Geenimuunneltua kesägrilliin?
Tänä kesänä entistä useammat suomalaiset laittavat – tietämättään – grilliinsä makkaraa, jossa on geneettisesti muunnellulla rehulla ruokittujen sikojen lihaa.
Harva meistä tietää kutsuneensa geenimuuntelua pöytäänsä. Silti se on sinne tullut, paitsi jos on vegaani tai syö täysluomua.
Kasviperäisen ruoan kohdalla pystymme valitsemaan. Geenimuunnelluista aineksista tehty ruoka pitää merkitä sellaiseksi, jos sen aineksista geenimuunneltua on vähintään 0,7 prosenttia. Useimmat eurooppalaiset vieroksuvat GM-ruokaa, ja siksi GM-kasvistuotteita, esimerkiksi leipää, perunasalaattia, ketsuppia tai ruokaöljyjä ei kaupoista juurikaan löydä.
Mutta biotekniikkajätit, kuten Monsanto, pääsevät ruokapöytiimme takaovesta, kirjaimellisesti porsaanreiästä, lihan, maidon ja munien kautta. EU-laki ei vaadi kertomaan, onko lehmä, sika, kana tai broileri ruokittu GM-rehulla.
Geenimuunnellun rehun osuus on silti Suomessa pysynyt maltillisena, noin 15 prosentissa. Mutta äskettäin suuret rehufirmat Suomen Rehu ja Raisioagro ilmoittivat lisäävänsä GM-soijan tuontia.
Ensimmäiset GM-soijalastit lienevät jo saapuneet. Kuluttajien lautasille GM-soijalla ruokitut siat ja broilerit tulevat kesän kuluessa. Luomueläimille ei GM-rehua saa syöttää. Jääkö luomu siis ainoaksi vaihtoehdoksi geenimuuntelua vieroksuvalle sekasyöjälle?
Monissa maissa kuluttajat vaativat oikeutta tietoon. Saksa sääti vuonna 2009 lain siitä, millaisin ehdoin tuotteen saa merkitä GM-vapaaksi. EU ei tähän velvoita, mutta ei myöskään kiellä sitä.
Toukokuussa Australia liittyi maihin, joissa voi ostaa GM-vapaaksi sertifioituja eläintuotteita. USA:ssa ainakin Vermontin osavaltion edustajainhuone on hyväksynyt vastaavan lain. Jos senaattikin hyväksyy sen, laki tulee voimaan ensi vuonna.
Suomella on täysi vapaus seurata Saksan ja Australian esimerkkiä, asia on kiinni vain poliittisesta tahdosta. Valtaosa suomalaisista haluaa tietää, jos eläintuote on tuotettu GM-rehulla.
Kaikki tuottajat eivät ole alistuneet. GM-vapaiksi ilmoittautuneita lihanjalostajia ovat mm. Kivikylä, Pajuniemi, Perniön liha, Tapola ja Snellman. Maidontuottajista ainakin Valio, Satamaito ja Maitokolmio ovat GM-vapaita ja myös Arla Ingman Suomen tuotannon osalta.
Mutta esimerkiksi Atria ja HK-ruokatalo eivät ole halunneet sitoutua GM-vapauteen.
Myös kauppa on paljon vartijana. Vähittäiskaupan suurin ketju S-ryhmä kehuskelee olevansa asiakasomistajien asialla.
Tarkoittaako se käytännössä mitään?
Julkaistu Voima-lehdessä 1.7.2013