Geenimuunteluko mehiläisten joukkokuolemien taustalla?
Varhaisella aamulennolla takaisin Brysseliin. Lentokoneessa luin Hesarin muut lehdet-palstalta Ilkka-lehdessä väitetyn, että vihreässä eduskuntaryhmässä on ollut töissä ”tunnettu kettutyttö”. Ketähän Ilkka mahtaa tarkoittaa? Kettutytöillä tarkoitetaan yleisessä kielenkäytössä laittomiin turkistarhaiskuihin osallistuneita. Sellaisia ei tosiaankaan ole ollut vihreässä eduskuntaryhmäss töissä, ei varsinkaan ”tunnettuja”. Niputtaako Ilkka yhteen turkistarhaiskujen tekijät turkistarhauksen vastustajat? Muuttuuko jokin yhteiskunnallinen mielipide, esimerkiksi turkistarhauksen vastustaminen, kielletyksi jos joku syyllistyy laittomiin tekoihin tuota tavoitetta ajaessaan? Tuollainen ajattelu ei tosiaankaan kuulu oikeusvaltioon.
Ympäristövaliokunnan vihreiden palaverissa ruotsalaismeppi Carl Schlyter otti esille tutkijoita hämmästyttäneet mehiläisten joukkokuolemat USA:ssa ja myös joillain alueilla Euroopassa. (Olen lukenut asiasta ainakin New Scientistista.) Carl kertoi lukeneensa tutkimuksen, jossa sanottiin että mehiläiset menehtyvät jos ne ovat saaneet tietyn loisen, joka on mehiläisten perinteinen vitsaus, ja niiden kotiseudulla viljellään geneettisesti muunneltua BT-maissia. Loinen voi yksinkin tappaa mehiläisen, mutta aiemmin se ei ole aiheuttanut varsinaisia joukkokuolemia. Mutta kun loisen heikentämä mehiläinen syö BT-kasvin siitepölyä, joka sisältää hyönteismyrkkyä, sen vastustuskyky heikkenee ratkaisevasti ja siksi mehiläisiä kuolee joukoittain. Terveille mehiläisille BT-kasvien siitepöly ei aiheuta harmia.
Asia nousi keskusteluun siksi, että slovenialaismeppi Irena Belohorska on esittänyt raporttiehdotuksessaan torjunta-aineiden kestävästä käytöstä, että torjunta-aineita tulisi korvata geneettisesti muunnelluilla viljelykasveilla, jotka tuottavat itse hyönteismyrkkyä, esimerkiksi BT-maissia. Näin pelloille ei erikseen tarvitse levittää hyönteismyrkkyjä. Konservatiivimeppi Christa Klass esittää omassa raporttiehdotuksessaan, joka myös koskee torjunta-aineita (pestisidejä), että niiden sijasta puhuttaisiin ”kasvinsuojeluaineista”. Mahtaisikohan olla alan teollisuuden ehdotus? Klass ehdottaa myös, että torjunta-aineiden lentoruiskutukset sallittaisiin.
Euroopan lampunvalmistajien yhdistykseltä on tullut kirje, jossa vastustetaan allekirjoittamaani aloitetta hehkulamppujen myynnin kieltämisestä vuodesta 2010 alkaen. Tämähän käy mielenkiintoiseksi! New Scientist kannattaa, lampunvalmistajien yhdistys vastustaa.
Pääsiäistauon aikana tulleita uutisia: Britannian liikenneministeri Douglas Adams on luvannut hallituksen valmistelevan toimenpideohjelmaa, jonka tavoitteena on, että vuonna 2030 hiilidioksidipäästöttömät tai lähes päästöttömät autot ovat yleisessä käytössä. Brittihallitusta, joka on ilmastonsuojelussa esiintynyt varsin äänekkäästi, kritisoidaan ja aiheesta, kun maan sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt ovat nousseet, viime vuonna nousu oli 6 %.
Guardian on 29.3. siteeranut USA:laista tutkijaa James Bakeria, joka on sanonut, että ”ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta on luonnontieteilijöiden keskuudessa parempi konsensus kuin mistään muusta asiasta, ehkä lukuunottamatta Newtonin toista lakia”. (Newtonin toinen laki sanoo, että kappaleen liiketila voi muuttua vain siihen vaikuttavan voiman vaikutuksesta.)
Ilmatieteen laitos kertoo, että maaliskuu oli ennätyksellisen lämmin. Se oli kyllä helppo havaita. Keskilämpötila oli koko maassa 3 – 5,5 astetta keskimääräisen yläpuolella, suurimmassa osassa Suomea aiemmat maaliskuun keskilämpötilaennätykset ylitettiin.
Australian pääministeri John Howard on vastannut Dimasin viimeviikkoisen Kioto-kritiikkiin väittäen että EU:n omat päästöt eivät ole Kioto-uralla, Australian sen sijaan ovat. Siinä on tosin se ”pieni” ero että Kioton sopimuksen mukaan EU vähentää päästöjä 8 %, Australia saa lisätä niitä saman verran, 8 %.
Hehkulampputeema nousee esiin joka puolelta, Irlannin hallitus ehdottaa ympäristöveron säätämistä niille. Sekin on aika hyvä idea, jos täyskieltoa ei saada aikaan.
Ilmastohuoli vauhdittaa aurinkoenergian markkinoita, ja lujaa. Alan liikevaihdon arvioidaan maailmassa nousevan 90 mrd dollariin vuoteen 2010 mennessä, eli yli nelinkertaistuvan viime vuoden 20 miljardiin verrattuna.
Lasse Lehtinen on kehunut Demarissa kuinka hyödyllisiä lobbarit ovat. Hänen mukaansa meppi saa vuodessa keskimäärin 100 yhteydenottoa lobbareilta. Luku on epäuskottavan alhainen, minulla kyllä tulee sata täyteen muutamassa viikossa, jos sähköpostitkin lasketaan.
YK:ssa suunnitellaan syyskuuksi ”korkean tason” ilmastokokousta antamaan suuntaa joulukuussa Balille kokoontuville ympäristöministereille, jonka jälkeen ensi vuonna kokoontuisi ilmastohuippukokous. On tosiaan aika siirtää ilmastoneuvottelut pelkiltä ympäristöministereiltä pääministerien tasolle.
International Herald Tribune kertoo, että Länsi-Afrikan öljyntuotanto kasvaa nopeasti. USA tuo jo enemmän öljyä Länsi-Afrikasta kuin Saudi-Arabiasta ja Kuwaitista yhteensä, Angola on Kiinan suurin öljyntuottaja, EU ostaa viidenneksen öljystään Afrikasta. Ikävä kyllä öljydollarit hyödyttävät Afrikassa pääasiassa ”kleptokraattista eliittiä”, pahin tilanne on Angolassa. Guardianissa George Monbiot syyttää poliitikkoja siitä, että nämä painostavat laimentamaan IPCC:n ilmastoraportteja. Monbiotin mukaan esimerkiksi pitkänäperjantaina julkistetusta raportista poistettiin lause ”Ilmastoon liittyvien tapahtumien odotetaan aiheuttavan Pohjois-Amerikassa paikallisesti vakavia taloudellisia vahinkoja, ja tuntuvia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia menetyksiä sekä vahinkoa ekosysteemeille.”