaninpäivänä myrsky katkaisi tuhansilta sähköt, pahimmillaan viikkokausiksi. Onneksi ei ollut paukkupakkanen. Toissa viikonloppuna sähköt katkesivat taas tuhansista kodeista. Tällä kertaa syyksi ilmoitettiin lumi.

Sähkökatkojen jälkipuinnissa on puhuttu pääasiassa avojohtojen korvaamista maakaapeleilla. Se on varmasti järkevää etenkin silloin kun johto muutenkin uusitaan.

Vähemmän on puhuttu siitä mahdollisuudesta, että kuluttajat tuottavat sähköä myös itse erilaisilla uuden tekniikan vempeleillä, kuten pienillä tuulivoimaloilla, hakekattiloihin yhdistettävillä mikroturbiineilla ja biokaasulla.

Sähköverkoille on tapahtumassa sama kuin tietoverkoille. Ennen tietoa jakeli muutama jätti, kuten Yleisradio, kansalaiset olivat vain vastaanottajia. Nyt tietoverkkoihin syöttävät viestejään sadat miljoonat ihmiset.

Tulevaisuuden sähköverkoissa tuottajia tulee olemaan monia, suuria ja pieniä. Monet muut maat ovat Suomea paljon tässä edellä.

Teknologiaosaamista löytyy kyllä miltäkin. Maassamme on esimerkiksi kehitetty Windside-tuulivoimalamalli, jossa kierteelle kierretty metallilevy pyörii pystyakselin ympärillä. Se näyttää talon katolla melkein samalta kuin savupiippu eikä pilaa kenenkään maisemaa.

Mutta virallinen Suomi ei kannusta perheitä ja maatiloja sähkön pientuotantoon. Useimmissa EU-maissa siihen kannustaa uusiutuvan energia syöttötariffi eli takuuhinta. Suomi otti sen käyttöön yhtenä EU:n vihoviimeisistä.

Saksassa pelkästään viime vuonna talojen katoille asennettiin aurinkosähköpaneeleita 7500 megawatin edestä. Tämä vastaa yli nelinkertaisesti Olkiluotoon rakenteilla olevan ydinvoimalan tehoa. Saksasta on tullut yksi aurinkosähkön teknologiajohtajista.

Suomessa tuulivoimala voi saada tukea vain, jos sen teho on vähintään 500 kilowattia. Raja sulkee enimmäkseen pois maatilakohtaiset voimalatlaitokset, omakotitaloista puhumattakaan.

Biokaasullekin on asetettu niin korkea tehon alaraja, 100 kilowattia, että harvalla karjatilalla lanta siihen riittää. Karjatiloilla kuitenkin oma biokaasuvoimala olisi erinomainen tapa tuottaa omavaraisesti sähköä ja samalla vähentää vesistöihin valuvien ja sinilevää ruokkivien ravinteiden määrää.

Joitakin vuosia sitten Suomessa oli suorastaan kiellettyä syöttää verkkoon itse tuotettua sähköä. Nyt se ei enää ole ihan kiellettyä mutta se on tehty hankalaksi ja kalliiksi.

Valitettavasti Suomessa pukit on päästetty kaalimaan vartijoiksi. Suurten sähköyhtiöiden on annettu sanella tuen ehdot sellaisiksi, että ne eivät kannusta pientuotantoon. Suuret eivät halua pientuotantoa kilpailijakseen.

Samat isot sähköyhtiöt ovat velttoilleet verkon kunnossapidossa ja maakaapeloinnissa.

Niinpä myrskyn katkoessa sähkölinjoja laajoilla alueilla ihmiset joutuivat pahaan pulaan. Kun ei ollut sähköä, edes vessat ja vesijohdot eivät toimineet, koska pumput eivät saaneet sähköä. Ei voinut ladata kännykkää eikä tietokonetta. Jopa kännykkätukiasemat lakkasivat toimimasta tunnissa parissa. Vain hyvällä onnella ihmishenkiä ei menetetty.

Tällaista ei pitäisi sallia. Mielestäni Suomessakin pitäisi ruveta suosimaan talo- ja tilakohtaista sähköntuotantoa.

Yksinkertaisin tapa olisi nettomittarointi, jollaista käytetään ainakin Tanskassa ja Italiassa. Kun kuluttajan tuuliturbiini tai vastaava jauhaa sähköä yli oman tarpeen, ylijäämä menee verkkoon ja mittari pyörii toiseen suuntaan. Tuottaja saa ylijäämäsähköstä saman kilowattituntihinnan jolla hän itsekin ostaa sähköä verkosta.

Jos pientuotantoa kannustettaisiin, halukkaat perheet voisivat itse päättää hankkia laitteet, joilla he voivat itse häiriötilanteissakin tuottaa itse sähköä ainakin tärkeimpiin asioihin, kuten vesipumppuun ja kännykän akun lataukseen, jotta edes vesijohdot ja vessat toimivat ja hätätilanteessa voi hälyttää apua. Tähän riittävä laitteisto ei enää nykyisin maksa maltaita.

Myös kännykkätukiasemilla pitäisi olla omat tuuliturbiinit syöttämässä akkua, joiden pitää katson sattuessa riittää ainakin useiksi päiviksi. On uskomatonta, että puhelinyhtiöiden on sallittu purkaa maaseudulta lankapuhelimet, mutta niiden ei ole tarvinnut varmistaa kännykkätukiasemien toimintaa sähkökatkojen aikana.

Myrskyt tuskin vähenevät. Viime marraskuussa YK:n ilmastopaneeli IPCC julkaisi raportin, jonka mukaan ilmastonmuutos tuo tullessaan yhä lisää äärisäitä, kuten kuivuuskausia, rankkasateita, myrskyjä ja tulvia.

Tuottamalla talo- ja maatilakohtaisesti sähköä uusiutuvalla energialla lyömme kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Saamme päästötöntä sähköä ja torjumme ilmastonmuutosta. Lisäksi parannamme oman elämämme turvallisuutta häiriöiden ja katkojen varalta.

Kolumni Hämeen Sanomissa 24.1.2012